Je bent wat je liket

Geschreven door op
Je bent wat je liket

Kijk naar de likes van een Facebook profiel en je kan voorspelen met wat voor iemand je te maken hebt. Dat is de conclusie waartoe enkele Britse onderzoekers kwamen nadat ze de likes van 58.000 Facebook profielen vergeleken met de karaktereigenschappen van de persoon achter het profiel.

Vroeger hadden psychiaters wekenlang onderzoek nodig vooraleer ze iemands persoonlijkheid konden doorgronden. Maar nu zou een simpele blik op de Facebook likes dus moeten volstaan om in te schatten of iemand al dan niet psychopathische kenmerken vertoond. Klinkt straf, toch?

Jouw likes voorspellen je profiel

facebookDe realiteit is uiteraard iets genuanceerder. Niet elke 'like' is een even goede voorspeller. Maar toch slaagden de onderzoekers erin om enkele categorieën van likes te onderscheiden die wel degelijk bijdroegen tot het voorspellen van iemands profiel.

Zo konden ze in 93% van de gevallen correct inschatten wat het geslacht van een persoon is en, nog straffer, of iemand blank of zwart is (95% correct). Daarnaast waren ook politieke voorkeur, drankgebruik en intelligentie vrij correct te voorspellen. Zelfs of je kind bent van gescheiden ouders was in 60% van de gevallen correct te voorspellen.

Goed nieuws voor relevantie Facebook advertenties

De resultaten van het onderzoek zijn goed nieuws voor marketeers. Het bevestigd immers datgene waarop Facebook's business model steunt: dat je op basis van likes de correcte doelgroep kan targetten.

Toch is het niet altijd zo voor de hand liggend als je zou denken.Zo heeft slechts 5% van de homo seksuele respondenten een like gedaan 'i love being gay' of 'gay marriage'. De meeste informatie over iemands persoonlijkheid is af te leiden uit minder 'directe' likes. Net zoals het overgrote deel van onze persoonlijkheidsuitingen in het echte leven ook onbewust gebeuren.

Zo bleek dat intelligente mensen vaker een like doen van 'gekrulde frietjes' en 'The Godfather'. Homo's zijn vaker fan van de musical Wicked en hetero's op hun beurt van de hiphop-groep Wu-Tang Clan. Het blijft dus een uitdaging voor marketeers om hun doelgroep te targetten op basis van onbewuste gedragsuitingen.

Gevaar Facebook Graph Search bevestigd

Het onderzoek bevestigd niet enkel de relevantie van Facebook advertenties. Het bevestigd ook onze eerdere waarschuwingen voor Facebook Graph Search.

Het is niet echt nieuw dat je op basis van iemands online acties zijn gedrag of koopintenties kan voorspellen. Zoekmachines en webshops gebruiken zoektermen en zoekgeschiedenis al jaren om aangepaste advertenties voor te schotelen. Maar het verschil met een Facebook like is natuurlijk dat dit voor iedereen openbaar is én dat het aan jou als persoon gelinkt kan worden.

Facebook Graph Search zorgt ervoor dat iedereen mensen kan beginnen opzoeken aan de basis van die likes. Zo zou de rekruteerder van het bedrijf waar je zonet bij solliciteerde kunnen nagaan of jij wel een like gedaan hebt van Lord of the Rings. Dit bewijst immers dat je waarschijnlijk een intelligent persoon bent. Misschien toch maar even snel die intelligente likes in orde brengen...

Samenvatting resultaten onderzoek

In onderstaand filmpje van MSNBC News worden de meest opmerkelijke bevinden van het onderzoek nog eens besproken.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten