Siri en de verborgen Multipath TCP

Geschreven door op
Siri en de verborgen Multipath TCP

Als we de nieuwsberichten van de laatste dagen mogen geloven heeft IOS 7 zijn intrede niet gemist. Zowat iedereen en zijn moeder met een mobile device van Apple heeft het nieuwe systeem reeds binnengehaald. Maar wat velen niet weten is dat er stiekem een stukje nieuwe software in zit dat nog op geen enkel commercieel software product werd geplaatst.

Wat is Multipath TCP?

Het gebruik van het vernieuwende stukje software werd ontdekt door Olivier Bonaventure, een professor computerwetenschappen bij het Belgische IP Networking Lab. Het gaat om software die er onder andere voor zorgt dat je mobile device zelf indien nodig kan switchen tussen je wifi of mobiele netwerk. Zo vermijd je dat je data transfer onderbroken wordt wanneer je een minder stabiele of trage connectie hebt.

Siri als testing ground

De toepassing van Multipath TCP zit momenteel nog niet verwerkt in Safari of andere applicaties, enkel Siri maakt er momenteel gebruik van. Logisch als je bedenkt hoe complex de spraakherkenningstechnologie is. Hetzelfde systeem op Android devices werkt door onze stemopname te versturen naar de Cloud, waar dan door krachtige servers wordt geleid waar het kan geanalyseerd worden. Als Apple dit inderdaad op dezelfde manier doet, is de reactiesnelheid van essentieel belang.

Hoewel de technologie niet door Apple werd ontwikkeld, zijn zij wel de eersten die het in een commercieel product gebruiken. De reden dat dit niet met de grote trom werd aangekondigd, wil mogelijk zeggen dat Apple het eerst wil uittesten op Siri. Er zijn namelijk andere toepassingen waarop hetzelfde stuk software kan uitgerold worden met nog grotere implicaties. Voor applicaties als iCloud zou het in de toekomst een onmisbaar stukje technologie kunnen betekenen.

Uiteraard is deze softwaretoepassing niet enkel nuttig voor Apple, het zou wel eens een kentering kunnen betekenen van hoe we het internet gebruiken. Multipath TCP is de eerste en mogelijk meest belangrijke verandering in de architectuur van het internet gestuurd door het feit dat we steeds meer mobiel en draadloos gaan connecteren.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten