Beter zoeken met Google

Geschreven door op
Beter zoeken met Google

Vroeger vroegen we het aan Jeeves, maar momenteel is Google voor de meesten onder ons de go-to-guy voor webvragen. Dankzij het algoritme van Google en selectieve blik op de zoekresultaten kom je al heel ver. Google heeft echter een aantal ingebouwde handigheidjes die je zoekopdrachten kunnen verbeteren en zelfs versnellen. We geven je een aantal tips om je zoekresultaten met een maximum aan efficiëntie te doen.

Een van mijn meest gebruikte Google trucjes is om ‘define:’ toe te voegen voor ik een term ingeef. Zo krijg je meteen een handige en beknopte definitie van wat je zoekt.

define

Leer denken als het internet. Google werkt door jouw ingegeven zoekterm te matchen met de inhoud van webpagina’s. Stel dat je een foutmelding in je mailbox krijgt, zal je veel meer relevante resultaten genereren door de foutmelding zelf in te geven in Google, dan in te tikken ‘help, mijn mailbox geeft een foutmelding’.

Wil je graag het Google algoritme eens toepassen op een specifieke site in plaats van afhankelijk te zijn van hun in site search? Tik dan ‘site:’ voor de url van de site die je wil gebruiken en geef dan je zoekterm in. Zo krijg je een mooi overzicht van de pagina’s waarop je zoekterm voorkomt.

site

Je kan ook ‘related:’ ingeven met de URL van een site, en zo andere interessante sites met gelijkaardige content zoeken. Let wel, er mag geen spatie tussen je dubbelpunt en je URL, anders werkt dit stukje Googlemagie niet.

related

Net zoals wij exacte keywords en negatieven instellen in AdWords campagnes, kan jij dat ook van aan de andere kant van het algoritme. Wanneer je aanhalingstekens rond een bepaalde zoekterm zet, gaat Google enkel exacte resultaten geven. Je kan de aanhalingstekens ook gebruiken om veel voorkomende woorden (zoals de, en ,…) die anders door de zoekrobot genegeerd worden, aan te duiden als belangrijk voor je zoekopdracht. Andersom kan je ook dingen weglaten als je een minteken voor het keyword dat je niet zoekt plaatst.

Wanneer je op de zoekresultatenpagina van Google zit, kan je ook nog snel specifiëren wat voor resultaten je wil. Iedereen zal wel al eens op de images tab geklikt hebben, maar wist je ook dat je onder andere kan filteren op nieuwsitems, video’s, discussies als je op meer klikt?

Zoekhulpmiddelen

Onder zoekhulpmiddelen vind je ook heel wat mogelijkheden om te specifiëren of te ordenen. Je kan kiezen in welk land, welke taal of periode je zoekt.

taal land

Bij de images search functie van Google is deze optie zelfs nog uitgebreider, je kan selecteren op grootte of kleur van de afbeelding en wanneer ze werd gepost. Evengoed kan je ingeven wat voor soort afbeelding je wil.

images

Google heeft ook een aantal handige shortcuts voor vaak gebruikte searches. Zo kan je snel converteren, of het nu gaat om lengtematen, valuta of zelfs vertalingen. Je krijgt het resultaat dan meteen als eerste resultaat.

Screen shot 2013-10-09 at 16.55.41 Screen shot 2013-10-09 at 16.56.21 trans

 

Verder kan je ook vlot de tijd of het weer op eender welke plaats zoeken.

time bangladesh Weer

 

Onder de schijnbare simpliciteit van Google homepage zit dus heel wat meer verborgen dan gedacht. Bekijk ook zeker eens de tips en trucs pagina van Google zelf voor nog meer inspiratie te blazen in je zoekopdrachten.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten