Sex keywords en unisex keywords

Geschreven door op
Sex keywords en unisex keywords

verschillen tussen mannen en vrouwenStel je voor dat je een vrouw bent en op zoek bent naar "rode sneakers online".

Google geeft je hiervoor een pagina vol resultaten en als je ergens op klikt wil je natuurlijk op een pagina uitkomen met rode sneakers voor vrouwen.

Logisch toch?

Hetzelfde geldt als je een man bent.

(Dit zou voor onze gemiddelde lezer iets gemakkelijker voor te moeten stellen zijn aangezien 64% van onze bezoekers man schijnt te zijn volgens Google Analytics).

Je tikt op Google in: "lederen schoenen online" en verwacht pagina's met allerlei lederen schoenen voor mannen.

Unisex keywords

Waar je echter niet bij nadenkt met zulke "unisex" keywords is dat Google moet raden of jij op zoek bent naar mannen- of vrouwenschoenen.

Voor adverteerders betekent dit dat er een keuze gemaakt moet worden in de zogenaamde destination url (bestemmingspagina) waar mensen naartoe worden gestuurd na het klikken van een advertentie.

  1. Ofwel worden alle ads doorgestuurd naar een pagina met mannen- en vrouwenschoenen door elkaar (een unisex pagina)
  2. ofwel worden de ads gestuurd naar de vrouwen pagina, aangezien dit aandeel in de schoenen & kleding sector toch de grootste is.

Sex keyword

Een keyword als "rode dames sneaker" of "lederen herenschoenen kopen" is duidelijk voor Google en adverteerders.

De persoon die "rode damessneaker" zoekt krijgt vrouwenschoenen te zien en diegene die "nette herenschoenen kopen" intikt krijgt mannenschoenen te zien. Easy as 1, 2, 3.

Maar een hele hoop mensen zoekt niet met het woord "mannen..." of "vrouwen..." op Google.

Als je nieuwe schoenen hebt gekocht en je verteld dit tegen je vrienden zeg je ook niet: "Amai, ik heb een paar bangelijke herenschoenen gekocht gisteren."

Dat zeg je niet..

Je koopt gewoon een paar "schoenen".

Zo zoeken veel mensen dus ook naar schoenen online. Hetzelfde geldt overigens natuurlijk ook voor kleding.

Unisex keywords matchen met mannen of vrouwen

Google heeft nu een optie binnen AdWords om bezoekers door te verwijzen naar een specifieke pagina (destination url) op basis van hun geslacht.

Dit betekent dat dezelfde advertentie op een website voor een man en een vrouw naar twee verschillende pagina's doorlinkt.

Bijvoorbeeld: Dezelfde banner op de website van Het Laatste Nieuws linkt voor mij door naar een pagina met sneakers voor mannen terwijl diezelfde banner doorlinkt naar een pagina met sneakers voor vrouwen wanneer een vrouw die banner aanklikt.

Hoe bepaalt Google of jij man of vrouw bent?

Hoe weet Google of jij man of vrouw bent?Google kijkt natuurlijk (nog) niet via de camera van je laptop of computer mee om te zien of je een man of een vrouw bent. Maar waar baseren ze dan hun selectie op?

Volgens het officiële statement van Google kennen ze jou (of specifieker gezegd: jouw browser) toe aan de "mannen" of "vrouwen" categorie op basis van de volgende dingen:

  • De soorten websites die je bezoekt. Stel dat je vaak de website van Cosmopolitan bezoekt. Op basis van enquêtes blijkt dat een gemiddelde persoon van die website een vrouw blijkt te zijn. Deze data is publiekelijk beschikbaar en Google gebruikt dit om jouw browser dan toe te kennen aan de categorie "vrouw".
  • Informatie die je hebt ingevuld op websites en die deze websites doorgeven aan Google, bijvoorbeeld informatie van social media profielen.
  • Informatie uit je Google+ profiel.

Dit is de volgorde waarin Google het oplijst. Wij denken dat je de lijst eerder van onder naar boven kan lezen als je me vraagt waar ze de meeste data vandaan halen om te bepalen of je een man of vrouw bent en wat je leeftijd is, maar dat terzijde.

Voordeel voor adverteerders

Het grote voordeel van het instellen van een aparte destination url voor mannen en vrouwen is natuurlijk uiteindelijk een verhoogde ROI.

Een vrouwelijke bezoeker die direct landt op een pagina met damesschoenen gaat een prettigere ervaring hebben op je site dan een vrouw die zelf nog "damesschoenen" moet selecteren. Uiteindelijk gaat dit mensen dus tevredener maken met je advertenties en je website. En deze positieve gevoelens bij een bedrijf werken positief op de return on investment van de advertentie.

Voordeel voor gebruikers

Het voordeel voor de gebruiker van deze nieuwe mogelijkheid binnen AdWords is dat er minder geklikt en gezocht hoeft te worden voordat hij vindt wat hij zoekt. Ook al is het niet per se duidelijk dat je op zoek bent naar "mannenschoenen", omdat Google weet dat je een man bent wordt je toch doorgestuurd naar een pagina met herenschoenen. Kortom, het gebruiksgemak wordt groter en surfen en online winkelen wordt weer een stukje gemakkelijker.

Op Display wel maar Search (nog) niet

bakerSINTERKLAAS

Op dit moment kunnen we alleen nog maar gebruik maken van custom destination urls voor mannen en vrouwen voor Display campagnes en niet voor Search campagnes.

Op zoekadvertenties zou dit natuurlijk nog een pak interessanter zijn omdat er bij het intypen van zoekopdrachten heel vaak unisex keywords worden gebruikt.

In ieder geval is deze ontwikkeling voor Display campagnes al positief.

Kadootjes  van Google

Hoewel Google ons als marketeers best wel dwars kan zitten geven ze ons aan de andere kant gelukkig dus ook wel eens een kadootje als het deze. We zijn daarom ook heel benieuwd wat Sinterklaas in de schoenen van online marketeers gaat leggen op 6 december.

Topics: Adverteren, E-Commerce, Google Display

Ook interessant om te weten