Maakt jouw bedrijf deze 3 AdWords beginnersfouten?

Geschreven door op
Maakt jouw bedrijf deze 3 AdWords beginnersfouten?

Beginnersfout #1: Niet op je eigen merknaam adverteren

"We staan toch al bovenaan in de organische resultaten? Waarom zouden we dan nog betalen voor advertenties?" horen we als Premier Google AdWords Partner veel bedrijven zeggen. Klinkt dit je bekend in de oren? Lees dan verder waarom je wél voor je eigen merknaam zou moeten adverteren.

Dominos klanten worden weggekaapt door Pizza.be op Google AdWords

In het voorbeeld hierboven is te zien waarom je als bedrijf wél op je eigen merknaam wilt adverteren.
In dit geval verschijnt er boven het organische resultaat van Domino's Pizza een advertentie van Pizza.be, een online eten bestelsite.

Hoe groot de intentie ook is van mensen om een Dominos Pizza te bestellen, met een aantrekkelijke advertentie zoals die van Pizza.be worden toch een heleboel mensen overgehaald om bij Pizza.be te bestellen.

Naast het feit dat het belangrijk is om je concurrentie geen klanten van je te laten afsnoepen, vallen de kosten voor het adverteren op je eigen merknaam heel erg mee.

Omdat jouw bedrijfssite de hoogste kwaliteitsscore zal hebben, en de concurrentie niet altijd heel sterk is, valt de gemiddelde kost per klik vaak heel laag uit. Soms zelfs minder dan €0,03

Kortom:
Overtuig je (marketing) manager om toch te adverteren op jullie merknaam want:

  • Anders loop je de kans dat je concurrenten boven jou verschijnen en klanten van je afsnoepen
  • De gemiddelde kost per klik ligt heel laag. (Soms zelfs minder dan €0,03) Zoveel geld kost het dus niet.

Beginnersfout #2: Jezelf niet onderscheiden van de concurrentie

Deze veelgemaakte fout zorgt ervoor dat jouw advertentie ondergesneeuwd raakt met advertenties van je concurrenten.
Als iedereen hetzelfde roept, val je niet meer op en zullen mensen je niet zien staan.

bakerMEN onderscheidt zich van de concurrentie in Google AdWords

Probeer altijd te denken vanuit het zichtpunt van de bezoeker.
Waar zou je op klikken als jij degene was die de advertenties te zien kreeg?

In het voorbeeld hierboven: Hoewel alle ad teksten heel erg relevant zijn, vallen ze niet meer op omdat iedereen zo'n beetje dezelfde bewoordingen gebruikt.

De ad tekst van bakerMEN springt in het oog. Niet alleen door het gebruik van controversiële taal, maar ook simpelweg door het gebruik van een "*" in de tekst.

Ditzelfde fenomeen geldt voor advertenties met bijvoorbeeld een "€" teken. Kun je een prijs meegeven in je tekst, doe dit dan! Geeft iedereen al prijzen weer? Verzin dan iets anders wat jouw ad tekst uniek maakt ten opzichte van de concurrentie.

Beginnersfout #3: Geen aandacht schenken aan je taal en locatie targetting.

Je start een nieuwe campagne op, je target heel België en stelt de taal in op Nederlands. Voila. Klaar toch?
Nee, eigenlijk niet. Door specifieker te targetten op taal en locatie kun je enerzijds bezuinigen op een hele hoop irrelevante kliks en anderzijds meer kans maken om de relevante kliks wél binnen te halen.

Uitgebreide locatie targetting in België

Stel dat je alleen de Vlaamssprekende markt bespeelt. Dan kun je al een groot deel van Waals België uitsluiten in je campagne. Geen verspilde moeite voor Franstaligen die op je advertentie klikken en op je site erachter komen dat de site alleen in het Nederlands leesbaar is.

Door je locaties te beperken bespaar je zo op een heleboel irrelevante kliks en voorkom je irritatie bij je bezoekers.

Verder kun je je beter profileren in gebieden waar je écht graag met je advertentie getoond wilt worden. Met "bid adjustments" kun je namelijk je maximale bod automatisch verhogen wanneer iemand jouw producten/diensten zoekt in een locatie die voor jou extra interessant is.
Stel dat de regio Antwerpen voor jouw bedrijf de meeste klanten levert. Je wilt dan voor elke zoekopdracht die in Antwerpen gebeurd bijvoorbeeld 30% meer betalen omdat je weet dat die mensen grotere kans hebben om te converteren.

Stel je nu alleen het hele land België in als locatie target, dan mis je deze opportuniteiten. Heb je meer vragen? Misschien kan je dan wel zoeken naar een goede AdWords partner.

Topics: Adverteren, Google AdWords

Ook interessant om te weten