Privacy en Google

Geschreven door op
Privacy en Google

obama-is-watchingSinds de opkomst van sociale media, gaan internetgebruikers steeds meer persoonlijke informatie op internet gooien. Vroeger nodigden we de familie nog uit om naar dia’s van de grote familievakantie te komen kijken, tegenwoordig posten we ze in realtime op onze Facebook of Instagram pagina. Elke kleine gebeurtenis moeten we delen, overal moet ingecheckt worden en wanneer we op verlof gaan, moet heel het internet het weten. En toch, ondanks dat we bijna aan het oversharen zijn, werd er nog nooit zoveel gepraat en gepanikeerd over onze online privacy.

Anoniem surfen

Sinds de onthulling van het Prism schandaal in Amerika, waarbij de NSA (National Security Agency) in opspraak kwam omdat ze massaal data verzamelden, blijken er steeds meer mensen gebruik te maken van ‘private search engines’. Deze search engines staan erop dat je anoniem kan gaan surfen, en houden dus geen cookies bij, gaan geen IP adressen tracken of zoektermen bewaren. Deze sites maken wel gebruik van de search engine van Google, maar gaan je zoekopdracht redirecten waardoor ze je persoonlijke informatie niet gaan meesturen.

Een maat voor niets

Wanneer er grote nieuwsverhalen als hetgene over de NSA uitkomen, zie je steeds dat er handig wordt ingespeeld op de angsten van mensen. Ja, Google weet heel wat van jou, maar is dit meteen een reden om onder te duiken en aluminium hoedjes te gaan fabriceren ? Niet bepaald, aangezien je eigenlijk al zo goed als anoniem surft. Wanneer ik een search doe op Google naar take-out zit er niet ergens een mannetje te monitoren wat ik persoonlijk die dag allemaal ga binnenspelen. Wat er wel gebeurt, is dat Google weet dat ik hoogstwaarschijnlijk enkel geïnteresseerd ben in resultaten in de buurt van mijn eigen huisdeur. Wanneer ik volgende week naar de zee vertrek en van daaruit surf en opnieuw op zoek ga naar lekkere fast food in de buurt, ben ik voor Google een andere gebruiker en zijn mijn resultaten ook navenant. Tenzij ik natuurlijk ben ingelogd met mijn Google account, maar als gebruiker heb ik dit volledig zelf in de hand. Het idee dat er ergens een dikke map bestaat met jouw naam op, vol van al je meest beschamende internet searches is overdreven. Wel gaat Google types van gebruiker onderscheiden, om je de meest relevante resultaten te tonen.

Betere surfervaring

Door je data niet angstvallig af te schermen, ga je voor jezelf een betere user experience opbouwen tijdens je online zoektochten. Enerzijds ga je vlotjes ingelogd worden op pakweg de webshop van Amazon, zelfs wanneer het al een tijd geleden is dat je er nog eens langsliep. Handig, vooral omdat je ondertussen al geregistreerd bent bij zo’n miljoen sites en je toch niet elke logincombinatie kan onthouden. Verder ga je trager surfen, aangezien Google kan onthouden welke sites je al bekeken hebt en deze in hun cache plaatsen zodat je de volgende keer sneller je bestemming bereikt. Surf je regelmatig naar de zelfde website, kan Google je laten weten dat je bepaalde links al hebt aangeklikt, waardoor je geen twee keer hetzelfde gaat lezen. Websites gaan er bovendien ook anders uitzien wanneer je er anoniem komt aankloppen. Conclusie ? Anoniem surfen is niet de moeite, tenzij om je geweten te sussen over je gênante searches of wanneer je gebruik maakt van onbetrouwbare websites. Twee dingen die vaak hand in hand gaan, nietwaar ?

Topics: Google AdWords, GDPR, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten