Loop jij ook de helft van je clicks mis?

Geschreven door op
Loop jij ook de helft van je clicks mis?

Deze blogpost laat zien wat het schokkende verschil is tussen het meten van events (gebeurtenissen) met een OnClick functie of een onMouseDown functie in Google Analytics. Daarnaast laten we zien hoe jij dezelfde test kan opzetten met jouw website om te zien of jij geen clicks misloopt die je eigenlijk had moeten meten .

Event tracking in Google Analytics

Google Analytics is een uitgebreid web analytics pakket. Het nadeel ervan is dat het, met de standaard implementatie, alleen dingen meet die gebeuren doordat er een nieuwe pagina geladen wordt. Als bezoekers ook gebeurtenissen kunnen uitvoeren op je website, zonder een nieuwe pagina te laden, wordt dit niet standaard gemeten. Allerlei clicks, scrolls, toetsaanslagen en dergelijke gebeuren "op" een pagina en hoeven niet altijd te leiden tot het openen van een nieuwe pagina.

Om dit soort gebeurtenissen toch te kunnen meten bestaat het fenomeen event tracking!

onClick en onMouseDown

Een muisklikOnClick:

Voor het meten van events is het in "onze wereld" gebruikelijk om de JavaScript functie onClick te gebruiken. Deze functie registreert elke click die een bezoeker plaatst.

Belangrijk om te weten is hier dat bij onClick pas een registratie plaatsvindt zodra de muisknop van de bezoeker ingedrukt én weer losgelaten is.

OnMouseDown:

OnMouseDown is een functie die registreert wanneer de muisknop van de bezoeker is ingedrukt. De functie onMouseDown wacht dus niet tot de muisknop van de gebruiker ook weer is losgelaten.

Het schokkende verschil tussen onClick en onMouseDown

Bij het meten van events met onClick en onMousedown blijkt dat alle moderne browsers een schokkend verschil in aantal gemeten events laten zien. Het gaat om de volgende browsers:

  • Chrome
  • Firefox
  • Safari

De antieke minder moderne browser Internet Explorer vertoond nagenoeg geen verschil in het aantal gemeten events met een onClick of een onMousedown functie.

Hieronder volgen de Analytics gegevens van alle voorgenoemde browsers.

test-onmousedown-vs-onclick-analytics-bakermen

onmousedown-vs-onclick-analytics-verschillen-bakermen-test

Wat dus opvalt is:

  • De onClick functie kan de laadsnelheid van "snelle" browsers zoals Safari, Chrome en Firefox niet altijd bijhouden. Er glippen regelmatig gebeurtenissen door het meetsysteem met deze functie terwijl ze wel daadwerkelijk gebeuren.
  • Een "traditionele" browser zoals Internet Explorer is trager dan de voorgenoemde drie browsers waardoor het verschil tussen onClick en onMousedown nihil is.

Ook laadsnelheid van je pagina's speelt een rol

Als jouw website nu heel responsief is en heel snel van pagina wisselt geeft het de Analytics tracker geen kans om de call naar Google Analytics te maken als er met onClick wordt gemeten. De klik die je dan mist in je Analytics rapport kan je wel opvangen met een onMousedown functie.

Naast een moderne (of minder moderne) browser heeft dus ook de laadsnelheid van je eigen website invloed op het aantal events wat gemeten wordt met onClick en onMousedown.

Zelluf doen!

zelluf doenWil je nu zelf eens kijken of er op jouw website ook een heleboel events niet gemeten worden die je eigenlijk wel had moeten meten?

Zet dan ook eens een test op door kliks op een link op je website te meten met een onClick én een onMousedown functie tegelijk.

Hoe meet je events met een onClick functie?

Het is heel simpel om dit op te zetten. Hier lees je hoe je kliks kan meten via Google Analytics.

Hoe meet je events met een onMousedown functie?

Op exact dezelfde manier als met een onClick functie. Verander alleen "onClick" in "onMousedown" in de code:

<a href="#" onClick="_gaq.push(['_trackEvent', 'Videos', 'Play', 'Baby's First Birthday']);">Play</a>

wordt dan:

<a href="#" onMousedown="_gaq.push(['_trackEvent', 'Videos', 'Play', 'Baby's First Birthday']);">Play</a>

! Belangrijk: om je rapport zo inzichtelijk mogelijk te maken gebruik je:

  • "onClick" of "onMousedown" als event action
  • de naam van je testproject als event category
  • de url van de link die je meet als event label

Bonus: Analytics segment "desktop only" bezoeken

Om trage mobiele connecties uit te schakelen en zo je data betrouwbaar te houden kun je hier het segment "desktop only" verkeer gebruiken om je rapport in Google Analytics te genereren. Door alleen desktop bezoeken te meten kun je makkelijk het verschil zien in het aantal events tussen onClicks en onMousedowns die met een computermuis zijn gedaan.

Om hetzelfde rapport te genereren als hierboven (onClick en onMousedown events per browser) ga je vervolgens naar:

Voorbeeld onclick en onmousedown resultaten> Behavior (Gedrag)

> > Events (Gebeurtenissen)

Selecteer hier het event dat je wilt analyseren (de event category geef je het best een duidelijke naam zodat je weet dat dit een testproject is)

> > > Selecteer op "event action" zodat je de onClick en onMousedown gegevens te zien krijgt

> > > > Klik op "Secondary dimension" ("Secundaire dimensie") en selecteer daar "browser"

Je ziet nu alle onClick onMousedown events uitgesplitst per browser via een desktop computer.

Succes!

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten