Is Facebook Graph Search gevaarlijk speelgoed?

Geschreven door op
Is Facebook Graph Search gevaarlijk speelgoed?

Het is verbazingwekkend dat de meer dan 1 miljard Facebook gebruikers niet in algemeen protest tegen Graph Search losbarsten!

Nu ben ik me er van bewust dat privacy sinds de komst van sociale netwerken als Facebook, LinkedIn en Twitter niet meer is wat het tien jaar geleden was, maar met de komst van Facebook Graph Search ziet de Facebook gebruiker zijn privacy toch wel stevig achteruit gaan.

Uiteraard zijn we ook fan van alle leuke dingen die mogelijk zijn dankzij Facebook Graph. Zo kan je nieuwe muziek, films en boeken ontdekken in je eigen vriendenkring. Maar evengoed kan nagaan welke restaurants in gelijk welke stad sterk gewaardeerd worden door de lokale bevolking. Of je kan van je toekomstige vakantiebestemming of ter voorbereiding van je volgende city trip snel alle foto's opvragen om alvast een idee te krijgen wat je allemaal mag verwachten en wat allemaal het bezichtigen waard is.

Als de links voor jou nog niet werken is Facebook Graph Search nog niet geactiveerd voor jouw profiel. In dit artikel kan je daarom enkele screenshots bekijken om alvast een idee te krijgen van de mogelijkheden van Facebook Graph Search.

People who work at NMBS SNCB and like Sleeping.png

Een handige, krachtige en leuke tool dus, maar toch ook eentje die zonder enige controle van de gebruiker tot vreemde resultaten kan leiden:

Probleem nummer 1: er is geen opt-out voorzien

Tot de lancering van Facebook Graph Search was het mogelijk je profiel via een opt-out in de privacy settings af te schermen zodat het niet zou opduiken in zoekresultaten binnen Facebook. Die optie is enkele weken voor de lancering van Graph Search op mysterieuze wijze verdwenen...

People who work at NMBS SNCB and like SleepingEr is met andere woorden geen manier om te voorkomen dat je profiel op basis van je persoonlijke voorkeuren, likes, demografische gegevens wordt weergegeven in Facebook zoekresultaten. Ook mensen die je niet als vriend hebt toegevoegd of die je zelfs niet kent kunnen je op die manier ontdekken. Elke Australiër kan met andere woorden dankzij een eenvoudige Facebook query nagaan wie hier in België allemaal van Duvel houdt. Een leuke query, daar hoor je me niet over klagen, maar de impact hiervan gaat toch wel een pak verder dan waar Facebook tot vandaag voor stond.

Op basis van de geslacht, relatiestatus, leeftijd en interesses (likes) kan je profiel met andere woorden in alle mogelijke zoekresultaten voorkomen. Een like gedaan van Fifty Shades of Grey? Iedereen kan je vinden en concluderen dat je niet vies bent van het meer gevorderde werk... Vijf jaar geleden in je studententijd aangegeven dat je graag zat bent of veel drinkt? Iedere potentiële werkgever kan je oude hobby in twee seconden op zijn scherm toveren...

En dat brengt ons meteen bij...

Probleem nummer 2: er is geen enkele context

Vakjesdenken , we maken er ons allemaal onbewust schuldig aan. Bij Facebook Graph Search ontbreekt voorlopig elke context. Zo kan je met een onschuldige zoekopdracht mensen in een vakje stoppen waar ze niet in thuishoren. Wat denk jij van zoekopdrachten als "Alleenstaande dames die graag zat zijn en houden van Fifty Shades of Grey"?

People who work at Lidl and like AldiMaar ook als werknemer kan Facebook Graph Search je in de problemen brengen. Wat denkt je bedrijfsleider bij Aldi bijvoorbeeld als hij jouw naam ziet staan onder "Mensen die bij Aldi werken en houden van Lidl"?

Of wat met mensen die bij de politie werken en houden van cannabis , mensen die werken als ambtenaar en houden van slapen, mensen die fan zijn van Groen! en houden van Porsche, ...

Maar ook als bedrijf sta je liever niet in de lijst met zoekresultaten van Bedrijven waar mensen werken die het gedachtengoed van Hitler een warm hart toedragen. Uiteraard zegt dit niets over je bedrijf of de kwaliteit van je diensten maar het is alvast geen lijstje waar je je bedrijfsnaam graag in ziet opduiken.

Facebook Graph levert genoeg stof om elk vooroordeel dat je zou kunnen hebben over gelijk welke bevolkingsgroep, bedrijf, merk of product te onderbouwen met cijfers en voorbeelden. Maar ook genoeg inspiratie om op basis van enkele op zich niets zeggende eigenschappen of interesses mensen en bedrijven in vakjes te gaan onderverdelen.

Voorlopig blijft het gezien het beperkte bereik van Graph Search nog bij verontruste vraagtekens en verzamelingen grappige zoekopdrachten en bijhorende resultaten, maar op termijn vrees ik dat Facebook Graph Search voor meer issues zal zorgen dan de occasionele ontslagen, echtscheidingen of fout gelopen PR campagnes die vandaag al regelmatig de wereldpers halen.

De Oplossing?

Een echte oplossing voor alle vragen die je terecht zou kunnen stellen bij Facebook Graph Search is er natuurlijk niet. Facebook heeft hiermee immers een potentieel goudklompje in handen.

Bij bakerMEN verwachten we dat Facebook het bereik van je zoekopdrachten sterker zal inperken tot bijvoorbeeld vrienden van vrienden. Als dit niet gebeurt vrees ik dat de hoeveelheid informatie die mensen bereid zijn te delen enorm zal afnemen. En dat zou natuurlijk een rampzalige vicieuze cirkel veroorzaken voor Graph Search...

Want in vakjes, daar hoort niemand van ons graag thuis!

Nog enkele voorbeelden die tot nadenken stemmen om af te sluiten:

People who like Groen! and like Porsche

Employers of people who live in Belgium and like Adolf Hitler's political beliefs

People who are Catholic and like Prostitutes

People who like Weed and work at Police-Politie

Females who live in Belgium and are single and like Pamela Anderson

People who like N-VA and who like Belgium

Topics: Facebook, Social Media, GDPR, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten