Tablets & AdWords Enhanced Campaigns

Geschreven door op
Tablets & AdWords Enhanced Campaigns

Volgende week maandag is het zo ver: Google upgrade iedereen verplicht naar Enhanced Campaigns. Deze campagnes geven je veel meer targetting opties. Woont iemand in een locatie dicht bij jouw winkel, dan kan je meer bieden. Verkoop je minder tijdens de nacht, dan kan je minder bieden. Er zijn nieuwe sitelinks, mobiele extra's en nog een hele resem andere verbeteringen.

En toch ben ik niet helemaal tevreden met die Enhanced Campaigns. Je kan namelijk geen onderscheid meer maken tussen tablets en desktops. De officiele uitleg van Google is dat uitvoerig onderzoek heeft uitgewezen dat tablet- en desktopgebruik bijna exact gelijk lopen. Er is volgens hen geen verschil tussen de twee.

Mijn "spidey-senses" beginnen bij zo'n uitspraken te tintelen. Elke keer ik naar mijn mobiel overzicht ga kijken lopen tablets achter op desktops. De vraag is dan: hoe erg lopen tablets achter op desktops? Het antwoord: meer dan bijna exact.

iPad is de best converterende tablet, maar…

Je kan nog bezwaarlijk spreken over "bijna exact" gedrag. In het conversiepercentage van desktops gelijkgesteld aan 100%. De iPad is de best converterende tablet, maar zelfs daar zit je met een achterstand van bijna 33% op desktops. Android tablets lopen zelfs bijna 66% achter. Een tabletbezoeker is, kort door de bocht, dus minder waard dan een desktopbezoeker.

Zoals verwacht lopen smartphones achter op de tablets. Via een smartphone ben je minder geneigd om een formulier in te vullen. Je bent daar dus eerder op zoek naar een telefoonnummer. Daar kan je via Enhanced Campaigns meteen mee uitpakken.

Google heeft altijd gezegd dat de context van je ads en site varieert van het apparaat waarop mensen zoeken. Het is dan ook jammer dat ze met zo'n duidelijk verschil, die lijn niet doortrekken naar tablets. Je zou de optie moeten krijgen om hier specifieke ads, bids en alle extra's voor mobile toe te voegen.

Tablets worden volgens hun eigen research gebruikt wanneer we ondertussen iets anders aan het doen zijn. Er is dus minder aandachtige interactie met een website of webshop. Dat op zich is al een argument om bidopties voor tablets toe te voegen.

Ik wil graag afsluiten met de volgende tip: Als je geen gebruik wil maken van de mobiele features van Enhanced Campaigns, en je website onbruikbaar is op smartphones, zet dan je mobiele bidoptie op -100% tot je deze problemen hebt aangepakt. Alle campagnes worden volgende week automatisch omgezet. Schakel nu zelf om, voor Google je laat adverteren op apparaten waar jij liever niet op wil verschijnen.Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten