Google Keyword Planner

Geschreven door op
Google Keyword Planner

toolplanners

Ergens in mei bracht Google met grote trom zijn nieuwe Keyword Planner uit. De tool combineert de functionaliteiten van de Keyword tool en de Traffic Estimator, hoewel er enkele items zijn gewijzigd of verwijderd. Op het eerste zicht lijkt het een uitbreiding op hun product, maar wanneer we wat meer in de diepte kijken, ontdekken we toch enkele zorgwekkende discrepanties.

Kijk en vergelijk

Wanneer we voor het eerst de nieuwe tool gebruikten, legden we de oude tool er even naast, om even te vergelijken. Groot was onze verbazing toen bleek dat er een gigantische kloof zat tussen de ‘oude’ zoekresultaten en degene in de nieuwe Keyword Planner.  Hieronder zie je een voorbeeld met dezelfde instellingen wat betreft land en taal.

Keyword Tool

keyword1

Keyword Planner

keyword2

Wanneer we deze info naast mekaar leggen valt er een ruim verschil op zowel wat betreft  de estimated searches, als de waarde van de CPC.

Afwijkende Estimated Searches

Wanneer we de support van Google gaan lezen, verklaren ze  dat de estimates niet langer gaan over de broad match type, maar dat ze berekend worden op de exact match type zoekvolumes. Logisch dus dat deze lager liggen dan met de broad matched search terms, die zoals hun naam het zegt veel breder gaan.

Verder werd enkel de Global Monthly searches verwijderd en wordt er nu enkel de Average Monthly searches gegeven voor de locatie die jij instelt. Even bijsturen dan, we passen de match type in de oude Keyword Tool aan naar exact match en krijgen het volgende resultaat.

Keyword Tool

keyword3

Wanneer we deze informatie uit de Keyword Tool vergelijken met de informatie die de Keyword Planner ons gaf, zien we duidelijk dat ook nu nog de Local Montly Searches  nog steeds lager liggen dan met de Keyword Planner.

De enige andere verklaring die Google Support aanhaalt voor verschillen in zoekvolumes, is dat de nieuwe Keyword Planner meteen aan alle devices meerekent en dat de oude versie standaard is ingesteld voor desktops en laptops. Ze geven dan ook meteen aan dat de zoekvolumes in de nieuwe tool daarom net hoger zouden moeten liggen dan met de Keyword Tool, wat bij ons tot nu toe alleszins niet het geval bleek.

Verschillen in CPC

Ook wat betreft de cost-per-click zien we duidelijke verschillen. Dit wordt verklaard wanneer we in de support lezen dat men niet langer spreekt van Approximate CPC maar nu van Average CPC.

Hallo Google?

Ook bij Google zijn ze nog niet helemaal mee met hun eigen tool. Enkele telefoongesprekken en een heen-en-weer aan mails later, hebben we nog geen antwoord op onze vragen. Op onze vraag hoe het zit met het verschil tussen de cijfers van de searches in enerzijds de Keyword Tool en anderzijds de Keyword Planner krijgen we het volgende antwoord: “In de Keyword Planner dient u niet te kijken naar de Global Monthly Searches, maar naar de Local Searches: dat zijn de schattingen voor het gebied dat u heeft aangegeven.” Euh Google?

Nadat ik dan nog een specifieer dat de Keyword Planner enkel de average searches heeft, krijg ik de boodschap dat er geen mogelijkheid meer bestaat voor het bekijken van de termen als ‘breed zoekwoord’. Volledig naast de kwestie, aangezien ik reeds had duidelijk gemaakt dat ik op de hoogte was van het feit dat de resultaten enkel getoond werden voor de exact matches. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Topics: Adverteren, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten