Nieuw: Behaviour Flow in Google Analytics

Geschreven door op
Nieuw: Behaviour Flow in Google Analytics

Sinds donderdag 11 juli is er een nieuw rapport beschikbaar in Google Analytics: Behavior Flow.

Het rapport kun je vanaf nu vinden onder de sectie Content >> Behaviour Flow.

Hieronder zie je een screenshot van hoe ik het rapport vandaag ben tegengekomen.

Dit nieuwe rapport geeft je meer inzicht in het gedrag van je bezoekers dan andere Analytics rapporten dat tot nu toe deden. Het bevat namelijk ook "events" (of "gebeurtenissen" in het Nederlands). Lees nog even verder na het screenshot als je wilt weten wat dit rapport nu precies inhoudt en waar je het voor kan gebruiken.

google-analytics-behaviour-flow

Wat is het Behavior Flow rapport?

Het rapport bevat het woord "behavior" omdat het laat zien hoe mensen zich gedragen op je site. In dit nieuwe rapport zie je namelijk de "flow" van bezoekers door je website. Het nieuwe is dat "events" mee zijn opgenomen in dit rapport.

Voorheen bestond er al zoiets als het "Visitors Flow" rapport. Hier kon je volgen hoe bezoekers tussen jouw pagina's door "flowden".

Omdat het doorklikken naar een volgende pagina niet altijd het enige is wat mensen kunnen doen op je site zijn er events uitgevonden om allerlei andere interacties op je site te meten. Vanaf nu zijn deze gebeurtenissen op je site, samen met de flow tussen pagina's, terug te vinden in het Behavior Flow rapport.

Welke nieuwe info haal je uit het Behavior Flow rapport?

Door de events en pageviews te combineren in één rapport kun je beter begrijpen hoe een bezoeker zich door je site beweegt. Ik zal het toelichten met een voorbeeld.

Stel dat je op je homepage een video hebt die mensen kunnen bekijken.

  1. Bezoekers landen op de homepage,
  2. bekijken de video en
  3. klikken daarna door op een volgende pagina op je site.

Belangrijk is dat een klik op de "play" button van de video gemeten wordt als event.

Hoe deze flow van je bezoekers eruit ziet in een rapport leg ik hieronder uit.

Het verschil tussen Visitors Flow en Behavior Flow

  • Met het Visitors Flow rapport kun je alleen zien naar welke pagina's mensen klikten na het bezoeken van de homepage. De volgende interactie was dan het bekijken van de volgende pagina.
  • Met het Behaviour Flow rapport zie je dat er ineens een extra interactie zichtbaar wordt in de flow van je bezoekers op de homepage. Het bekijken van de video wordt de eerstvolgende interactie en het bekijken van de volgende pagina op je site is dan de tweede interactie na het bekijken van de homepage.

Met deze informatie kan je bijvoorbeeld zien of de mensen die het filmpje bekijken naar een bepaalde pagina doorklikken of juist afhaken van je site. Ook kun je zien waar mensen naar doorklikken die niet het filmpje bekijken.

Nu is het voorbeeld met het bekijken van een filmpje maar één voorbeeld. Als je zelf events meet op je site kun je dit natuurlijk voor al jouw events bekijken.

P.S. Het rapport is ook in de Nederlandse interface van Google Analytics beschikbaar. Daar heet het "Gedragsstroom"...

Bekijk Behavior Flow eens in jouw Google Analytics of share deze post om anderen op de hoogte te stellen.

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten