Online Personal Branding

Geschreven door op
Online Personal Branding

Personal branding is een hot item. Zo vindt Google vlotjes meer dan 63.000.000 hits voor de zoekterm. Dit is dan ook het beste bewijs dat personal branding niet langer iets exclusief is. Waar vroeger enkel popsterren en politici bezig waren met hun persoonlijke merk, doet nu iedereen eraan. Dit allemaal dankzij de opkomst van sociale netwerken. Je krijgt nu de kans om jezelf te presenteren zoals je wilt. Iedereen is een "brand" geworden.

Benader jezelf als een merk

Google jezelf eensIn principe zou IEDEREEN bewust bezig moeten zijn met zijn online reputatie. Of je er nu zelf wakker van ligt of niet, andere mensen zullen je googelen. Daarom dat je zelf ook beter op de hoogte bent van wat er allemaal opduikt als jouw naam ingegeven wordt in de zoekmachines. Zo kan je onaangename verrassingen voorkomen (of toch op zijn minst voorbereid zijn op).

Naast bewust zijn van "jouw persoonlijke zoekresultaten" kan je ook proberen om ze te manipuleren. Dit klinkt misschien als iets dat buiten je mogelijkheden ligt, maar niets is minder waar. Probeer zoveel mogelijk van de eerste zoekresultaten in eigen beheer te hebben. Zo kan je controleren wat er allemaal gevonden wordt als iemand jouw naam googelt.

Aangezien Google in zijn zoekresultaten doorgaans een website maar 1 keer opneemt, is het belangrijk om op verschillende websites aanwezig te zijn. Beperk jezelf dus niet tot een Facebook profiel. Ga ook aan de slag met LinkedIn, Twitter, Pinterest of een volledig eigen website. Deze multiple-channel tactiek wordt ook toegepast door de meeste bedrijven en merken.

In principe creëer je een eigen online ecosysteem waarbij je jezelf op verschillende manieren kan voorstellen. Zo dient je LinkedIn-profiel voor professionele doeleinden en zal dit voornamelijk bekeken worden door recruiters, toekomstige werkgevers of klanten. Terwijl Facebook een weerspiegeling is van je persoonlijke sociale leven en interesses. Pinterest biedt dan weer de mogelijkheid om je creatieve kant in de kijker te zetten. En op Twitter kan je jouw (ongezoute) mening verkondigen over de laatste nieuwtjes. Zorg er wel voor dat er, over al deze profielen heen, een duidelijke rode draad is. Net zoals een merk moet ook jij de consistentie van je boodschap bewaren.

Personal branding via deze profielen beperkt zich niet tot een profielfoto en een korte voorstelling. Elke like die je doet, elk bericht dat je deelt of tweet en elke groep waar je lid van wordt dragen bij tot je "personal brand". Wees je hier dus bewust van!

Doe aan online reputatie management

The best place to hige a dead body is on page 3 of Google search resultsNadat je een succesvol online merk gecreëerd hebt komt het erop aan om dit merk te beschermen. Je moet proberen het positief beeld dat je probeert neer te zetten niet verstoord wordt. Denk maar aan krantenartikel op de eerste pagina van een naamgenoot die beschuldigt wordt van strafbare feiten of dergelijke. Zo'n resultaten kan je maar beter "begraven" in eigen gemaakte content. Door iets naar beneden te duwen in de zoekresultaten verlaagt de kans dat iemand het ooit leest drastisch. Het gezegde luidt immers: "the best place to hide a dead body is on page 3 of Google search results".

Maar hoe blijft je nu op de hoogte van veranderingen in je persoonlijke zoekresultaten? Dit kan erg eenvoudig dankzij het handige Google Alerts. Via deze tool kan je op regelmatige basis een rapport opvragen van nieuwe geïndexeerde inhoud die aan bepaalde zoektermen voldoet. Dit rapport wordt dan automatisch naar jouw mailbox verzonden. Zo ben je meteen op de hoogte als je naam ergens nieuw opduikt.

Hoe ga je om met negatieve zoekresultaten?

Stel dat je plots merkt dat er toch iets negatief vrij hoog scoort in de zoekresultaten van jouw naam. Wat zijn dan mogelijke acties om dit tegen te gaan?

Genante Facebook fotoHet antwoord hierop hebben we deels al hierboven weggegeven: probeer het negatief resultaat te begraven in een overvloed aan positieve en zelf beheerde content. Anderzijds kan je ook, naargelang de situatie, proberen om de negatieve content te laten verdwijnen of aanpassen. Zo kan je tegen persoonlijke laster of eerroof een klacht indienen bij de politie. Maar het is natuurlijk altijd eenvoudiger om eerst eens zelf contact op te nemen met de persoon die dat bepaald stuk content publiceerde. Misschien geraak je er op die manier onderling wel uit.

Als je merkt dat genante foto's van jou verschijnen in de zoekresultaten van Google is de kans groot dat dit foto's van Facebook zijn waarin je getagt bent. Door jezelf te untaggen in deze foto's zullen ze na enige tijd ook verdwijnen uit je zoekresultaten. Je kan dit ook altijd voorkomen door je Facebook profiel zo in te stellen dat je elke tag eerst moet goedkeuren voor deze verschijnt.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten