5 tips voor een geslaagde nieuwsbrief

Geschreven door op
5 tips voor een geslaagde nieuwsbrief

Heel wat webshops focussen op het aantrekken van nieuwe klanten. Waarbij ze het onderhouden van de bestaande klanten verwaarlozen. Hierdoor loop je de kans om heel wat inkomsten te mislopen. Terwijl het onderhouden en activeren van "trouwe klanten" nochtans erg eenvoudig kan. Aan de hand van een maandelijkse nieuwsbrief bijvoorbeeld.

We geven je 5 tips om in het achterhoofd te houden bij het uitbouwen van je nieuwsbrief marketing.

Tip 1: Beperk je tot geïnteresseerden

How not to be a bad email marketerVoor heel wat mensen heeft het woord "nieuwsbrief" een negatieve connotatie. Dat is de schuld van al die ongevraagde spam-mails waarmee onze mailboxen worden overspoeld. Het is belangrijk dat jouw webshop zich onderscheidt van deze spammers.

Verstuur je nieuwsbrief dus enkel en alleen naar mensen die hem ook willen ontvangen. Laat je niet verleiden tot het opkopen van adressenbestanden om zo meer mensen te bereiken. De informatie in deze bestanden zijn zelden echt kwaliteitsvol.

Wat moet je dan wel doen? Vraag bij het afhandelen van een bestelling aan je klanten of ze op de hoogte gehouden willen worden via je nieuwsbrief. Daarnaast kan je ook een aanmeld-knop voorzien op je homepage. Zo kunnen ook geïnteresseerden die nog geen aankoop gedaan hebben zich inschrijven voor je nieuwsbrief.

Net zoals je verschillende aanmeld-opties moet voorzien moet je ook een opt-out voorzien. Klanten moeten zich kunnen uitschrijven voor je nieuwsbrief als deze niet langer relevant is voor hen. Zo ben je zelfs wettelijk verplicht om aan het einde van elke nieuwsbrief een afmeld link te voorzien.

Tip 2: Bied meerwaarde aan je klanten

In tip 1 gaven we al aan dat je klanten zich zelf moeten inschrijven op je nieuwsbrief. Uiteraard moet je hen dan ook iets geven in ruil. Je zal hen moeten triggeren zodat ze jouw nieuwsbrief zeker willen ontvangen.

Zo kan je bijvoorbeeld melden dat klanten via die weg op de hoogte kunnen blijven van kortingen en promoties. Maar je kan hen ook extra inzichten of randinformatie bezorgen over je producten en diensten. Tenslotte is het organiseren van een wedstrijd die gekoppeld is aan de nieuwsbrief inschrijving ook een populaire vorm om extra ontvangers te verkrijgen.

Tip 3: Planning en voorbereiding

Plan de verschillende nieuwsbrieven die je zal versturen ruim op voorhand in. Zo kan je best op regelmatige basis een nieuwbrief uitsturen in de plaats van lukraak als je een ingeving krijgt.

Probeer voor jezelf te bepalen wat de de ideale intervaltijd is voor jouw product of dienst. Of dit nu wekelijks, maandelijks of 1 maal per trimester is.

Dit geeft je ook de mogelijkheid om lang op voorhand heel wat informatie in te plannen. Zo kan je rekening houden met de kerstperiode, vakantiedagen, solden etc. Dit maakt dat je ruim op tijd op zoek kan naar geschikte inhoud.

Hou voor jezelf de vragen die je ontvangt van klanten bij. Deze kan je later gebruiken in je nieuwsbrief als je zonder inspiratie zit. Bovendien lever je op deze manier content die echt relevant is voor je klanten.

Tip 4: Prikkel met je titel

Het belangrijkste stukje tekst in je nieuwbrief is de titel van het bericht. Deze moet je ontvangers overtuigen om de e-mail ook effectief te openen en verder te lezen. Als je titel niet genoeg prikkelt zal je nieuwsbrief rechtstreeks in de prullenmand belanden.

Kom dus niet af met 'Jan's Nieuwsletter Maart' maar probeer de aandacht van je lezers ineens vast te hebben. Hoe? Dat zal je zelf moeten uitzoeken. Elke doelgroep is anders.

Belangrijk om te weten is dat sommige e-mail programma's (zoals Gmail) ook het eerste stukje tekst weergeven in de inbox. Hierdoor ziet de ontvanger niet enkel de titel van het ongeopende bericht, maar ook ineens je introductie. Probeer ook deze dus zo persoonlijk mogelijk te maken.

Tip 5: Meet de resultaten

Google's URL builder toolIn een goede nieuwsbrief kruipt heel wat tijd. Je wilt dan uiteraard ook weten of deze tijd wel rendeert. Er is maar één manier om daar achter te komen: meet en analyseer de resultaten van je e-mail marketing.

Dit is erg eenvoudig te doen in Google Analytics. Je voegt gewoon enkele campagne-tags toe aan de links in je nieuwsbrief met behulp van Google's URL builder. Zo kan je de bezoekers die via je nieuwsbrief binnen komen gemakkelijk onderscheiden in Analytics. En kan je dus ook opvolgen hoeveel deze bezoekers je juist opbrengen.

Ga gerust zelf aan de slag met deze tips. Op het vlak van inhoud en lay-out ben je zelf het beste geplaatst om te beslissen wat wel en niet past bij je merk of webshop. Weet ook dat je gerust kan experimenteren met verschillende mogelijkheden. Door de resultaten te vergelijken in Google Analytics weet je al snel wat wel en niet aansloeg. Veel succes!

Topics: E-Commerce

Ook interessant om te weten