Vernieuwd news feed algoritme van Facebook

Geschreven door op
Vernieuwd news feed algoritme van Facebook

Sinds kort heeft Facebook weer iets veranderd aan de manier waarop jij en ik onze Facebook news feed te zien krijgen... Vraag je jezelf wel eens af hoe het kan dat jij van de ene persoon bijna nooit iets op Facebook voorbij ziet komen, maar van de andere juist meerdere posts per dag? Wel, Facebook bepaalt via een wiskundig algoritme welke "stories" wij te zien krijgen. En de statusupdate van de ene vriend(in) is belangrijker voor jou dan de andere. Nu heeft Facebook enkele dagen geleden twee nieuwe onderdelen toegevoegd aan zijn algoritme!

Facebook bepaalt wat je te zien krijgt

Door een ingewikkeld algoritme bepaalt Facebook welke posts je te zien krijgt in je news feed. Dit algoritme is bedoeld om de overvloed aan berichten die op Facebook worden geplaatst te filteren en jou alleen de beste, meest interessante en meest gewilde posts te laten zien. Dinsdag 6 Augustus maakte Facebook bekend dat ze rekening gaan houden met twee nieuwe onderdelen in hun algoritme. Hiermee hopen ze dat de soort berichten in je news feed nog beter aansluit bij wat jij belangrijk vindt.

2 Nieuwe onderdelen in het algoritme

Facebook hield al lang rekening met een heleboel onderdelen om de berichten in je news feed weer te geven. Een daarvan is bijvoorbeeld hoe "close" je bent met een bepaalde vriend(in). Als je bijvoorbeeld familie van elkaar bent of in dezelfde stad woont, wil je waarschijnlijk meer op de hoogte blijven dan van een relatief onbekende. Nu is het niet zo dat je van vrienden in het buitenland bijvoorbeeld niets meer ziet. Facebook houdt namelijk ook rekening met hoe jij "engaged" met die persoon. Als jij veel met een vriend(in) in contact bent door likes, comments et cetera, krijg je er ook meer van te zien. Verder werd er ook al rekening gehouden met hoe "nieuw" een post was. Posts van een paar minuten geleden waren vaak hoger geplaatst dan die van een aantal uur geleden.

Nu zijn er dus twee nieuwe onderdelen bijgekomen die bijdragen aan een betere news feed. De eerste wordt Story Bumping genoemd en de tweede Last Actor.

Story Bumping

Facebook Story Bumping Algoritme

Story Bumping is uitgevonden om je berichten te laten zien waar je eerder die dag nog geen tijd voor hebt gehad.

Stel je voor dat je om 8u 's ochtends je Facebook checkt op je telefoon en door een tiental berichten scrolt. Na een paar korte swipes door je news feed besluit je koffie te zetten en je leg je je telefoon weg. Pas 's middags om 13u tijdens de lunchpauze open je Facebook weer. Sommige berichten die je die ochtend niet hebt kunnen bekijken zijn, chronologisch gezien, allang naar beneden gepusht door alle nieuwe berichten. Met story bumping worden populaire berichten die je die ochtend niet hebt kunnen bekijken alsnog bovenaan je news feed "gebumpt". Zo mis je de beste berichten van die ochtend niet ook al kon je niet helemaal naar beneden scrollen.

Last Actor

Met Last Actor wordt er geprobeerd om je op de hoogte te houden van mensen en bedrijven met wie je kortgeleden contact hebt gehad.

Er wordt rekening gehouden met de laatste 50 interacties die je hebt gehad met een vriend(in) of bedrijfspagina in je news feed. Stel dat je 's ochtends een reactie hebt achter gelaten op een statusupdate van een pagina met de bedoeling om een prijsvraag te winnen. Later die dag wordt er opnieuw een update gepost met de namen van de winnaars erin. Grote kans dat je, doordat je eerder die dag met hun een interactie hebt gehad, later die dag iets meer ge├»nteresseerd bent in hun volgende update dan normaal. Door  het last actor principe blijf je in korte tijd op de hoogte van iemands updates.

De gevolgen van het vernieuwde algoritme

Als het goed is zorgen deze veranderingen ervoor dat jouw en mijn news feed er iets beter uit komen te zien dan hiervoor! Facebook meet het succes van zijn veranderingen af aan "engagement" van mensen met de posts die in hun news feed verschijnen. Bij het testen van het vernieuwde algoritme heeft Facebook gemerkt dat story bumping leidde tot 5% meer likes, comments en shares op berichten van vrienden en 8% op berichten van pagina's. Verder is het percentage van berichten wat gelezen is gestegen van 57 naar 70%.

De resultaten van de last actor zijn minder duidelijk en hierover heeft Facebook geen exacte cijfers gegeven. Het lijkt mij persoonlijk wel dat de meerderheid van ons graag op de hoogte blijft van de berichten van iemand waarmee hij kortgeleden contact heeft gehad. Zeker in gevallen waarbij het belangrijk is hoe een situatie verloopt (winacties van pagina's maar ook persoonlijke gebeurtenissen onder vrienden en familie).

 

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten