Google infiltreert ons dagelijks leven

Geschreven door op
Google infiltreert ons dagelijks leven

Nog niet zo heel lang geleden was Google voor veel mensen enkel een werkinstrument, een witte pagina aan wie ze al hun zoekopdrachten konden toevertrouwen. De laatste jaren echter, kunnen we Google steeds meer integreren in ons dagelijks leven. Met je Google Nexus op zak en Google glasses op de neus in je Google auto stappen is bijna geen toekomstmuziek meer. Google stond altijd al voor innovatie, maar met hun Art, Copy & Code project zetten ze voluit in op vernieuwing in advertising. Volgens hen zijn we bezig aan een nieuwe revolutie in de reclamewereld, waarbij er meer op het individu zal worden ingezet en er meer naar personalisatie gekeken wordt.

Google Shoes

Het nieuwste concept van Google is een pratende schoen, in samenwerking met Adidas. Voor een stuk worden er de te verwachten applicaties in verwerkt, je kan gebruik maken van een versnellingsmeter, een gyroscoop of druksensor. De gegevens die hiermee verzameld worden, kan je meteen delen met al je vrienden op sociale netwerksites. Op zich niet meteen vernieuwend, behalve dan dat je gewoonlijk je smartphone zou gebruiken om te surfen en niet meteen je schoeisel.

Deze features worden echter gebruikt om data te verzamelen voor je ingebouwde coach, die je letterlijk onder je voeten geeft als je niet presteert hoe het hoort of je aanmoedigt wanneer het wel goed loopt. Google wil natuurlijk de schoenenmarkt niet overnemen, maar vooral aantonen dat de manier waarop we het internet gebruiken steeds evolueert, en dat de reclamemaker evengoed mee moet. Je ingebouwde coach kan je motiveren, maar kan jou (en eventuele omstaanders) ook reclamespots laten horen.

Gebruiksvriendelijke en nuttige marketing

We worden tegenwoordig overspoeld door allerlei soorten reclame, soms in die mate dat we onbewust boodschappen filteren. Je speelt een spelletje op je smartphone en merkt de ads amper nog op. Daarom wordt er gewerkt aan ‘useful marketing’, waarbij je je campagne linkt aan een handige tool, waardoor je mensen engageert en je merk laat delen zonder dat ze dit zelf zo aanvoelen.

Een eerste voorbeeld hiervan is de Volkswagen SmileDrive app voor Android, waarin je een reisdagboek kan bijhouden en je gebruik kan maken van weer- en verkeersapplicaties. Aan het eind van je trip heb je dan een interactieve kaart van je reisweg met toevoeging van foto’s en videos die je dan meteen via Google+ kan delen. En terwijl je al je data verzamelt en prutst met de app, merk je af en toe thema’s van de reclamecampagne van Volkswagen.

Het individu als startpunt van de reclame

Met collaborative storytelling en audiences of one speelt Google handig in op de individualisering van onze samenleving. Het eerste concept maakt gebruik van onze neiging om te delen en bindt ons aan een merk doordat we het ons eigen kunnen maken. Het voorbeeld hiervan is de Burberry campagne waarbij je een digitale en persoonlijke lipafdruk kan doorsturen, voorzien van een eigen boodschap. Je lipafdruk kan je ook kleuren in een van de nieuwe lipstick schakeringen van Burberry, wat meteen het product aan de actie koppelt, zonder dat je om de oren geslagen wordt met de zoveelste lipstickreclame die je toch niet meer kan onderscheiden.

Audiences of one steekt dan net iets gecompliceerder in mekaar in die zin dat er sterk vertrouwd wordt op code om je een gepersonaliseerde ervaring te geven. Het concept, dat specifiek werkt via korte filmpjes, is dat de clip dynamische data verzamelt over de gebruiker. Met deze info wordt het filmpje volledig geïndividualiseerd, waardoor het elke keer voor een nieuwe kijkervaring. Alles aan het filmpje is dynamisch, behalve de commentaarstem, waardoor de scenes bijvoorbeeld kunnen aangepast worden aan waar je woont.

Meer weten over Art, Copy & Code, neem dan zeker een kijkje op hun site

Topics: Adverteren, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten