8 Miljoen mensen kunnen niet fout zijn

Geschreven door op
8 Miljoen mensen kunnen niet fout zijn

Momenteel bestookt de Vlaamse overheid ons met radioreclames over zwerfvuil. Terecht: want al die blikjes, kauwgommen, peukjes en flesjes zijn enorm vervuilend. Ik stel me alleen vragen bij het effect van die reclamespotjes.

De campagne laat ons weten dat er elk jaar 40 miljoen peukjes en 750.000 flesjes op straat worden gesmeten. Dat zijn confronterende cijfers, maar ze hebben volgens Robert Cialdini een omgekeerd effect.

Professor Cialdini doet onderzoek naar hoe mensen beslissingen nemen. In zijn boek "Influence" beschrijft hij een gelijkaardige campagne:

In een nationaal park in de VS staat een versteend bos. Veel bezoekers aan het park nemen een stukje mee, waardoor het bos beschadigd wordt.

Om dat tegen te gaan testten Cialdini en z'n team hier twee boodschappen:

1) Veel bezoekers hebben al stukjes meegenomen, hierdoor is het bos onherroepelijk veranderd.
2) Om het bos te beschermen vragen we u om alstublieft geen stukje mee te nemen.

De eerste boodschap zorgde ervoor dat nog meer mensen een stukje meenamen. Dat komt omdat die boodschap de sociale norm veranderde. Mensen krijgen het idee dat als iedereen het doet, zij het ook mogen doen.

Dat is nu net de boodschap die de Vlaamse overheid ons meegeeft. Iedereen smijt z'n flesjes, peukjes, papiertjes op de grond. Jammer genoeg toont het onderzoek van Cialdini aan dat die boodschap niet werkt.

Topics: Analytics, Social Media

Ook interessant om te weten