Jouw naam en foto in advertenties?!

Geschreven door op
Jouw naam en foto in advertenties?!

Vanaf 11 November is dit de realiteit. Google heeft zijn Servicevoorwaarden gewijzigd en deze voorwaarden zijn vanaf 11 november 2012 van kracht. De update gaat niet alleen om advertenties maar ook bijvoorbeeld over aanbevelingen in de Google Play Store.

Als het idee van jouw naam en foto die bij een advertentie wordt weergegeven je afschrikt... Vrees niet. Met maar één muisklik kun je zelf aangeven of je je naam en foto wel of niet wilt weergeven. Als je dit gelijk wilt doen: Ga dan hier naar de settings pagina van Google Plus.

opt out foto en naam in advertenties

Wat houdt de servicevoorwaarden update precies in?

De update maakt het voor Google mogelijk om, als standaardfunctie, je naam en Google + profielfoto te gebruiken als aanbeveling (ook wel "endorsement" genoemd) voor mensen in jouw kringen die naar iets op zoek zijn.

Je naam en foto kunnen bijvoorbeeld getoond worden als:

  • Je een restaurant in Antwerpen een review hebt gegeven en iemand uit je kringen op Google zoekt naar een restaurant
  • Je in de Google Play Store een song een +1 hebt gegeven en iemand uit je kringen muziek zoekt in de Play Store

Maar in plaats van het uit eigen perspectief te bekijken is het ook interessant om het te bekijken van een andere kant.

Zo kun jij bijvoorbeeld ook de naam en foto van iemand uit jouw kringen zien die iets publiekelijk heeft ge +1'd of ergens een review heeft achtergelaten.

  • Stel dat je Gordon Ramsey op Google+ in je kringen hebt. Laat Gordon nu net in Antwerpen zijn geweest waar hij een aantal restaurants heeft bezocht. Hij heeft deze restaurants ook een review gegeven op Google. Als jij nu op Google op zoek bent naar een restaurant, kun jij de rating en/of review van jouw favoriete chef Gordon Ramsay te zien krijgen bij de restaurants waar hij is geweest. Dit kan je helpen om een keuze te maken waar je wilt gaan eten omdat de mening van Gordon Ramsay waarschijnlijk zwaar laat meetellen.

Hoe ziet zo'n aanbeveling met naam en foto er dan uit?

In de foto hieronder zie je een voorbeeld van hoe de naam en foto van iemand gebruikt kan worden bij een advertentie.

persoonlijke aanbeveling voorbeeld google advertentie

Het psychologische effect van een persoonlijke aanbeveling

Door gebruik te maken van persoonlijke aanbevelingen speelt Google in op de mogelijkheden/zwakheden van de menselijke psyche.

Het is namelijk een bewezen feit dat wij mensen gevoelig zijn voor de mening van mensen die dichtbij ons staan, mensen die wij waarderen of mensen die een autoritaire functie hebben.

De mening van een vriend is bijvoorbeeld belangrijker dan die van een wildvreemde.

Alledaagse psychologie ingezet op internet

Allerlei bekenden (en onbekenden) laten online weten wat ze van producten, bedrijven en plaatsen vinden. Alleen weten wij dat lang niet allemaal van elkaar.

Het gebeurt vaak dat je vertelt dat je naar restaurant X bent geweest om erachter te komen dat je vriend of vriendin daar ook net is geweest. Als je van tevoren weet wat jouw vriend of vriendin, die het restaurant al eerder heeft bezocht, ervan vond maakt dat je keuze een stuk makkelijker.

Met deze vernieuwde servicevoorwaarden wordt dus een stukje menselijke psychologie, die we in het offline leven dagelijks meemaken, ingezet op internet.

Dus, wat verandert er nu voor jou?

Let's break it down:

  • Vanaf 13 november kunnen alle publieke reviews en +1's die je hebt gegeven worden getoond als persoonlijke aanbeveling voor mensen uit je Kringen op Google +.
  • Dit kan in de Google Play Store zijn bij een liedje maar kan ook bij een advertentie op Google getoond worden.
  • Het tonen van jouw naam en foto bij producten of bedrijven waar je vrienden naar op zoek zijn zorgt voor een psychologisch effect waarbij je keuze beïnvloedt wordt door de mening van een bekende.
  • Als je het tonen van je naam en foto bij advertenties wilt uitschakelen kun je dat op deze pagina doen.

 

Topics: Adverteren, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten