Google straft malafide verkopers af

Geschreven door op
Google straft malafide verkopers af

Google heeft aangekondigd dat ze volop aan het werken zijn aan een algoritme update waarbij ze de reputatie van een online verkoper of webshop in rekening gaan brengen.

Het nieuws is nog niet officieel bevestigd door de PR-dienst van Google maar de aankondiging van Matt Cutts (Google's chief Web spam fighter) op de SXSW conferentie was vrij duidelijk:

We have a potential launch later this year, maybe a little bit sooner, looking at the quality of merchants and whether we can do a better job on that, because we don’t want low quality experience merchants to be ranking in the search results.

Hoe gaat Google slechte verkopers afstraffen?

Fake reviews op TripadvisorDe vraag blijft nu natuurlijk hoe Google die "slechte verkopers" wilt gaan aanpakken. Zich louter baseren op user reviews en online commentaren is niet echt een betrouwbaar systeem. Er is immers de lucratieve business van fake-reviews. Deze worden gretig ingezet door allerhande bedrijven om hun eigen diensten/producten op te hemelen of om directe concurrenten de grond in te boren.

Matt Cutts gaf echter nog geen verdere uitleg over de criteria die gehanteerd zullen worden. Maar hij gaf wel aan dat ze op zoek zijn naar manieren om de reputatie van een verkoper te meten zonder afhankelijk te zijn van spam-bare kanalen.

Eerdere afstraffingen door Google

Google heeft in het verleden al eens een wijziging doorgevoerd om malafide verkopers af te straffen. Al hebben ze nooit duidelijk gecommuniceerd waarop ze zich hiervoor baseerden. En blijkbaar was dat systeem dan toch nog niet waterdicht.

De aanleiding voor de voorgaande aankondiging was het specifieke geval van een New Yorkse zonnebrillen verkoper die er een bedenkelijke online strategie op na hield. Hij ging ervan uit dat hoe meer mensen over zijn zaak klaagden, hoe vaker hij vermeld werd, hoe beter hij scoorde in Google. Dus: slechte service was goede reclame.

Daarnaast blijft Google ook druk in de weer met het afstraffen van allerhande link netwerken en over-geoptimaliseerde webpagina's.

Dat laatste is trouwens ook een algoritme update die door Matt Cutts aangekondigd werd op SXSW. Deze aankondiging is dus zeker geloofwaardig en zou binnenkort wel eens een grote impact kunnen hebben.

Topics: E-Commerce, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten