Social Media in de non-profit sector

Geschreven door op
Social Media in de non-profit sector

Social Media biedt heel wat opportuniteiten voor de non-profit sector. Het is niet zomaar een extra communicatiekanaal, het is waarschijnlijk hét communicatiekanaal bij uitstek voor NGO's en andere organisaties die zich inzetten voor een goed doel.

Verspreid je boodschap

Kony 2012 CampagneZoals ze bij Talking Heads reeds opmerkten vertonen gebruikers van sociale media heel wat gelijkenissen met mensen die zich inzetten voor het goede doel. Beide groepen maken deel uit van een community, ze delen activiteiten en proberen anderen te beïnvloeden. Emoties en relaties staan centraal in de communicatie.

Dit heeft als gevolg dat sociale media zich perfect lenen tot het verspreiden van je boodschap. Gebruikers voelen zich betrokken en engageren zich graag, bovendien maken de netwerken het erg eenvoudig om iets te delen. Hierdoor gaat een oproep tot steun of het bekend maken van onrechtvaardigheid al snel viraal. Denk maar aan de bekende Kony 2012 campagne van Invisible Children.

Zoals elke NGO of non-profit organisatie weet begint het inzamelen van fondsen en het vinden van vrijwilligers bij het bekend maken van je boodschap. Sociale media kunnen dus een grote rol spelen in het verhogen van je werkingsbudgetten. Bovendien bieden ze ook de mogelijkheid om het inzamelen van geld te vereenvoudigen. Denk maar aan de Donate-knop op het YouTube kanaal van NGO's of aan de mogelijkheden om te doneren via Facebook.

Facebook

Infosessie: Facebook (06/10)

Als grootste social medium kan Facebook je bedrijf een enorm bereik aanbieden. Daarom organiseren wij een infosessie waar je gratis inzichten in Facebook Marketing krijgt, rechtstreeks van mensen die er dag in dag uit mee bezig zijn. Klik hier voor meer informatie

Eigen medewerkers als ambassadors

Medewerkers als ambassadorDe medewerkers en vrijwilligers van een organisatie kunnen meestal erg gepassioneerd vertellen over hun acties en de redenen waarom ze dit doen. Zo proberen ze sowieso al om de mensen in hun directe omgeving te overtuigen van het belang van hun (vrijwilligers)werk. Waarom zou je deze overtuigingskracht niet inschakelen voor de algemene communicatie van de organisatie?

Door hun passie en engagement voor de goede zaak lenen je eigen medewerkers zich perfect tot ambassadeurs van je organisatie. Zij zijn direct betrokken bij de uitvoering van jullie acties en weten dus als geen ander wat er gebeurt met de ingezamelde middelen. En ze kunnen de bereikte resultaten en doelen in de kijker zetten zonder stoeferig of zelfingenomen over te komen.

Communicatie die vanuit de eigen medewerkers komt, wordt door de buitenwereld ervaren als persoonlijk én oprecht. Ze geeft je organisatie meer credibiliteit en zorgen voor transparantie. Iets waar heel wat non-profit organisaties vaak mee worstelen. Het loont dus zeker de moeite om je medewerkers aan te moedigen om hun ervaringen te delen via sociale media. Zij het via een blog bericht, Tweets, een Facebook update of een video verslag op YouTube. Zolang het maar een persoonlijke touch heeft.

Ga verder dan geld geven

Geld geven goede doelenTenslotte leent social media zich er uitstekend toe om je communicatie verder te laten gaan dan uitsluitend een oproep of vraag om steun. Traditionele non-profit campagnes richten zich immers voornamelijk op het creëren van awareness en fund raising. Waarna de communicatie stopt en de donateurs dus niet weten wat er juist gebeurd is met het geld dat ze gegeven hebben.

In tijden van sociale media zou dit nochtans niet mogen zijn. Je hebt de ideale tools voor handen om je donateurs op de hoogte te houden van elke actie die ondernomen wordt. Uiteraard kan je niet een persbericht uit sturen elke keer dat je een nieuwe waterput gebouwd hebt in een Afrikaans dorp. Maar het is wel ideale content voor een Facebook update met enkele foto's erbij. Bovendien doe je zo meer dan enkel je donateurs op de hoogte te houden van wat er gebeurt met de giften. Je behoudt en versterkt de band met die donateurs en je bereikt bovendien ook nieuwe mensen. Hierdoor worden toekomstige fundraising acties nog vereenvoudigd.

YouBridge, non-profit organisatie 2.0

Een non-profit organisatie die sociale media ten volle benut is YouBridge. Ik zou hen zelfs een voorbeeld durven noemen voor heel wat andere organisaties op het vlak van het gebruik van sociale media.

YouBridge stelt laptops ter beschikking van studenten in ontwikkelingslanden. Ze zien die laptops echter louter als een hulpmiddel om hun echte doel te realiseren: geëngageerde jongeren kansen bieden om een internationaal netwerk uit te bouwen en zo dromen te realiseren. Door jongeren te voorzien van een laptop en internet verbinding geven ze hen een "venster op de wereld". Door hen in contact te brengen met de juiste mensen kunnen deze jongeren hierdoor hopelijk hun dromen realiseren en op hun beurt hun eigen omgeving verbeteren.

Het idee voor YouBridge is ontstaan vanuit de mogelijkheden die social media bieden. Het is dan ook logisch dat Facebook een erg belangrijke rol speelt in de organisatie. Ze gebruiken dit sociaal netwerk (en andere netwerken) om jongeren in contact te brengen met mensen die een meerwaarde kunnen bieden bij het realiseren van hun doel. Zo steunen ze bijvoorbeeld een school voor verpleegkundigen in Uganda. De studenten hebben dankzij de laptops nu toegang tot extra informatie op internet. Maar tegelijk creëert YouBridge een platform voor ervaring en kennis uitwisseling tussen verpleegkundigen over heel de wereld.

Daarnaast maken de vrijwilligers van YouBridge ook intensief gebruik van sociale media om iedereen op de hoogte te houden van de verschillende projecten. Zo bloggen ze over hun eigen acties om geld in te zamelen of plaatsen ze updates van reizen die ze ondernemen naar de ontwikkelingsprojecten.

Ook de jongeren die een laptop ontvangen hebben worden aangemoedigd om via de sociale media kanalen van YouBridge hun eigen ervaringen te delen. Zo kan je als donateur dus rechtstreeks in contact treden met de persoon die, onderandere dankzij jou, een betere toekomst tegemoet gaat.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten