Mobile: responsive design wordt de norm

Geschreven door op
Mobile: responsive design wordt de norm

Steeds meer mensen maken de overstap van een regulier gsm-toestel naar een smartphone, of vullen hun arsenaal devices aan met een tablet. Komt daarbij dat de mobiele sales reeds het voortouw nemen op desktop sales en er wordt gepronostikeerd dat mobiel internetgebruik rond 2014 de gewone surfer zelfs gaat vervangen. Mobile SEO optimalisatie  wordt steeds relevanter en bij Google zijn ze hier volkomen van overtuigd. Binnenkort kan een slecht toegankelijke mobiele site, of het gebruik van een mobile site tout court je punten kosten in de Google Ranking.

Voordelen van responsive design

Google geeft responsive design een duwtje in de rug en gezien hun draadwijdte kan dit wel eens een kentering betekenen.  Maar waarom heeft responsive design nu een voetje voor op de rest als het van Google afhangt?

  • Een site, opgemaakt met responsive design geschikt voor zowel mobile als desktopgebruik, is voor Google gemakkelijker te indexeren aangezien ze dan geen dubbel werk hoeven te leveren voor de mobiele en gewone site apart.
  • De gebruiker kan de content gemakkelijker delen over verschillende platformen, zonder dat er discrepanties tussen zitten.
  • De content ziet er op elk platform (ongeveer) hetzelfde uit en de mobiele gebruiker hoeft niet meer te vloeken omdat hij op foutmeldingen of irrelevante landingspagina stoot.
  • Het is minder tijdrovend om een SEO strategie over de platformen heen te bedenken en onderhouden, dan wanneer je dit voor mobiele en desktop gebruikers apart moet doen.

Nadelen van responsive design

Hoewel Google absoluut overtuigd is van de nieuwe best practices zie je de gemiddelde online marketeer toch de wenkbrauwen fronsen.  Waarom zien zij deze aanpassing niet meteen zitten?

  • Er zijn nog niet veel bedrijven die reeds gebruik maken van websites met responsive design en de instapkost om zich hieraan aan te passen ligt bijzonder hoog.
  • Er is op gebied van gebruiksgemak nog steeds een verschil tussen smartphones, tablets en desktops. Zelfs mobile devices kan je eigenlijk niet over dezelfde kam scheren.
  • Ook SEO gewijs zitten er verschillen in de aanpak naar mobiele search queries en die vanop een gewone PC, een eenzijdige campagne zou dus eerder nadelig zijn.
  • De cijfers over mobiele conversie zijn gebaseerd op claims van de gebruikers zelf, niet noodzakelijk op effectieve cijfers, wanneer je de gemiddelde desktopcampagne met de mobiele campagne vergelijkt zie je niet bepaald grote pieken in mobiele conversies.

 

Bekijk hier de officiƫle webmasterblog van Google waarin de aankondiging gebeurde.

Topics: Analytics, Google AdWords, Usability, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten