Geef je blogposts een gezicht

Geschreven door op
Geef je blogposts een gezicht

Het is je misschien al opgevallen dat je af en toe een profiel foto te zien krijgt in de zoekresultaten van Google. Deze foto's verwijzen naar de auteur van dat specifieke artikel. Dit is het resultaat van Google's authorship markup en het heeft heel wat impact op het zoekgedrag van de Google gebruikers.

Waarom Google Authorship toepassen?

We merken dat bedrijven er vaak afkerig tegenover staan om posts op de bedrijfsblog te personaliseren. Zo wordt er doorgaans geblogd vanuit een corporate account en is de echte auteur van het artikel niet bekend. De redenen hiervoor is begrijpelijk: het is de bedoeling om het bedrijf in de kijker te zetten, niet een bepaalde werknemer.

Toch kan het lonen om deze overweging eens te herbekijken. Door de introductie van Google Authorship zet Google schrijvers van artikels meer in de kijker in zijn zoekresultaten. Zo verschijnt hun Google+ profielfoto en hun naam mee naast het zoekresultaat. Doel: de makers van unieke content belonen.

Hogere Click-trough-rate

Maar het heeft ook invloed op het zoekgedrag van internetgebruikers. Door de toevoeging van een foto springt dit specifieke zoekresultaat meer in de kijker. Dit leidt tot een hogere click-trough-rate en dus meer bezoekers. De mannen van Catalyst hebben dit effect al aangetoond in een erg overtuigende test.

Hogere visibiliteit

Eye tracking heat mapOok in eye-tracking onderzoek komt de verhoogde visibiliteit dankzij rich-media snippets in de zoekresultaten naar voor. Zo blijkt dat de kleine afbeelding het eerste element is waarnaar een internetgebruiker kijkt. Daarna volgt pas de titel van die pagina. Dit betekent dus dat je door toevoeging van een kleine foto beter kan scoren dan de resultaten boven jou. Zo hoef je lang niet meer op de eerste plaats te staan om toch het meeste bezoekers te lokken.

Meer pageviews

Google geeft via de authorship markup op verschillende manieren suggesties voor andere pagina's. Zo heb je de naam van de auteur waarop je kan klikken. Dit brengt je naar zijn Google+ pagina waar dan bijvoorbeeld een verwijzing naar de corporate website kan staan of waarop de auteur een link naar alle voorgaand artikels post.

Google Authorship in de zoekresultatenMaar ook op een meer expliciete manier biedt Google suggesties voor andere pagina's van die bepaalde auteur. Stel dat er iemand op je artikel klikt in Google. Deze persoon leest je blogpost door en blijft dus enkele minuten op je website. Daarna keert die persoon terug naar de zoekresultaten via de back-knop.

Google interpreteert de inhoud van je blogbericht, op basis van de duur van het bezoek, als relevant voor die persoon. En gaat onder je oorspronkelijke zoekresultaat nog meer artikels van deze auteur als suggestie geven. Deze zijn immers ook mogelijk relevant.

Google Authorship suggestions

Zoekalgoritme geruchten

Momenteel zegt Google dat het nog geen rekening houdt met een bepaald authorship in zijn rankings (het fel besproken author rank). Maar er gaan heel wat geruchten en vermoedens rond op het internet dat dit binnenkort wel eens het geval zou kunnen zijn.

En in dat geval wil je maar beter voorbereid zijn en al een zekere reputatie opgebouwd hebben. Zoals altijd zijn het de vroege vogels die het meest profiteren van aanpassingen in Google's algoritme.

Hoe krijg ik mijn foto in de zoekresultaten?

De bovenstaande argumenten hebben je overtuigd en je wilt zelf ook authorship gaan gebruiken voor je (bedrijfs)blog? Ga dan als volgt aan de slag:

  • Laat je medewerkers bloggen vanuit hun eigen naam. Hiervoor moeten ze een profiel aanmaken op Google+ en een aansprekende profielfoto gebruiken.
  • Bij elk blogbericht moet er een "by Mister X" stukje tekst opgenomen worden. De auteur moet dus vermeld worden bij het artikel. En de naam die daar gebruikt wordt moet exact overeenkomen met de naam op Google+. Er kunnen dus geen nicknames of initialen gebruikt worden.
  • Gebruik een e-mail adres voor Google+ dat overeenkomt met het domein waarop de content verschijnt. Iemand die blogt voor bakermen.com moet dit dus doen met een e-mail adres dat eindigt op @bakermen.com
  • Op deze pagina van Google kan je dan je authorship aanvragen. Vervolgens zal Google dit controleren en je autorship goedkeuren. Let op: dit kan verschillende weken duren. Je wordt op de hoogte gebracht via e-mail.

Topics: Search Engine Optimisation, Google

Ook interessant om te weten