Privacy op het Internet

Geschreven door op
Privacy op het Internet

We gooien zelf steeds meer persoonlijke informatie op het internet en delen deze gretig op sociale media. Tegelijkertijd horen we echter steeds meer stemmen opgaan om onze privacy op het net te garanderen. Een zeer vreemde evolutie, vinden wij bij bakerMEN.

index

Sociale media en Privacy

In onderstaand filmpje kan je zien hoe vlot je persoonlijke informatie kan opzoeken via sociale media en hoe weinig mensen zich bewust zijn van hun aanwezigheid op het internet. Bedenk ook eens even hoeveel online services en sites gelinkt zijn aan je Facebook of andere profielen en je kan je afvragen hoe privé je privéposts echt nog wel zijn.

Google en Privacy

Google heeft een beetje een bipolaire relatie met privacy. Enerzijds spraken we reeds van het afschermen van het merendeel van de gezochte keywords. Tegelijkertijd kwam Google wel net nog in het nieuws omdat bleek dat de NSA zichzelf toegang had verschaft tot hun data hubs. Anderzijds lag Google net nog zwaar onder vuur omdat ze de anonimiteit van de comments op Youtube de vuilbak in kieperden. Google had het geweldige idee om de Google+ profielen te linken aan je Youtube account, mogelijk om de populariteit van hun sociale medium wat op te krikken. De officiële verklaring is dat je hierdoor meer relevante comments te zien zal krijgen, van de maker van de video tot mensen die zich in jouw cirkels bevinden. Vraag is dan wel nog hoe bepaald wordt wat er relevant is en wat niet.

Betalingen en Privacy

Betalingen die we doen op het internet zijn in standaard traceerbaar om witwas en andere verduisterpraktijken te ontmaskeren. Sinds de komst van Bitcoin is dit echter niet langer het geval. Bitcoin is eigenlijk een digitaal peer-to-peer betaalmiddel dat werkt zonder bemiddeling van een centrale autoriteit. Oorspronkelijk werd het aanzien als een onbetrouwbaar en nogal verdacht platform, zeker toen de FBI een dienst ontmaskerde die Bitcoin gebruikte voor de handel in illegale drugs. Op dit moment komt Bitcoin vooral in het nieuws dankzij de monsterwinsten die early bitcoin adopters konden genereren door de grote marktwaarde ervan. Enkele mensen die jaren geleden wat Bitcoins vergaarden of verdienden, zagen deze recent spectaculair in waarde stijgen.

We zijn er zeker van dat het laatste woord nog niet gezegd is over privacy op het internet. De komende maanden en jaren zal dit debat nog van alle kanten gevoed worden. Benieuwd waar dit hele verhaal zal eindigen!

Topics: Social Media, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten