Google AdWords voor beginners

Geschreven door op
Google AdWords voor beginners

Learn-with-Google22 september, General Wahislaan, Brussel. Na vele succesvolle Learn with Google events in de VS was Europa ook eindelijk aan de beurt. Op het programma stond het hoe en wat van AdWords. Op het eerste zicht vrij algemene topics, maar daarom niet minder interessant of bruikbaar voor professionals.

Presentaties staan of vallen met de presentator, maar ik denk dat het uit naam van alle aanwezigen mag gezegd worden dat David Booth (@davidabooth) een geweldig presentator is en de materie kan brengen op een heldere en interessante manier. Hij ging van start met een algemenere benadering van online advertising, en hoe AdWords hier een meerwaarde voor kan betekenen.

David gaf ons allereerst een beeld van wat mensen nu werkelijk online doen. Online activiteiten hangen logischerwijze af van de leeftijd van de gebruiker. Maar de twee populairste activiteiten bleven ongewijzigd ondanks de leeftijd: e-mail en search. Dit betekende meteen het eerste raakpunt met AdWords: het Google Display Network bestaat uit meer dan 1 miljoen websites die op verschillende manieren getarget kunnen worden. En aangezien Google de favoriete zoekmachine is voor maar liefst 67% van online gebruikers, kan er gezegd worden dat er hier een enorme opportuniteit te grijpen ligt.

Maar waarom zou je aan search advertising doen? Wat maakt search advertising per se anders dan klassieke push advertising? Eén woord: re-le-van-tie. Relevantie. Search advertising biedt de mogelijkheid om mensen te bereiken die al reeds op zoek waren naar jouw product, of zelfs, die wel eens geïnteresseerd zouden kunnen zijn in wat jij aanbiedt, afgaand op hun zoekgedrag. Relevantie is datgene wat advertenties redt van de eindeloze reclameclutter. Relevantie zorgt ervoor dat jouw advertentie al wordt opgemerkt in de eerste plaats... David illustreerde dit treffend met één billboard op een snelweg versus verschillende billboards voor de verschillende lanen van één snelweg. It's all about relevance.

Verder staat klassieke marketing niet direct bekend om zijn meetbaarheid... Maar dat is een heel ander verhaal wat betreft online advertsing. Online advertsing is wellicht de 'meest meetbare tak van marketing'. M.b.v. web analytics kan men allerhande bruikbare data monitoren, in tegenstelling tot traditionelere marketing waar meer giswerk te pas komt.

Hoe zit het met mobiel? Stel dat search advertising inderdaad koning is in Onlineland, is dit dan per definitie ook het geval voor mobiel internetgebruikers? Gaat search advertising volledig hetzelfde te werk voor mobiel als voor computergebruikers? Neen en neen. Nee, een gewone SEA-campagne is geen instant succesformule voor een goede mobiele campagne. Nee, een mobiele campagne is niet louter een kloon van gewone search advertising campagnes. Smartphones en tablets zijn ontworpen voor mobiel gebruik. D.w.z. voor gebruik onderweg, of met andere woorden, gebruik dat snel en efficiënt moet gebeuren. Dus mobiele users zijn gehaast, en hebben geen tijd voor reclame. De enige manier om opgemerkt te worden als advertentie door mobiele gebruikers is dus op de proppen te komen met een relevante boodschap, op het moment wanneer er ruimte voor is. Lees: search (zoekmachines zijn de meest bezochte mobiele sites). 82% van mobiel internetgebruikers merken advertenties op hun smartphone op. De nieuwste telg onder de mobiele ads is de app display ad, waarbij er een advertentie in een smartphone-applicatie wordt vertoond. Een heel ander niveau van relevantie? Ja, "if it's done right at least..." 

David ging vervolgens over de kernaspecten van AdWords zoals Google's Quality Score, CPC, keywords, de AdWords accountstructuur, verschillende ad types, biddings, enz.

Na een geslaagde lunch (kudos to the catering!) ging David voort met ons enkele handige best practices voor ads:

 • Gebruik keywords in de adtitel;
 • Tracht de gulden middenweg te vinden tussen Hype en Yawn: promoot wat je te bieden hebt, zonder saai of over-the-top te klinken;
 • Praat met je publiek, roep niet. Communiceer op een aangename manier, overdonder niet;
 • Call-(them)-to-action: maak je publiek duidelijk wat ze moeten doen, of wat van hen 'verwacht' wordt;
 • Zorg voor een duidelijke display URL: het schept een sfeer van vertrouwen en geeft je publiek een eerste (korte) indruk van wie jij bent.
David sloot af met enkele topics voor agencies en hoe je als business AdWords kan 'verkopen'. Of liever, hoe je als business je klanten kan overtuigen van de meerwaarde van AdWords voor hun marketingcampagne. Opnieuw is de boodschap een een sfeer van vertrouwen en  creëren.
Je focus moet liggen op:
 • het feit dat je AdWords begrijpt;
 • het differentiëren van je klant van zijn concurrenten;
 • dat je gelooft in web analytics en accountability;
 • het feit dat je dit al in het verleden hebt gedaan (ervaring!);
 • je bezit de kennis;
 • succes stories jouw verhaal laten vertellen.
In een notendop: Learn with Google was een succes. En uiteraard ontbraken de Google goodies er niet aan...

Topics: Adverteren, Analytics, Google AdWords, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten