Priming & Online Marketing

Geschreven door op
Priming & Online Marketing

De term priming is een vaste waarde in de marketing wereld. Dagelijks worden we overspoeld met boodschappen, beelden, geluiden en meer met de bedoeling ons als consument onbewust positief emotioneel te beïnvloeden. In de traditionele marketing gaat het dan bijvoorbeeld over catchy jingles of emoties die worden opgewekt door beelden in een reclameboodschap op tv. Maar hoe werkt dit in de online marketing? We zetten enkele tips voor jou op een rijtje.

Wat is priming

priming brain

 

Simpel gesteld is priming het subtiel suggereren van een actie van een potentiële klant. Als consument komen we de hele dag door in contact met signalen van bedrijven die ons willen hechten aan hun product. Denk maar aan radiojingles die blijven plakken in je hoofd als je ze maar vaak genoeg hoort. Een heel goed voorbeeld hiervan is de jingle van Vanden Borre.

Al jarenlang maken ze gebruik van dezelfde radiospot met een duidelijke omschrijving van wat ze aanbieden (tv-video-hifi-elektro-multimedia) en een duidelijk emotionele boodschap (u heeft goed gekozen). Ik durf zelfs garanderen dat jij als lezer de stukken tussen de haakjes in de juiste toonaard hebt gehoord in je hoofd terwijl je de woorden las. Vanden Borre wil je emotioneel hechten aan hun merk, zodat wanneer je een nieuwe tv nodig hebt, ze je vertrouwen hebben gewonnen. Doordat ze op dat moment top of mind zijn bij jou als klant en het vertrouwd voelt, ga je sneller beslissen om voor hen te kiezen.

Het effect van primen

In onderstaand filmpje van illusionist Derren Brown kan je duidelijk zien hoe effectief priming is, én hoe onbewust we zijn van het feit dat we geprimed worden.

http://youtu.be/EUA4Q5aoG74

Primen met je website

Op het internet is het natuurlijk niet mogelijk om je klant te overstelpen met jingles. Laten we vooral niet terugkeren naar het tijdperk waarin er meteen een irritante audiotune wordt afgespeeld wanneer je op een website komt. Je wil je potentiële klant sturen om een beslissing te nemen, je kan hen hierin niet forceren. We geven enkele tips om dit op een succesvolle manier aan te pakken.

  • Gebruik  kleur. De kleur van een website en de buttons kan een sterk effect hebben op de gebruiker. Elke kleur linken we onbewust met bepaalde emotionele factoren. De kleur blauw geeft een gevoel van vertrouwen en integriteit. Daarom is het een kleur die vaak gebruikt wordt in bankzaken, verzekeringen en voor andere meer serieuze producten. Denk steeds aan je doelgroep en hoe bepaalde kleuren hen in relatie met je product zouden kunnen beïnvloeden.
  • Gebruik tekst. Een heel eenvoudig voorbeeld hiervan is het verwerken van de exacte bewoordingen van je menu onderdelen in de content van je website, waarbij je meer uitleg verschaft en een verhaal bouwt rond je structuur. Zo wordt je structuur en het verhaal dat je errond maakt toegankelijker voor je gebruiker.
  • Gebruik beeldspraak. Wanneer je een product aan de man wil brengen, wil je de potentiële klant warm maken voor wat het nieuwe product voor hen kan betekenen. Stel dat je verlovings- en trouwringen verkoopt, kan je verwijzen naar de ronde ring die eeuwigheid symboliseert. Je kan ook inspelen op het sterk emotionele moment van het huwelijksaanzoek en de trots waarmee je toekomstige bruid haar ring zal tonen aan vrienden en familie.
  • Gebruik  foto’s. Het torenhoge cliché van de foto die meer zegt dan duizend woorden is volkomen terecht. Daarom is het belangrijk om beelden op je website te verwerken. Stel dat je een service biedt en je doel is om het vertrouwen van je potentiële klant te winnen zodat ze ingaan op je aanbod, kan je bijvoorbeeld foto’s tonen van je medewerkers die een klant met de glimlach aan het verder helpen zijn. Stel dat je een product aan de man wil brengen, kan je foto’s plaatsen van iemand die er dolgelukkig uitziet na zijn aankoop.
  • Gebruik  video: Video’s zijn een heel goed middel om je klant op weg te zetten met een actie die voor je bedrijf interessant kan zijn. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is een kort filmpje waarin je alle stappen van de registratie overloopt. Op die manier heeft de klant al een idee hoe alles werkt wanneer hij de registreer knop ziet staan, zodat hij sneller overgaat tot actie en het makkelijker heeft de juiste keuze te maken.

Topics: Adverteren, Psychologie

Ook interessant om te weten