Google speelt op de man met Ingress

Geschreven door op
Google speelt op de man met Ingress

ingress_1Waar een wil is een weg, moet Google gedacht hebben. Waar iedereen het onmogelijk achtte om de gemiddelde gamer te mobiliseren, speelt Google samen met Niantic Labs het klaar om deze couch potatoes in het daglicht te brengen. Bovendien hangt dit samen met een zeer interessante manier van zowel on- als offline adverteren.

Mobilisatie van de gamer

ingress-player

Tenzij je onlosmakelijk verboden bent met je controller, joystick of –lekker oldschool- met je computermuis, heb je waarschijnlijk nog niet gehoord van Ingress. Vergeet World Of Warcraft, League of Legends en andere MMORPG’s (massive multiplayer online role-playing games). Binnenkort zijn gamers niet langer vergroeid met hun monitor, maar met hun mobile device en moeten ze uit de diepe, donkere krochten van hun computerkamer verschijnen om het daglicht te trotseren.

Ingress

Ingress_Intel_Map_full-screen

Ingress is een innovatief nieuw game dat je kan spelen in eigen stad of op verplaatsing. De opzet is een soort strategiespel, enigszins vergelijkbaar met ‘capture the flag’. Je probeert namelijk je eigen grondgebied vrij te houden van de vijand en volgt via tips en clues een pad langs de echte bezienswaardigheden in je omgeving. Deze worden handig verwerkt in je game ervaring, want je startpunt is de realiteit waarboven een ‘virtual reality’ omgeving is geplaatst.

Momenteel is de game nog in beta-testing, en werd het reeds 5.000.000 keer gedownload uit de play store. Dat soort cijfers tonen meteen aan waarom marketing via dit kanaal best interessant kan zijn voor Google zelf en voor advertisers. Zeker wanneer je weet dat het spel nog niet eens echt op de markt is en je enkel toegang krijgt wanneer je een invite ontvangt. (Deze kan je hier wel zelf aanvragen.)

Op ontdekking

Google_Ingress

Een handige bijwerking van dit soort actieve gameplay is dat de gebruiker, bewust of onbewust, op ontdekking gaat. Dit kan op twee vlakken interessant zijn voor adverteerders.

Enerzijds kan je volgen waar het spel de gebruiker naartoe brengt en zo interessante offline locaties vinden waar je kan adverteren.

Anderzijds kan je als bedrijf of shop letterlijk in de game duiken en je eigen plek claimen in deze ‘augmented reality’. Op die manier hoef je zelfs geen moeite te doen om de gamers tot bij hun winkel te lokken. Door zelf deel te worden van het spel, kan Google probleemloos klanten naar je zaak sturen om bepaalde queeste te vervolmaken.

Marketing en masse

Er wordt verwacht dat dit spel massaal gespeeld zal worden en mogelijk volgt er ook een combinatie met Google glass. Bovendien orkestreert Niantic labs events op specifieke locaties en kan je als adverteerder de sponsoring hiervan voor je rekening nemen. Uiteraard zal het sowieso ook mogelijk zijn om als bedrijf in het spel te adverteren, de zogenaamde in game advertising.

Innovatie

Ingress copy

Google blijft inspelen op innovatie, en gooit daarmee hoge ogen. Belangrijk om weten is dat ze dit niet enkel en alleen uit liefde voor vernieuwing doen. Vaak lijkt hun motief heel rechtdoorzee, maar ook met dit initiatief wint Google op veel gebieden. Ze verwerven inkomsten en nog veel belangrijker voor Google zelf, een karrevracht aan data. De gebruiker zelf heeft dit vaak niet eens in de gaten of heeft er gewoon geen erg in hoeveel hij exact gaat delen. Je kan je gaan afvragen of de gebruiker met Ingress speelt of Ingress de gebruiker handig bespeelt.

Topics: Google AdWords, Mobile, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten