Facebook organic reach anno 2014

Geschreven door op
Facebook organic reach anno 2014

Zeg vaarwel aan je trouwe Facebookfans, want de kans bestaat dat ze de posts van je Facebook pagina gaan mislopen. Facebook heeft nu namelijk toegegeven dat het organische bereik voor bedrijfspagina’s gaat verminderen. Tegelijk geven ze terloops een duwtje in de rug van de paid reach, ofte de advertenties.

Hoe groot is het probleem?

Ignite Social Media deed een analyse van 689 posts vanop 21 merkpagina’s van een grote verscheidenheid in grootte en sectoren. Hieruit bleek dat sinds 1 december, organisch bereik en het organisch bereik percentage elk met gemiddeld 44% verlaagde. Samen met het bereik, duikelden ook de cijfers met betrekking tot geëngageerde gebruikers de dieperik in, gemiddeld met 35%. Waar Facebook vroeger nog kon pochen met het bereik van 16% van de fans, blijkt er uit deze analyse dat dit nu eerder richting 2,5% gaat voor posts op grotere pagina’s. Dit is natuurlijk absoluut geen goed nieuws voor bedrijven die net heel wat tijd en centen investeerden om hun aantal page likes de hoogte in te krijgen. Zij gingen er namelijk van uit dat dit vergrootte publiek op termijn voor een groter bereik zou zorgen, waardoor het hun wat opleverde. Elk van deze vergaarde likes wordt minder en minder waard aangezien er steeds minder organische resultaten getoond worden. Dit wil dan ook zeggen dat zelfs wanneer we een gigantische horde fans op onze bedrijfspagina krijgen, we ze niet langer kunnen gaan engageren, zelfs met de beste en meest relevante content.

index

Dixit Facebook Toen

Een jaar geleden was er ook al commotie over het bereik van Facebook toen enkele reclamebureaus aan de alarmbel trokken omdat de posts op de Facebookpagina van hun klanten door minder van diens fans werden gezien. Toen sprak Facebook echter van een nieuwe toevoeging aan hun algoritme, waardoor ze spam en andere niet-engagerende content wilden bestrijden. Op dat moment ging Facebook op zijn achterpoten staan wanneer er beweerd werd dat de veranderingen waren doorgevoerd om ervoor te zorgen dat er meer geld in het laatje van de advertenties kwam om zo de daling in bereik goed te maken.

Dixit Facebook Nu

Nu krijgen we net iets anders uit het kamp van Facebook. Op hun blog kunnen we het volgende lezen:

Gebruikers connecteren en delen meer dan ooit tevoren. Wanneer iemand de News Feed bezoekt is er een gemiddeld aantal van 1.500 posts die we kunnen tonen. Dit resulteert in een hogere concurrentie voor elke News Feed post. Omdat de content in de News Feed altijd verandert en er meer gebruikers content delen, zullen de Facebookpagina’s waarschijnlijk veranderingen in distributie zien. Voor heel wat pagina’s zal dit gepaard gaan met een daling in organic reach. We verwachten dat deze trend zich zal voortzetten, aangezien de concurrentie voor elke post hoog blijft en wij blijven inzetten op kwaliteit.

Deze keer echter, is het Facebook zelf die de link legt naar de advertising om dit issue op te volgen.

Terwijl de dynamische structuur van de News Feed het patroon van het delen van content blijft volgen, moet de eigenaar van een pagina de meest effectieve strategie volgen om de juiste mensen te bereiken. Een combinatie van engagerende posts en het adverteren om je boodschap breder te verspreiden.

Dixit Facebook Tussendoor

In oktober gaf Facebook echter heel ander advies. Toen werd er een test uitgevoerd met enkele mediasites en daaruit bleek dat, wanneer er meer gepost werd op de pagina, de referral traffic, komende van Facebook met meer dan 80% steeg. Het klinkt heel logisch, maar als Facebook de keuze heeft tussen een organische of een betaalde post op de News Feed te tonen, gaan ze natuurlijk liever degene voorrang geven die geld in het laatje brengt. Het gevaar bestaat echter, dat bedrijven enkel gaan willen investeren wanneer ze iets te promoten hebben, waardoor zinnige en relevante content naar de achtergrond verdwijnt.

Facebook-Promoted-Posts

Wat kan je er aan doen?

Zelfs al wil je geen geld steken in Facebook en hun advertenties hoef je nog niet meteen volledig af te haken. Maar, de fans die je hebt wil je natuurlijk graag behouden. Wanneer je minder vaak (of nooit) tussen de nieuwsberichten verschijnt, loop je het gevaar dat je deze mensen kwijtspeelt, zij het letterlijk of figuurlijk. Wat je altijd kan doen is hen op de hoogte brengen van het probleem, zonder noodzakelijk met de vinger te wijzen naar Facebook en hun policies. Je kan hen dan doorverwijzen naar een blogpagina (mét rssfeed) of ze zich laten inschrijven op je nieuwsbrief. Blijf in tussentijd relevante en interessante content delen, want wie weet wat Facebook nog voor ons in petto heeft.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten