Plotse stijging (not provided) keywords in Google Analytics

Geschreven door op
Plotse stijging (not provided) keywords in Google Analytics

Het is ons opgevallen dat er in de maand Augustus een plotselinge stijging is ontstaan in de "(not provided)" keywords in Google Analytics. Vanaf ongeveer de 11e Augustus is er in de accounts van al onze klanten een grote "jump" te zien. Na verder onderzoek bleken er twee browsers te zijn die een grote bijdrage leverden aan deze vermomde zoekopdrachten. De boosdoeners zijn Google Chrome en Internet Explorer.

Stijging not provided keywords in Google Analytics per browser in augustus 2013

De vraag is dan: Wat is er vanaf 11 Augustus met Chrome en IE gebeurt?!

In deze blogpost leg ik uit:

  • waar (not provided) zoekopdrachten vandaan komen
  • waarom ze na 11 Augustus zo sterk zijn gestegen
  • en wat er dus met Chrome en IE is gebeurt na 11 Augustus.

Waar (not provided) keywords vandaan komen

(not provided) Keywords zijn zoekopdrachten in Google die versleuteld zijn wegens privacyredenen. Deze not provided zoekwoorden kunnen in je Google Analytics rapport voor Organic Searches terechtkomen als iemand bijvoorbeeld ingelogd is met zijn Google account en via een zoekopdracht op jouw site belandt. Verder zorgen zoekopdrachten via een beveiligde verbinding HTTPS of SSL verbinding (een ) ook voor not provided keywords in Analytics.

Zoeken met een beveiligde https verbinding in Google

 Waarom (not provided) keywords stijgen sinds 11 augustus

De oorzaak van de stijging in het aantal (not provided) keywords ligt in een toename in het aantal beveiligde HTTPS verbindingen. Sinds 11 augustus stijgt daardoor het aantal (not provided) keywords in het rapport van de organische bezoeken. De browsers Chrome en Internet Explorer zijn hier grotendeels voor verantwoordelijk.

Chrome beveiligt sinds kort namelijk alle zoekopdrachten die via de url balk gebeuren. Internet Explorer omdat deze automatisch alle bezoeken aan google redirect naar de beveiligde https versie.

Google Chrome

Wanneer je in Google Chrome wilt zoeken via Google hoef je niet eens naar de website van Google te surfen. Je kunt hier gewoon direct in de url balk intypen waar je naar op zoek bent en Chrome laat automatisch de zoekresultaten op Google zien.

Een Google zoekopdracht in de url balk van Google Chrome

Doordat de zoekopdrachten die gebeuren via de url balk sinds kort automatisch worden versleuteld met een HTTPS (of SSL) verbinding zijn die bezoeken terug te vinden onder de (not provided) keywords in Analytics.

Internet Explorer

Internet Explorer 8, 9 en 10 redirecten sinds kort alle bezoeken naar Google naar de beveiligde website met een HTTPS verbinding. Als je nu Internet Explorer opent (of deze op dit moment gebruikt, in which case: shame on you) en hier naar www.google.be of www.google.nl gaat zul je zien dat er in je url balk automatisch een slotje verschijnt voor de url en deze begint met "https://". Oudere versies zoals Internet Explorer 7 en IE 6 gaan nog wel "gewoon" naar de http versie.https redirect van internet explorer 8, 9 en 10

Omdat alle bezoeken aan Google via Internet Explorer 8, 9 of 10 nu worden omgeleid via een beveiligde (HTTPS of SSL) verbinding zijn organische zoekopdrachten via deze browsers nu terug te vinden als (not provided) keywords.

Not provided on the rise... Wat nu?

Het voortdurend groeiende aandeel van (not provided) zoekwoorden zorgen bij veel online marketeers voor de nodige kopzorgen. Waar ons eerst beloofd werd door Google dat "not provided" slechts tot 5% van de zoekopdrachten zou behoren is dat bij veel websites nu al zo'n 60%!

Hierdoor is het bijna onmogelijk om de prestaties van verschillende zoekwoorden te monitoren via Google Analytics. Er zijn wel enkele alternatieven zoals het gebruiken van het Zoekopdrachten report in de Google Webmaster Tools of het gebruiken van het Zoekmachine Optimalisatie Rapport binnen Google Analytics zelf (alleen mogelijk als je het bijbehorende Google Webmaster Tools account aan de Analytics property hebt gelinkt).

Verder zal dit verlies aan keyword data betekenen dat we misschien meer zullen inzoomen op data op pagina niveau in plaats van op keyword niveau.

Hoe dan ook, we worden gedwongen om op een andere manier onze analyses te doen en beslissingen te maken als het gaat om keyword based SEO.

Topics: Analytics, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten