Science-Fiction 3.0

Geschreven door op
Science-Fiction 3.0

We zitten allemaal wel eens achter de computer, vloekend omdat we de zoveelste foutmelding krijgen bij het ingeven van ons wachtwoord. Het lijkt bovendien wel of je elke dag een nieuwe login op het WWW aanmaakt en op den duur raak je het noorden kwijt in de zondvloed aan logins in ons hoofd. Oké, er bestaan applicaties als KeePassX waarin je al deze gegevens kan stockeren, maar ook daarvoor moet je inloggen. Wat als dit nu allemaal volautomatisch zou kunnen lopen? Met de wachtwoordpil of RFID-tatoeage is dit binnenkort misschien een haalbare kaart! In oude Sci-Fi films en verhalen werd er vaak over dit soort technologie geprofeteerd. Hoverboards hebben we dan spijtig genoeg nog niet, maar een pilletje of tattoo die je volautomatisch inlogt zou in de nabije toekomst tot de mogelijkheden behoren.

Hoe werkt zo’n pil?

De pil werd recent ontwikkeld door Motorola, oorspronkelijk was ze bedoeld voor medische toepassingen. Via een mobiele applicatie kan je bepaalde fysische eigenschappen gaan meten. Het principe is vrij simpel (voor de gebruiker), je slikt de pil en je lijf doet de rest van het werk. Je lichaam zelf fungeert als batterij voor de pil, die aangeschakeld wordt door je maagzuur. Op je buik, ter hoogte van de maagstreek plak je een patch die het signaal van de pil opvangt en zo deze informatie doorstuurt naar een mobiele applicatie op je smartphone. Via hetzelfde principe zou ook het verificatieproces kunnen werken, waardoor je enkel je toestel zou moeten aanraken om je toegang te verschaffen tot je beveiligde accounts. Je lichaam zendt een 18-bit signaal uit, dat dan opgepikt wordt door een mobile device. De pil is in zijn oorspronkelijke vorm reeds in gebruik, en is reeds goedgekeurd door de FDA (Amerikaans; Food and Drug Administration).
.
. De authenticatie toepassing van deze pil is nog niet voor morgen, maar de innovatoren zijn druk bezig om het commercieel gebruik voor te bereiden.

Een functionele tattoo

De mens is al eeuwig en drie dagen gefascineerd door body modification, maar binnenkort zou het wel eens een praktische bijwerking kunnen hebben wanneer je je lichaam laat versieren. Er bestaan wel reeds andere wearables als smartwatches, maar hierop kwam vaak de kritiek dat niet iedereen -en dan vooral de jongeren- openstaat voor dit soort accessoires. Vandaar kwam het idee voor de plooibare, en vooral tijdelijke tattoo je ook vlotjes door alle loginprocessen leidt. De stickertattoo lijkt momenteel een beetje op een simkaart, maar het zou de bedoeling zijn om er hippere versies van te maken waarbij je zelf je design kan kiezen. Momenteel spreken we nog van een prototype, maar wie weet loopt binnenkort de halve planeet met deze innovatieve tech op zijn lijf.

Gebruik

Het blijft natuurlijk nog wel de vraag hoe vlot mensen zich gaan aanpassen aan dit soort van technologie. Velen staan nog steeds argwanend ten opzichte van dit soort toepassingen en welk mogelijk effect zij hebben op privacy. Ook de interviewer in onderstaand filmpje vraagt zich reeds af of Google dan meteen al je stappen kan traceren. Hoe dit hele verhaal zal uitdraaien, is voorlopig nog toekomstmuziek aangezien Motorola eerst voor de uitwerking van de Moto X smartphone zal gaan, maar wij zijn nu al zeer benieuwd en stellen ons alvast kandidaat voor de betatesting.

Topics: Mobile

Ook interessant om te weten