Virool: Laat je video viraal gaan

Geschreven door op
Virool: Laat je video viraal gaan

virool logoVirool is een online video distributie platform. Ze omschrijven zichzelf als de AdWords voor virale video's. Al is de term "viraal" hier niet echt op z'n plaats. Je betaalt immers voor de views van je video, terwijl de kracht van viral er juist in ligt dat de gebruikers je video zelf verspreiden. Zonder dat je hiervoor hoeft te betalen.

Hoe werkt het?

Iedereen kan op een eenvoudige manier een video-advertentie campagne opzetten op Virool. De enige voorwaarde is dat je video geüpload is op YouTube.

Het enige dat je moet doen is de link naar je YouTube video ingeven en targeting opties bepalen. Je kan targetten op locatie, keywords, geslacht en leeftijd. Virool geeft wel toe dat hun targeting op demografische kenmerken niet altjd even accuraat is. Ze zijn hiervoor immers afhankelijk van het platform waarop de video zal verschijnen. Zo zijn sociale netwerken beter in demografische kenmerken in te schatten dan een blog.

Vervolgens wordt je video getoond op basis van een biedingssysteem. Hiervoor hebben de ontwikkelaars van Virool de mosterd gehaald bij AdWords. Het principe is hetzelfde: je stelt een maximum bod in per view en je video belandt vervolgens in een bieding met concurrerende video's. Je video wordt dan getoond naargelang zijn positie in de veiling. Stel dat je als maximum bod 1€ hebt opgegeven maar je eerstvolgende concurrent biedt slechts 20 cent. Jouw video zal dan als eerste getoond worden en je betaalt 0,21€ voor die vertoning.

Een vertoning wordt ook pas geregistreerd (lees: je moet pas betalen) als de video uitgekeken wordt OF er langer dan 30 seconden naar gekeken wordt. Ook dit principe zagen we al eerder bij de video advertenties op YouTube.

Is het effectief?

Momenteel is Virool voornamelijk een fenomeen uit de Verenigde Staten. Daar beschikken ze al over een uitgebreid advertentienetwerk en kunnen ze uitpakken met enkele grote namen als partner (Facebook, Mashable, FastCompany, etc.). Momenteel zijn 75% van hun views dan ook afkomstig uit de States. Europa hinkt nog wat achterop met 5% views. Maar hier kan natuurlijk snel verandering in komen.

De effectiviteit van het promoten van een video hangt sterk af van de inhoud van je video. Zorg ervoor dat je een inspirerende boodschap brengt die aanzet tot activatie. Het heeft geen zin om te betalen voor views als je filmpje uiteindelijk niet leidt tot een actie. Virool biedt je hiervoor de kans om je video's te voorzien van een URL waarnaar je bezoekers wenst door te sturen.

Zorg ervoor dat de landingspagina die je gebruikt voor je campagne afgestemd is om de video inhoud en dat je snel en duidelijk je promotie/actie/merk in beeld brengt.

Virool partner worden

Lid worden van het Virool publishers netwerk is al net zo eenvoudig als een advertentiecampagne opstarten. Binnen de 3 minuten kan je van je eigen website of applicatie een Virool advertentieplatform maken.

Al wat je moet doen is handmatig enkele video's uitkiezen die je wilt weergeven of hun API toevoegen aan je website. Daar worden de video's dan automatisch ingeladen. Je krijgt dan een percentage uitbetaald van de video's die langer dan 30 seconden bekeken zijn.

Zoals al eerder gezegd is het aanbod in Europa momenteel nog vrij klein. Door nu al mee op de kar te springen kan je dus profiteren van de toenemende interesse van grote internationale merken die hun videocampagnes wereldwijd willen uitrollen.

Topics: Adverteren

Ook interessant om te weten