Het Google Hummingbird Algoritme

Geschreven door op
Het Google Hummingbird Algoritme

Op de 15e verjaardag van zijn ontstaan onthulde Google zijn nieuwe zoekalgoritme met de tot de verbeelding sprekende naam Hummingbird. Het nieuwe algoritme zou zich meer toeleggen op wat er bedoeld wordt met de search query die de gebruiker ingeeft en minder op de individuele keywords die ingegeven worden. Er werd dus ook niet zomaar gekozen voor het imago van de snelle kolibrie, Google belooft snellere en meer precieze resultaten met deze semantic search.

image google humm

Wat verandert er?

Het belangrijkste voorbeeld dat Google gaf was de conversational search. Deze bestond natuurlijk al, maar zou dankzij de semantic search beter werken. De semantic search gaan rekening houden met alle zoektermen die je ingeeft, zodat je niet langer op pagina’s terechtkomt waar slechts enkele van je keywords vermeld worden. Er wordt meer in volzinnen gezorgd, waar vaak veel meer info in zit dan de bepaalde keywords die Google er initieel uit pikte.

Stel dat je intikt ‘Wat is de meest dichtstbijzijnde locatie om een Led TV van Panasonic te kopen’. Vroeger zou Google er Led TV en Panasonic uitfilteren en je resultaten geven die relevant waren voor die keywords. Hummingbird gaat proberen achterhalen wat je nu eigenlijk wil. Wil je een webshop? In dit geval hoogstwaarschijnlijk niet, aangezien je de dichtstbijzijnde locatie vraagt. Hier zou Google je dus een zoekresultaat geven van een winkel in de buurt van je laatst gekende locatie. Je ziet meteen dat dit vooral voor mobiele gebruikers heel interessant is, aangezien ze snel hun smartphone op de Meir kunnen bovenhalen en meteen de route krijgen naar de dichtste verdeler van Panasonic Led TV’s.

Don’t panic

Hoewel Hummingbird een volledige vervanging is van het vorige algoritme, in tegenstelling tot de laatste updates Penguin en Panda, zouden SEO content creators niet moeten wanhopen. Er hoeft geen hele revisie te gebeuren van de SEO content, als je tot nu toe de richtlijnen van originele en kwalitatieve copy hebt gevolgd, mag er geen terugval van bezoeken komen. Indien er toch een daling in bezoekersaantallen komt, had je deze al in de afgelopen maand kunnen opmerken aangezien Google Hummingbird al gelanceerd had lang voor voor de officiële aankondiging.

Wel wordt er de nadruk gelegd op het belang van het delen van de content via sociale media. Dat zorgt dan wel op termijn voor minder snelle succesratio voor SEO. Het wordt dus nog belangrijker om content aan te maken die engagerend is voor gebruikers, en die ze vlot kunnen delen met hun netwerk.

Trond Lyngbø, senior SEO strategist bij Metronet gaf al in december 2012 een aantal tips, die in het licht van de veranderingen in het Google Algoritme extra relevant worden. Hij gaf aan dat het vertrouwen winnen van de gebruiker nu het hoogste goed wordt. Hij gaf dan ook de volgende drie tips om je gebruiker te binden.

  • Begrijpen wat semantic search is en je er aan aanpassen
  • Positioneer jezelf als degene die de antwoorden kan bieden op de vragen die gebruikers stellen
  • Leer intentie, noden en problemen herkennen en voorzie antwoorden en oplossingen. Bekijk de zoekopdrachten en achterhaal wat de gebruiker erachter echt wil.

Google Hummingbird en 100% not provided

De Hummingbird update heeft ook een vinger in de pap wat betreft de stijgende not provided queries. De redenering hierachter is ook weer dat het keyword zelf minder belangrijk is en meer om de intentie van de gebruiker. Zonder keywords ben je uiteraard veel meer afhankelijk van je customer engagement.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten