De nieuwe social media strategie

Geschreven door op
De nieuwe social media strategie

Sociale media is saai geworden. Iedereen doet het en iedereen doet het op dezelfde manier. Enkele jaren geleden was het voldoende een Facebook, Google+ of Twitterpagina op te zetten voor je bedrijf, om op te vallen tussen de massa. Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat je als bedrijf alomtegenwoordig bent op sociale media, net zoals het ondertussen ondenkbaar is dat je als bedrijf geen eigen website hebt. Wat kan je dan doen om je bedrijf te onderscheiden op sociale media? We bekijken het hieronder!

Toen en nu

Vroeger was de marketingwereld voornamelijk gericht op het vinden van nieuwe klanten met behulp van reclame via welk soort medium dan ook. Om ook de bestaande terugkerende klanten en referrals aan te boren, was er een gebrek aan data over de gebruiker. Dankzij sociale media konden we gaan diversifiëren en onderscheid maken tussen de soorten gebruikers die we hadden, en ook meteen bepaalde groepen gaan aanspreken. Wanneer onze klanten nu van mond-aan-mond reclame doen, heeft het een veel groter draagvlak dankzij de reikwijdte van sociale media.

Wat werkt het best?

Stel jezelf in de plaats van de consument en beeld je in dat een bedrijf je op 3 verschillende manieren benadert, en stel jezelf de vraag welk van deze 3 opties je het snelst naar je portefeuille doet grijpen.

  1. Het bedrijf reageert snel en effectief op een klacht die je over hun product uitte
  2. Je beste maat geeft je een lyrische aanbeveling van een product
  3. Je krijgt een Facebook ad te zien voor een product.

Tenzij je een gigantische voorliefde hebt voor Facebook ads is de kans heel groot dat je optie 1& 2 aanvinkte. De kans dat je een herhaalde aankoop doet is ook wat groter via de eerste twee opties. Facebook ads gaan nog steeds voor heel wat trafiek zorgen, aangezien een suggested post een hogere click through rate heeft dan een post die je zelf op Facebook plaatste. Maar als bedrijf is het niet langer aan te raden om enkel op het paard van de suggested posts te wedden. Je consument wil namelijk meer, veel meer.

Spreek je bestaande klant aan

Bedenk eens even wie je pagina geliked heeft. Hoogstwaarschijnlijk is het een bestaande klant en geen nieuwe. Hij kent je bedrijf al, dus hoe kan je hem het beste bereiken als het niet met generische suggested posts is? Simpel. Leg de focus op je product. Als je een sterk product hebt, is de kans reëel dat je gebruiker een enthousiaste reactie op het internet gooit. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf gepassioneerd bent door je product en dat je dat op de sociale media ook deelt met je gebruikers. Verder is het belangrijk dat je klanten zich geen klant voelen, maar dat ze  effectief iets voor je betekenen.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat én een sterk product heeft én gepassioneerd is door wat ze doen én hun bestaande klanten verwent, is Mobile Vikings. Zij waren de eerste op de markt met betaalbare pre-paidkaarten waar je ook zonder zorgen mee kon internetten. Bovendien lijkt hun supportstaff met de glimlach via sociale media 24/7 klaar te staan voor je vragen of opmerkingen. Daarnaast konden hun gebruikers ook andere Vikings aanbrengen in ruil voor punten en bijgevolg belwaarde. Niet meteen een nieuw concept natuurlijk, maar door deze word of mouth van de enthousiaste bestaande Vikings, zijn ze wel zeer snel en zeer hard gegroeid. En ze onderhouden de eerste Vikings door ze extraatjes te geven wanneer er weer een belangrijke kaap van gebruikers werd overschreden.

Conclusie?

Enkele nieuwe posts op je Facebook, Google+ of Twitterpagina plaatsen is niet langer genoeg om je klanten voor jou te winnen en te houden. Conventionele marketing gaat een heel eind om je klanten bewust te krijgen van je product, maar laat het daar niet ophouden. Maak van je product of dienst iets dat te beleven valt, waar over en mee te communiceren valt. Sta open voor klachten en reageer er positief op. Toon jezelf als bedrijf via de sociale media, en enthousiasmeer je publiek. Een sterk merk is er een dat leeft, toch?

Topics: Adverteren

Ook interessant om te weten