Creatieve YouTube Pre-Rolls

Geschreven door op
Creatieve YouTube Pre-Rolls

Iedereen heeft wel een mening over de Pre-Roll advertenties op YouTube. Ook ik moet toegeven dat ik de meerderheid van die advertenties eerder als irritant beschouw. Maar af en toe kom je een echt pareltje tegen dat op een creatieve manier gebruik maakt van het medium. Omdat we dit soort advertenties alleen maar kunnen aanmoedigen zet ik ze hier even extra in de kijker.

Skip this behavior

Een advertentie in opdracht van La Casa Eco & Sodimac (een overheidsinstantie in Chilli) probeert het ecologisch bewustzijn bij de bevolking te vergroten in slechts enkele seconden. De Pre-Roll is uitgewerkt door het digital agency Mayo Digital.

In de eerste 5 seconden van de advertentie zien we een zin die ons vertelt dat ons gedrag over 5 seconden een alledaagse slechte gewoonte kan afleren. Vervolgens verschijnt er, samen met de skip ad button, een knop met skip behavior. Terwijl we op het scherm een voorbeeld zien van energieverspilling (zoals een lopende kraan). De skip behavior knop verwijst de kijker door naar een website met eco-tips voor gezinnen. Zo kunnen de bezoekers met enkele eenvoudige ingrepen besparen op hun energie kosten én het milieu helpen.

Dat dit soort creatieve YouTube advertenties aanslaat blijkt uit de resultaten: in één week tijd klikten meer dan 80.000 mensen door naar de eco-guide website. Waarbij ze dus liever slechte gewoontes oversloegen dan een advertentie.

Automatic Skip Ad System

Volkswagen pakt graag uit met creatieve campagnes, ook op het internet. Daarbij focussen ze niet zozeer op verkeer naar hun website brengen maar eerder puur branding. Zo hanteren ze het principe dat als hun idee creatief genoeg is, het wel viraal zal gaan. Een concept dat werkt, denk maar aan de star war advertentie of The Original Click YouTube banners.

Maar ook de YouTube Pre-Rolls waren dus inspiratie voor een creatief concept. Zo heeft Volkswagen de nieuwe Beatle uitgerust met een DSG Tiptronic gearbox. Een systeem van Volkswagen dat automatisch schakelt in een recordsnelheid. Om de aandacht hierop te vestigen bedachten de creatieven van AlmapBBDO een advertentie die automatisch op de skip ad-button drukt. De kijker moet dus zelf niet meer de moeite doen om de advertentie over te slaan.

Skipper needs your help

Om de lancering op DVD van Madagascar 3 in de kijker te zetten heeft DreamWorks gebruik gemaakt van een hyperactieve YouTube Pre-Roll waarbij de Pinguins uit de film de kijker om hulp vragen in hun zoektocht naar de hoofdpersonages.

Op zich is het een erg goede pre-roll aangezien in de eerste 5 seconden de kijker aangesproken en de boodschap overgebracht wordt. Daarnaast krijgen we ook al meteen enkele previews uit de film voorgeschoteld en mee in het verhaal gesleurd. Hierdoor kijk je gewoon verder in de plaats van de advertentie over te slaan na 5 seconden.

Het creatieve aspect van de pre-roll zit hem voornamelijk in de manier waarop DreamWorks zichzelf garandeert van een ROI. Zo komt de call to action (en het einde van de booschap) al na 25 seconden, terwijl de gehele advertentie 90 seconden duurt.

Hierdoor zal een kijker na 25 seconden oftewel op de grote start-knop duwen om de pinguins te helpen in hun zoektocht; oftewel duwt hij op skid this ad. In het geval waarbij de kijker op de start-knop duwt betalen ze voor de klik, maar hebben ze ook ineens hun beoogde resultaat behaald. Als de kijker na 25 seconden op skip this ad duwt heeft deze heel de boodschap gezien (Madagascar 3 is uit op DVD) maar hebben ze hiervoor toch niet moeten betalen.

De campagne loopt niet meer en de videozoektocht is al terug offline gehaald. Maar de advertentie zelf staat nog wel op YouTube.

Heb jij zelf nog creatieve/leuke voorbeelden gezien van een pre-roll advertentie? Laat het ons weten in de comments!

Topics: Adverteren, YouTube

Ook interessant om te weten