Testing iOS7 beta

Geschreven door op
Testing iOS7 beta

Als een volleerd early adopter zette ik me aan het installeren van de nieuwe iOS 7 beta op mijn getrouwe 4s. De installatie op zich verliep probleemloos en vlot genoeg zodat ik al snel kon beginnen rondsnuffelen naar nieuwe handigheden en eventuele bugs. Na wat gedoe omdat er geen time zone kon gevonden worden en handmatig instellen de weather app een beetje in de war stuurde, kon ik zonder onderbreking op ontdekking. Wat meteen opvalt is dat iOS 7 heel goed naar zijn concurrenten heeft gekeken en zich vooral designwise heel wat heeft toegeëigend.

Design

Bij het eerste gebruikt lijkt het even alsof je een andere model in handen hebt. De berichten app heeft heel wat weg van het Windows Phone design en doet ook wat denken aan wat Android doet. Heel handig is wel dat je geen limiet meer hebt op het aantal applicaties in je mappen, wat je iPhone meteen al een stuk overzichtelijker maakt. Ook het nieuwe lettertype is opvallend, het geeft het hele design een lichtere en cleanere nasmaak. Ook de schermen op zich lijken minder beladen, door het plattere design van de apps en het veelvuldig gebruik van doorschijnende schermen, zoals bij Siri en in je lock screen waar de slide to unlock mooi in verborgen zit.

ios look

Control center

De grootste, of alleszins meest opvallende wijziging is het control center. Met een korte swipe naar boven heb je meteen heel wat veel gebruikte apps binnen handbereik. Mensen die hun iPhone vaak als zaklamp gebruiken, rejoice! Je hoeft niet langer te zoeken naar die ene flashlight app en ook de ‘shortcut’ via de camera en flash gebruiken is verleden tijd. Je kan je nu gewoon swipen en klikken, en baden in het glorieuze licht. Ook de do not disturb, airplane en portrait orientation toepassingen zitten hieronder verborgen. Natuurlijk kan je hier ook nog steeds terecht voor de iTunes controls, zodat je met nog meer gemak kan muziek luisteren. Ook handig zijn de snelkoppelingen voor de timer, de rekenmachine en voor het aanpassen van de schermhelderheid.

Screen shot 2013-06-17 at 11.07.22

Notification center en multitasking

Notification center heeft ook een nieuwe insteek gekregen, je hebt nu de mogelijkheid om enkel de to-do’s en notifications van enkel de lopende dag te bekijken. Het weer-onderdeel van het swipedown menu werd wat minder prominent in beeld gezet en krijgt een tekstuele samenvatting onder de datum. Ook multitasking wordt op je iPhone gemakkelijker. Een dubbelklik op je homeknop brengt je niet enkel een overzicht van je laatst gebruikte apps, maar je krijgt ook een overzicht van de internetpagina’s en homescreens van de applicaties die je recent gebruikte. Je kan dit overzicht ook heel snel aanpassen door naar boven te swipen op het onderdeel dat je kwijt wil.

Camera en Photos

Ook de camera app moet meeblijven en naast de invoering van een panorama feature kan je nu ook offline Instagrammen. Uiteraard noemt Apple het kind niet bij naam, maar nu heb je ook de mogelijkheid om vierkante foto’s te maken mét, jawel, een filter erover. Photos kreeg ook een redesign, hier kan je nu foto’s gegroepeerd terugvinden per activiteit en zelfs per jaar. Ook de mogelijkheid om je foto’s te delen via iCloud werd toegevoegd.

Screen shot 2013-06-17 at 10.46.46

Weather

De weer app werd duchtig aangepast en uitgebreid. Het overzicht per uur is iets beter uitgewerkt en krijgt een iets prominentere plek. Ook hier, het ziet er wat luchtiger uit en overzichtelijker, maar doet zeer sterk denken aan andere weer-applicaties.

Conclusie

Het is anders. Het is beter dan voordien. Het is cleaner en easier on the eyes. Het is heel goed inspelen op wat de markt doet en eigenlijk niet zoveel moeite doen om het anders aan te pakken. Het is geen grote vernieuwing, het wordt wat groter voorgesteld dan het is. Het is wél gebruiksvriendelijker, mét een lagere click through rate, dus da’s dan weer wel mooi meegenomen.

Topics: Mobile

Ook interessant om te weten