Facebook Ads wijzigingen

Geschreven door op
Facebook Ads wijzigingen

Een nieuw jaar betekent ook voor Facebook een nieuwe adem. Op 9 januari kwamen ze naar buiten met enkele belangrijke wijzigingen aan hun ads platvorm. Vanaf 9 april zeggen ze vaarwel aan de sponsored stories en worden er nog enkele andere aanpassingen doorgevoerd. We bekijken de belangrijkste en welke impact ze hebben voor adverteerders.

facebook-ads-300x192

Vaarwel aan de sponsored stories

Facebook liet in juni 2013 al vallen dat ze de hun advertentie aanbod wilden vereenvoudigen. Meer dan een jaar later is het dan uiteindelijk zover en kondigt Facebook aan dat de sponsored stories gaan verdwijnen. Het opzet is de focus bij de opmaak van advertenties verleggen van het type advertentie naar wat je met de campagne wil bereiken. Op die manier krijg je bij het instellen van je doel (post engagement, website clicks,…) slechts enkele advertentieopties te zien. Bij de meeste doelen heb je zelfs geen keuze meer en krijg je slechts een mogelijkheid.

Op zich is dit nog niet zo’n groot probleem aangezien Facebook, net zoals in juni, benadrukt dat alle advertenties nog steeds gebruik gaan maken van social context, waar mogelijk dan toch. Het grote verschil is dat de social context nu verwerkt wordt in het bericht en er niet langer verschillende gelijkaardige berichten onder mekaar gaan verschijnen, zoals je in onderstaande foto kan zien.

sponsored stories

Het minder goede nieuws is dat domain sponsored stories, waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van de Facebook pagina maar van de website en de Open Graph sponsored stories gaan verdwijnen.

Advertentie beelden bijsnijden

Mobiele en desktop news feeds mogen dan wel de zelfde beeldverhouding hanteren, advertenties in de zijbalk houden zich niet altijd mooi aan deze regels. Tot hiertoe werden de advertentiebeelden dan ook geoptimaliseerd door Facebook zelf. Met de veranderingen zou het mogelijk worden om zelf gebruik kan maken van een extra tool die toelaat om de beelden zelf bij te snijden hoe jij het wil voor elke mogelijke placement.

Flexibiliteit in targetting

facebook-timeline-post-targeting

Facebook wil het gebruik van targetting tegelijkertijd versimpelen en relevanter maken zodat je de juiste doelgroep bereikt. Daarom gaan ze de opties beperken tot vier hoofdcategorieën; Locations, Demographics, Interests en Behaviours. Het zou nog steeds mogelijk zijn om op dezelfde manier te targetten, zij het dat er meer flexibiliteit zou zitten in het gebruik van and/or protocollen.

Stel dat je nu targetting instelt op “Mechelen”, “leeftijdscategorie 13-26”, “lid van een jeugdclub”. In het huidige platform target je dan mensen die in Mechelen wonen, of die binnen de leeftijdscategorie passen of die lid zijn van een jeugdclub. Logischer is dat we Mechelse jongeren onder de 26 targetten die ook nog eens lid zijn van een jeugdclub . Facebook heeft dit ook ingezien en verwerkte dit in hun targetting, zodat je in principe veel gemakkelijker een doelgroep kan specifiëren.

Geografische Targetting

Ook op het gebied van de locatie-targetting zijn er enkele wijzigingen op til. Vanaf april kunnen we zowel gebieden kan targetten, als ze specifiek gaan uitsluiten. Momenteel kunnen we enkel positief targetten.

Tot op heden kunnen we onze pijlen enkel richten naar ofwel een land, ofwel een regio, ofwel een stad of een postcode, maar we kunnen geen combinaties hiervan maken. Vanaf april wordt het mogelijk om verschillende geografische factoren samen te voegen.

Dit wordt ook vooral handig als je bijvoorbeeld een winkel in luxegoederen hebt die zich in centrum Antwerpen bevindt en je in een straal van 30km wil adverteren. Je wil hierbij echter een aantal gemeenten uitsluiten waar het potentieel lager ligt omwille van een lager gemiddeld inkomen. Met de nieuwe instellingen kan je deze gemeenten of postcodes zonder probleem uitsluiten.

Interesses worden verenigd

Momenteel kunnen we nog gebruik maken van precieze interessegroepen en de bredere categorieën. Vanaf juni gaat er slechts een mogelijk veld zijn om interesses toe te voegen. Op dit moment kunnen we targetten op WK en #WK, waarbij we in de eerste groep gebruikers hebben die het WK vermelden of interageren met de pagina over het WK. In het tweede geval targetten we enkel degenen die iets postten over het WK.

Dit is echter slechts een aanpassing die enkel op dit soort termen van toepassing is. In essentie kunnen we stellen dat beide groepen onder dezelfde doelgroep vallen, maar dat ze een ander soort actie uitvoeren op Facebook. Het blijft gelukkig wel mogelijk om op heel specifieke zaken te targetten, zoals bijvoorbeeld “mensen die Humo lezen”.

Uitgebreidere Demographic en Behaviors targetting

Voorlopig was Facebook over deze aanpassing nog wat vaag. Het komt er op neer dat er een betere basis zal zijn van informatie over de werkplaats, opleiding en ook wordt de relatiestatus uitgebreid met extra opties. Bovendien zou je kunnen gaan targetten op hoe recent er wijzigingen zijn aangebracht in de life events per 3-6maand of 1 jaar. Dit is interessant als je bijvoorbeeld jong verloofden wil bereiken of iemand die een baby onder het jaar oud heeft.

Topics: Adverteren, Facebook, Social Media

Ook interessant om te weten