Internet versterkt effect TV reclame

Geschreven door op
Internet versterkt effect TV reclame

Een studie van IAB en Nielsen in de Verenigde Staten heeft enkele interessante resultaten opgeleverd wat betreft online video advertising.

Aan de hand van 18 advertentiecampagnes zijn ze nagegaan welke impact een verschuiving van het advertentiebudget van tv naar digitaal heeft. Kortom: of het effect van je spot versterkt of vermindert naargelang

Bereik de 'moeilijke' doelgroepen

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die minder tv kijken (light tv viewers) veel vaker online video's streamen. Daarnaast is het online video publiek ook opvallend jonger dan het tv-publiek. De overgrote meerderheid valt in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar.

Dit heeft als gevolg dat online video advertenties erg interessant zijn om, via de tv moeilijk bereikbare doelgroepen (jongeren die steeds minder tv kijken), alsnog te bereiken met een reclamespotje.

Bereik van tv advertenties

Bereik advertentiecampagneBij alle advertenties werd er een positief effect gevonden van een budgetverschuiving van tv naar online. Door meer budget in online te steken werd het bereik van de advertentiecampagne verhoogt.

Dit effect was iets minder sterk bij de FMCG-campagnes. Respectievelijk +2, +2.9, +3.4 aandachtspunten bij een budgetverschuiving van 5%, 10% en 15% naar online. Voor de campagnes in andere advertentiecategorieƫn loopt dit op tot +4, +5.4 en +6.2 aandachtspunten.

Er is uiteraard ook een overlapping van beide categorieƫn. Bij een budgetverschuiving van 15% wordt 26% van de bereikte mensen bereikt door beide media.

Herinnering van advertentiecampagnes

Er is een positief effect waargenomen van de memorisatie van de TV campagne als deze gecombineerd wordt met een online luik. Een spot die zowel online als op tv loopt wordt tot 45% vaker herinnerd als een spot die enkel op tv loopt.
Effectievere tv advertenties
Dit geldt trouwens ook voor het gebruik van banners op het internet. De impact van de televisiecampagne ligt tot 40% hoger als er ook gebruik gemaakt wordt van online bannering.

Combinatie advertentiebudget TV en Online loont

Goedkoper adverteren met online advertentiesOp basis van de resultaten van deze verkennende studie kunnen we concluderen dat het loont om je advertentiebudget te spreiden over tv en digitaal.

Je bereikt niet alleen meer mensen, je bereikt ze ook aan een lagere kost. Bovendien blijft je boodschap ook beter hangen en is de merkherkenning hoger dan wanneer je enkel op tv zou inzetten.

Ontdek de volledige studie hier.

Topics: Adverteren

Ook interessant om te weten