Prezi gebruiken in content marketing

Geschreven door op
Prezi gebruiken in content marketing

Wat is Prezi?

Make your presentation zoom!

Prezi is een online presentatie tool met een hele nieuwe kijk op het geven van presentaties. Ze zijn afgestapt van het idee dat een presentatie één richting verkeer is. De traditionele (Powerpoint) presentatie wordt volledig bepaald door de presentator. Het publiek heeft geen inspraak op het verloop van de presentatie en moet deze ondergaan.

De makers van Prezi hebben begrepen dat dit niet langer strookt met de verwachtingen van het publiek in een steeds interactievere wereld. Hun tool biedt dan ook heel wat interactie mogelijkheden én het ziet er nog eens leuk uit. De uitgelezen tool dus voor content marketeers om hun verhaal te brengen.

De oprichters van Prezi demonstreren de functies van Prezi in, hoe kan het ook anders, onderstaande Prezi presentatie. Je kan het uitgestippelde pad volgen door op de pijltjes te klikken. Maar probeer gerust ook zelf eens door de presentatie te gaan door in en uit te zoomen (scrollen met je muis) en op bepaalde zaken te klikken.

Waarom je Prezi moet gebruiken

Prezi leent zich ideaal tot storytelling. Door de leuke animaties en zijn unieke benadering, onderscheidt Prezi zich van andere online presentatie tools (zoals bv Slideshare). Hierdoor slaagt een Prezi presentatie erin om de aandacht van het publiek beter vast te houden. En is dat niet net je grootste uitdaging als content marketeer?

Bovendien kan je gebruik maken van heel wat rich content in je presentatie. Voeg rechtstreeks een YouTube filmpje in, upload enkele screenshots en laat mensen door klikken op links in je presentatie.

Door het dynamische karakter biedt Prezi heel wat kansen voor het uileggen van complexere structuren en verhalen. Zoals een bedrijfsstructuur, een uitgebreid netwerk van stakeholders, pitchen van een creatief idee, een curriculum vitae etc. Je gebruikers hebben immers de keuze om het vastgelegde pad te volgen of om zelf de inhoud te verkennen. Zo kunnen ze inzoomen op details die voor hen interessant zijn of kunnen ze uitzoomen om een globaal beeld te krijgen.

Het is eenvoudig om je presentatie shareable te maken. Zo kan je deze verspreiden via je sociale media kanalen, embedden op je website of zelfs downloaden en offline gebruiken. En het beste is: momenteel is het nog vrij onbekend bij het grote publiek. Dat maakt dat je nog kan uitpakken met iets uniek. Iets dat je publiek nog niet kent. Maar wacht niet te lang, Prezi groeit sterk. Zo zijn er op 3 jaar tijd al meer dan 18 miljoen geregistreerde gebruikers.

Waarom je Prezi niet zou gebruiken

Zoals hierboven aangehaald is Prezi nog vrij onbekend bij het grote publiek. Dit heeft echter ook zijn nadelen. Doordat gebruikers niet gewend zijn aan de interface van Prezi weten ze vaak niet hoe ze een presentatie moeten bekijken en wat de mogelijkheden zijn. Gevolg is dan ook dat heel wat mensen verloren lopen in je presentatie of afhaken. Niet iedereen is immers klaar om af te stappen van het uitgestippelde pad.

Tenslotte kampt Prezi, net zoals alle andere richmedia online, nog met een SEO-probleem. De inhoud van een Prezi presentatie is niet leesbaar voor zoekmachines. Dit maakt dat je dus best aandacht schenkt aan het opstellen van een goede beschrijving/transcriptie. Zowel op Prezi zelf als op de pagina's waarop je de presentatie embed. Het is immers deze tekst die ervoor zal zorgen dat mensen ook via zoekmachines op je Prezi zullen uitkomen. Leuke content creëren is immers slechts het begin, gevonden worden is het doel.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten