E-commerce gaat in stijgende lijn

Geschreven door op
E-commerce gaat in stijgende lijn

Becommerce, de Belgische vereniging van online handelaars, voerde recent een studie uit waarbij ze zich focusten op de trends van het kerstseizoen 2013. Hieruit bleek dat heel wat handelaars extreem positief gestemd zijn over de e-commerce in deze kerstperiode. We bekijken de cijfers, proberen de oorzaak te achterhalen en geven je nog wat gratis tips voor een topwebshop.

De cijfers

Becommerce deed een enquête 262 e-shops, wat gelijk staat met ongeveer 80% van de online shopmarkt. De resultaten van deze bevraging zijn op zijn minst gezegd zeer hoopvol. De handelaars verwachten dat hun omzet met zowat 25% zal stijgen ten opzichte van het kerstseizoen 2012. In de periode van de eindejaarsfeesten 2012 was e-commerce goed voor een omzet van €216 miljoen, in 2013 wordt dit geschat op maar liefst €270 miljoen. De eindejaarsperiode die loopt van 2 tot en met 30 december is goed voor 16,09% van de jaarlijkse omzet in de sector.

Meest succesvol

Het grootste deel van de online verkopen liggen in de sector van de modeartikelen en accessoires die samen goed zijn voor 40.91% van de koek. Multimedia en electronica producten volgen op de voet aan 34,09%. Ook de Sint deed dit jaar zijn aankopen online, speelgoed is goed voor 27,27% van de aangekochte producten. Make-up en andere verzorgingsproducten snoepten 22,73% van de taart af. Achteraan de lijst hobbelen de keukenmaterialen aan 18,18%, accessoires voor in huis aan 15,91% en als laatste decoratieve benodigdheden aan 16,64%.

Kwaliteitslabel

Een van de mogelijke oorzaken voor deze sterke stijging, althans toch op Belgisch grondgebied is het kwaliteitslabel dat Becommerce ontwikkelde voor webshops. Becommerce verstrekt certificaten aan webwinkels die voldoen aan hun voorwaarden, waaronder de betalingsbeveiliging, de usability van de winkel en de privacy van de gebruiker. Van de 37% van de consumenten die het label ondertussen herkennen, is 82% overtuigd wanneer ze het zien verschijnen. Hierdoor heeft de Belgische klant steeds meer vertrouwen in online aankopen.

Simpliciteit van aankopen

Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat heel wat andere factoren meespelen. Het wordt steeds gemakkelijker om producten gratis terug te zenden, wat meteen verklaart waarom de kleding en accessoires het zo goed doen. Je koopt online een paar schoenen die toch niet blijken te passen? Dan vraag je toch gewoon een andere maat of een ander paar aan. Dat maakt dat de drempel om online aan te kopen serieus is verlaagd voor heel wat mensen. Bovendien hoef je de koude en vooral veel te drukke winkelstraten niet trotseren tijdens deze kerstperiode, waardoor je ook nog eens heel wat tijd (en frustratie) uitspaart. Daarnaast is het ook zo dat de levering steeds sneller gaat en er steeds meer winkels opteren voor one-day-deliveries waarbij je tot 23u of middernacht kan bestellen.

5 Tips om meer te verkopen

 1. Nauwkeurigheid!
  Heel veel consumenten zullen geen nieuwe bestelling plaatsen bij een webshop waar ze 1 verkeerde bestelling van kregen. Wanneer dit toch misloopt is het belangrijk om hier goed mee om te gaan. Een sterke respons van customer service kan je klant extra binden aan je bedrijf, zelfs al liep het fout.
 2. Snelheid!
  Een snelle levering zorgt ervoor dat je mensen hun online winkelkarretje niet aan zijn lot overlaten.
 3. Voorspelbaarheid!
  De klant wil graag weten wanneer ze hun pakje kunnen verwachten. Geef ze dus een duidelijke én realistische leveringsdatum mee.
 4. Opvolging!
  Maak het mogelijk voor de klant om hun pakje online te tracken. De consument is gerust en kan op de voet volgen waar hun pakje zich bevindt. (En de customer service dienst hoeft geen mails en telefoontjes te behandelen van bevreesde klanten. )
 5. Goedkope verzending (en retour)!
  Goedkopere (of gratis) verzendings- en retourkosten zorgen sneller voor een verkoop. En wie weet koopt de klant met de euros die hij uitspaart wel een extra product.

Topics: E-Commerce

Ook interessant om te weten