Social advertising done right

Geschreven door op
Social advertising done right

Advertenties op sociale media zijn controversieel, gebruikers zijn ertegen maar ze blijken wél te werken. Althans, wanneer het gebruik van advertenties op social media goed wordt gedaan. We geven je enkele tips voor een succesvolle sociale advertentie campagne!

Target Target Target

We kunnen het niet genoeg benadrukken, je advertentie staat of valt met de juiste targetting. Je mag nog zo’n goeie ad de ether in gooien, als je op voorhand niet nadenkt wie je wil bereiken, mis je sowieso je doel. Geen likes krijgen is een probleem, maar evengoed wil je niet dat je advertentie in een totaal verkeerde doelgroep terechtkomt. Dan is het al even effectief om je advertentiebudget al rijdend door je autoraam te gooien. Daarom is het belangrijk dat je goed achterhaalt wie je producten koopt en wat hun interesses zijn. Je vertrekt dan vanuit een sterk getarget doelpubliek en legt van daaruit links om een groter publiek te bereiken.

Een handige tool om dit op Facebook te doen is de Lookalike Audiences. Hiermee kan je zeer snel een doorsnede maken van je huidige fans en gaan achterhalen welke andere Facebook gebruikersgroepen gelijkaardige interesses hebben. Uiteraard kan dit nog steeds gelinkt worden aan de standaard demografische gegevens van geografie, leeftijdscategorieën en andere. Met de juiste targetting zorg je ervoor dat mensen die op Facebook surfen meer openstaan voor je advertenties, doordat je ze een boodschap kan bieden die hen echt interesseert.

Ceci n’est pas une annonce

Promoted posts op Facebook en Promoted Tweets zijn zeer eerder boodschappen dan dat het overduidelijk advertenties zijn. Op sociale media is het beter om een verhaal te vertellen, dan om een commerciële boodschap door de strot van je gebruiker te duwen. Daarmee bedoelen we zeker niet dat je standaard ellelange blogposts de wereld in moet sturen. Evengoed kan je een sterk beeld brengen, dat naadloos tussen de andere berichten past. Om aan branding te doen hoef je niet eens meteen in de richting van advertenties te denken. Denk maar aan hoe vaak foto’s van bijvoorbeeld auto’s gedeeld worden en hoe prominent het logo steeds aanwezig is in dat soort foto’s.

Content is belangrijker dan sociale waarde

Natuurlijk wil elk bedrijf graag een viral ad zien ontploffen op internet. De kans dat je echter heel veel tijd en moeite steekt in iets dat nergens voet aan grond krijgt is heel groot. Het online publiek is wispelturig en behalve video’s met schattige dieren is het moeilijk in te schatten wat ze willen. Je kan daar natuurlijk op mikken, maar wat is de relevantie van een miljoen likes op een video van een schattige puppy als het niets met je merk te maken heeft? Deel dan liever relevante content die je basisobjectieven ondersteunt. Dat in combinatie met de juiste targetting zorgt eerder voor likes die relevant zijn voor je merk.

Mobiele sociale media

Wanneer je adverteert op sociale media is het enorm belangrijk dat je denkt aan het mobiele publiek dat on the go aan het Facebooken of Twitteren is. Zorg er dus voor dat je ads zowel op desktop als op mobiele toestellen er evengoed uitzien. Dat houdt in dat elke foto en video op alle toestellen vlot moet openen. En misschien nog belangrijker, dat je je boodschap beknopt en to the point houdt. Een mobiele gebruiker is nog veel sneller afgeleid dat een desktopgebruiker, wanneer je boodschap dan te lang is of wanneer je een te lange aanloop neemt om ter zake te komen, ben je ze kwijt voordat je ze hebt geprikkeld.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten