Sociale media opvolgen in Analytics

Geschreven door op
Sociale media opvolgen in Analytics

Social Media Guru's hebben ondertussen zowat elke bedrijfsleider tot vervelens toe ingepeperd dat ze aanwezig moeten zijn op sociale netwerken. Met als gevolg dat ook zowat elk bedrijf, klein of groot, zijn eigen Facebookpagina heeft en af en toe een Tweet de wereld in stuurt.

De meeste bedrijven steken dus tijd en energie (de één al wat meer dan de andere) in die sociale netwerken. Maar slechts weinigen zijn zich bewust of die sociale-inspanningen ook iets opbrengen. Als je aan iemand vraagt of social media werkt voor hun bedrijf krijg je meestal een antwoord waarin ze hun aantal volgers vermelden. Maar daar stoppen de statistieken dan ook vaak.

Hét bewijs dat de Social Reports in Google Analytics nog veel te weinig gebruikt worden. In deze rapporteren kan je immers informatie terugvinden over al je website bezoekers die van sociale netwerken afkomstig zijn.

Waar vind je de Social Reports?

Social Reports in Google Analytics

De statistieken over sociale netwerken vind je terug onder de tab "Traffic Sources" of "Verkeersbronnen". Vervolgens klik je op "Social" en krijg je een dropdown menu te zien. Hier vind je een hele schat aan gegevens over je sociale netwerk bezoekers.

De social rapporten in Google Analytics

Social Impact volgens GoogleAangezien de social rapporten vooral gericht zijn op ROI is het belangrijk dat je gebruik maakt van conversion tracking in Analytics. Anders zal je niet veel informatie uit deze rapporten kunnen halen.
Op het overview tabblad vind je een samenvatting terug van wat Google je sociale impact noemt. Deze wordt bepaalt door 4 elementen: bezoekersbronnen, conversies, pagina inhoud en sociale plugins. De bezoekersbronnen zijn je Social Referrals, de Conversions drukken de waarde van je sociale media bezoekers uit, Pages toont aan welke pagina's het meest gedeeld worden en welke inhoud het meeste interactie oproept, Social Plugins tenslotte verwijzen naar de like- en share buttons die je op je website hebt staan.

Network Referrals

Dit tabblad biedt een overzicht van het aantal bezoekers dat binnengekomen is via een link op een sociaal netwerk. In de grafieken bovenaan zie je wat de verhouding is tussen het aantal sociale-bezoeken en alle website bezoeken.
social network referrals report
Daaronder krijg je een overzicht van de sociale netwerken die bezoekers naar de website gebracht hebben. Zo kan je in een oogopslag zien welk netwerk nu de belangrijkste driver is voor je website.

Data Hub Activity

In het Data Hub Activity rapport vind je informatie terug over de content die mensen delen op sociale netwerken. Je kan nagaan hoe er over je merk gepraat wordt en hoeveel interacties daaruit voortvloeien. Zo kan ook bijvoorbeeld het aantal +1's dat een link krijgt opvolgen.

Aan dit rapport heb je in België spijtig genoeg niet veel. Google is voor de data immers afhankelijk van de goodwill van de sociale netwerken. Zij moeten hun data openstellen voor Google Analytics en dat is iets waar Facebook, Twitter en Pinterest nog niet meteen voor te vinden zijn.

Met als resultaat dat er geen data beschikbaar is over de belangrijkste sociale netwerken in België. In het lijstje van partner netwerken is enkel Blogger en Google+ min of meer relevant voor ons. Alhoewel Google+ eerder een ghost town is dan een levendig sociaal netwerk. Verwacht je dus niet aan al te veel informatie in dit rapport.

Landing Pages

Een interessanter rapport is dat over de Landing Pages. Hierin vind je terug op welke pagina de bezoekers terecht zijn gekomen nadat ze van het sociaal netwerk kwamen. Dit rapport is dus ideaal om te zien welke content het meest aansprak om bezoekers naar de website te lokken.

Zo kan je in je content strategie rekening houden met succesvolle content. Maar baseer je hiervoor niet enkel op het aantal bezoekers. Kijk ook naar de gemiddelde bezoekersduur en hoeveel pagina's ze daarna nog bekeken hebben. Ook interessant hiervoor is het Visitor Flow rapport dat we zo meteen nog behandelen.

Trackbacks

Social Trackbacks biedt een overzicht van de websites die naar jouw content verwijzen. Zo kan je nagaan waar je bericht allemaal wordt opgepikt en hoeveel bezoekers die linkverwijzingen je juist opbrengen. Vooral binnen de blogosfeer is dit interessante informatie. Zo merk je welke bloggers interessante drivers van bezoekers kunnen zijn voor jou.

Conversions

In het Conversions rapport vind je terug hoeveel conversies het gevolg zijn van sociale bezoekers en welke waarde deze bezoekers bijgevolg hebben. Op deze manier kan je beter inschatten of de tijd en energie die je in het beheren van elk sociaal netwerk steekt, wel de moeite waard is.

ROI van social media in Google Analytics

Je kan ook de rapportage Assisted vs. Last Interaction Analysis bekijken. Hier krijg je inzicht in hoe sociale media bijgedragen heeft in het converteren van een websitebezoeker. De Assisted Conversions moet je interpreteren als volgt: een bezoeker komt op je website via sociale media. Hij verlaat de website echter terug om dan op een later tijdstip terug te komen en alsnog te converteren.

Een Last Click of Direct Conversion is een conversie die plaatsvindt bij het eerste bezoek aan de website. De bezoekers komt dus binnen via een sociaal netwerk en gaat meteen over tot een conversie.

Door de ratio tussen de twee te bekijken (Assisted/Last Click conversions) kan je inschatten welke rol sociale media speelt voor jouw business. Als deze waarde dicht bij 0 ligt betekent dit dat sociale media voor jou voornamelijk een direct sales/conversie kanaal is. Als de waarde dicht bij 1 ligt betekent dit dat sociale media even zwaar bijdraagt tot conversies als dat het rechtstreeks resulteert in een conversie. Waarden boven de 1 duiden er dan weer op dat sociale media voornamelijk een assisted-rol speelt. Dit laatste zien we terugkomen bij de meeste sales websites. Bij een lead website ligt de ratio dan weer eerder tussen de 0 en 1.

Plugins

Het Plugin rapport geeft weer hoeveel klikken de social plugins op je website gegenereerd hebben. Je kan hierin dus bijhouden hoeveel maal er op de Google+ of Facebook like knoppen gedrukt is en bij welke content dit het meest gebeurde.

Analytics houdt al automatisch de gegevens van Google+ bij. Maar als je ook Facebook, Twitter of andere share-buttons wilt tracken moet je extra code toevoegen aan je website.

Dit rapport kan je dus helpen bij bepalen welke share-buttons relevant zijn voor jouw doelgroep en welke soort content het meest engageert om te delen.

Visitors Flow

Zoals we eerder al aanhaalden kan je het Visitors Flow rapport gebruiken om na te gaan welk bezoekerspad je sociale media bezoekers doorlopen. Hoeveel personen klikken nog verder dan de landingspagina en naar waar gaan ze dan voornamelijk?

Social Visitors Flow in Google Analytics

Dit rapport geeft je inzicht in welke pagina's/content het meest aanspoort om verder in je website rond te snuffelen en om door te klikken naar een registratiepagina of productcatalogus. Zo kan je dus ook bepalen welke content het meest waardevol is en kan je experimenteren met de opbouw van pagina's en teksten.

Het nadeel van het rapport is dat het al snel onoverzichtelijk kan worden als je met een erg uitgebreide website zit.

Topics: Analytics, Social Media

Ook interessant om te weten