Social media Recruitment

Geschreven door op
Social media Recruitment

social-media-managementSocial media maakt in onze huidige samenleving ondertussen een vast onderdeel uit van de screening van een potentiële kandidaat. Rekruteerders googlen de persoon in kwestie, vooral om te zien of er minder aangename aspecten komen bovendrijven. Er zijn echter nog heel wat andere mogelijkheden voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe kandidaten. Wat zijn nu de voordelen van social media rekrutering en hoe pak je het best aan?

Voordelen van social media rekrutering

 • Het gaat sneller en is goedkoper daar er geen kosten verbonden zijn aan rekrutering met social media. Je kan er natuurlijk een budget tegenaan gooien, maar het is niet noodzakelijk.
 • Je bereikt in een klap ook potentiële kandidaten die niet actief op zoek zijn. Deze doelgroep kan je niet of nauwelijks aanboren op de traditionele jobsites.
 • Je kan vlot achterhalen of de kandidaat wel binnen de bedrijfscultuur past, omdat een profiel op een sociale netwerksite altijd een schat aan informatie bevat die we nooit op ons CV zouden verwerken.
 • Anderzijds laat een vertegenwoordiging van je bedrijf op sociale media ook toe aan de kandidaat om dezelfde denkoefening te maken.
 • Social media staat ook gelijk met delen, als al jouw fans je vacature delen, bereik je uiteindelijk verre uitlopers van je eigen netwerk, die je anders niet te pakken zou krijgen.
 • Je eigen netwerk kan dan weer van pas komen voor doorverwijzingen, welke het vaakst leiden tot de meest passende kandidaat.
 • Voorlopig zijn de sociale media nog relatief spamvrij, dus op dat vlak moet je boodschap minder vechten met de concurrentie dan op sociale netwerksites.

Hoe pak je sociale rekrutering aan?

Wanneer we spreken van rekruteren via social media, hoeft het zeker niet enkel te gaan over letterlijke sollicitaties. Social media zijn de ideale plaats om jouw bedrijf voor te stellen, en voor het grootste stuk heb je dit zelf in de hand. We bieden je enkele mogelijke manieren om dit aan te pakken.

 • Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of en welk netwerk je reeds hebt opgebouwd en hoe je dit het best kan gebruiken. Stel dat al je Twitter followers pakweg software developers zijn, lijkt het weinig nuttig om een job als commercieel medewerker in een schoonheidssalon je netwerk in te sturen. Belangrijk is dan dat je je netwerk met relevante contacten gaat uitbreiden zodat je de juiste mensen bereikt.
 • Gebruik je sociale netwerken om verkeer naar je eigen jobpagina te krijgen. Stel je op als autoriteit over een specifieke onderwerpen, gerelateerd aan je bedrijf en producten of diensten. Dit is een ideale tactiek voor een netwerksite als Linkedin, omdat je hier veel ruimte hebt om expertise te delen. Anderzijds kan je ook bloggen en lichtere boodschappen op Facebook of Twitter vermelden. Deze verzameling informatie genereert de naambekendheid die nodig is voor die extra klik naar de jobpagina.
 • Bedenk wat jouw bedrijf onderscheidt van andere bedrijven in je sector. Stel dat je bijvoorbeeld elke vrijdag koffiekoeken aanbiedt aan je werknemers in een uitgebreidere pauze, breng dit dan bijvoorbeeld in beeld op Facebook, Twitter of Instagram.
 • Speel je bedrijfscultuur uit. Het is een van de belangrijkste factoren die de keuze voor een job beïnvloeden. Deel foto’s en video’s van bedrijfsfeesten, maar evengoed een grappig of opmerkelijk moment van een doordeweekse dag.
 • Luister naar je gebruikers. Worden er al veel hashtags of keywords over je sector of bedrijf gebruikt? Je kan vlot gaan achterhalen hoe je bedrijf gepercipieerd wordt en kan daar ook snel op inspelen. Hoor je gebruikers verzuchten dat je bedrijf bijvoorbeeld een slechte reputatie heeft op gebied van behandelingssnelheid van sollicitaties, kan je dit meteen counteren.

 

Er zijn honderden manieren om rekrutering aan te pakken op sociale netwerken. Of je nu vooral actief de vraag naar medewerkers de wereld instuurt of eerder de kandidaat door posts gaat overtuigen dat ze voor jouw bedrijf willen werken, belangrijk is dat de boodschap bij je bedrijf blijft passen. Als je bijvoorbeeld een hyperactieve Facebookcampagne naar je droge jobsite gaat laten leiden, gaat je boodschap volledig verloren in de verwarring die je bij de gebruiker creëert. Formuleer een duidelijke boodschap en een duidelijk beeld van je bedrijf en de ideale kandidaat en rijm dit met de verschillende sociale mogelijkheden. Alleen op die manier kom je succesvol tot de juiste match.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten