Linkedin Etiquette

Geschreven door op
Linkedin Etiquette

Sociale media worden nogal vaak geassocieerd met ons privéleven. De meeste platformen zoals Twitter en Facebook ga je dan ook vaker in je vrije tijd gebruiken. De grote uitzondering hierop is natuurlijk Linkedin, dé site om je netwerk op uit te bouwen.

Aangezien het strikt genomen een professionelere versie van een sociaal netwerk is, ga je er anders mee om dan met het gemiddelde Facebook profiel. Mashable verzamelde specifiek voor Linkedin enkele etiquetteregels, die wij voor jullie graag op een rijtje zetten.

PR & Advertising professionals: Straight and to the point

Je wil een product, dienst of een bedrijf aan de man brengen. Dan kan je hiervoor gemakkelijk je uitgebreide Linkedin netwerk inschakelen. Wanneer je rekent op de goodwill van anderen om je boodschap uit te dragen, is een vlotte, correcte en overtuigende communicatie van groot belang.

Linkedin Profiel

  • Op het professionele netwerk Linkedin heb je geen vrienden maar connecties. Pas je communicatie dan ook aan en hou het formeel. Wanneer je boodschap te familiair overkomt bij een van je contactpersonen, is de kans groot dat ze afhaken. Gebruik de familienaam van je correspondent, tot deze effectief heeft aangegeven dat je de voornaam mag gebruiken. Pas je taalgebruik ook aan in functie van wie je aanschrijft.
  • Beperk je boodschap tot de essentie en link meteen zelf naar relevante content. Je bevindt je op een professioneel netwerk, we hebben geen tijd om te lanterfanten of zelf het net af te zoeken naar jouw Unique Selling Point. Met een overtuigende grafiek of testimonial en zelfs een kort filmpje ga je je publiek veel sneller overtuigen. Een uitgebreide uitleg kan altijd achteraf nog, wanneer je correspondent zelf om meer informatie vraagt.

PR & Advertising professionals: Originaliteit wint altijd

Hoewel je best niet te informeel communiceert, wil dit absoluut niet zeggen dat je je contactpersoon niet gepersonaliseerd mag aanspreken. Op Linkedin kan je relevante informatie terugvinden die je als kapstok kan gebruiken voor je product.

Gebruik deze gegevens om de juiste persoon op de juiste manier aan te spreken. Het heeft weinig zin om een standaard persbericht te versturen en dan te verwachten enthousiaste feedback en recommendations te krijgen.

Voor de werkzoekende: Publiek profiel, zonder teveel vrij te geven

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job, moet een van de eerste stappen een aanpassing van je Linkedin pagina zijn. In de ideale wereld is je baas op de hoogte van je toekomstplannen en is er geen vuiltje aan de lucht. In vele gevallen is dit echter moeilijk bespreekbaar en wil je liever niet dat je meerdere via Linkedin verneemt dat je andere oorden zoekt.

Dan kan je maar beter je voorzorgen nemen door je recente activiteit niet te publiceren in je newsfeed. Zo kan je ongestoord aanpassingen maken aan je profiel, updates posten en bedrijven volgen die je interesseren en dat allemaal zonder dat deze activiteit verschijnt op je profiel. Dit vind je onder Account & Settings > Privacy Settings.

Linkedin Privacy Instellingen

Anderzijds is het belangrijk dat je wel vlot gevonden kan worden en dat recruiters een volledig zicht krijgen op je profiel. Dan is het best dat je je profiel publiek zet, zodat anderen kunnen zien wie er naar hun Linkedin pagina keek. Wanneer je dit doet, krijgt je contactpersoon veel meer informatie te zien. Wanneer je profiel niet publiek staat, krijgen ze een vage omschrijving terwijl je met een publiek profiel net de nadruk kan leggen op de headline, waarin je meer kwijt kan dan in een standaard job omschrijving. Het verschil is groot en een publiek profiel schept immens veel meer vertrouwen.

Linkedin publiek profiel

Voor de werkzoekende: Eerlijkheid en openheid voor alles

  •  Een zogenaamd ‘gat’ in je werkgeschiedenis is niet zo’n groot issue, wanneer je het verklaart. Wanneer een recruiter op zoek gaat naar een nieuwe werknemer, kan het zeer goed zijn dat deze lege periodes ervoor zorgen dat ze meteen doorklikken naar de volgende potential. Ben je een jaartje gaan bezinnen tijdens een wereldreis? Durf dit gerust toe te voegen aan je geschiedenis.
  • Wanneer je bepaalde jobs hebt uitgeoefend die niet langer relevant zijn voor je carrière, mag je deze ook niet zomaar weglaten uit je profiel. Verwijs er naar in je samenvatting en geef aan waarom je hiervoor koos en wat je ervan geleerd hebt.
  • Werk je al 10 jaar bij hetzelfde bedrijf, maar heb je verschillende functies bekleed? Zet dit dan zeker in de verf, door ze apart aan te geven. Zo toon je aan dat je niet vastgeroest bent en bovendien schept je doorgroeitraject meteen veel vertrouwen.

Voor de werkzoekende: Gebruik de schat aan informatie

Wanneer je klaarstaat voor een sollicitatiegesprek, is het altijd handig als je op voorhand weet met wie je gaat spreken. Bekijk het profiel van de recruiter en onthoud zaken die relevant kunnen zijn.

Als je bijvoorbeeld een gelijkaardige werkervaring hebt kan dit meteen al gespreksstof vormen. Of misschien vind je in het profiel wel een link naar een interessant artikel dat het ijs kan breken.

Voeg de recruiter toe aan je connecties. Misschien zal deze invite niet meteen aanvaard worden, maar het toont meteen dat je tijd en moeite steekt in je sollicitaties.

Voor Recruiters

De andere kant van de medaille zijn natuurlijk de recruiters zelf. Hoe haal je het meeste, en vooral, de beste kandidaten uit Linkedin?

  • Eerst en vooral is het belangrijk dat je als recruiter ook een publiek profiel hebt, zodat je correspondent kan zien wie er zijn pagina bezocht heeft.
  • Durf contact opnemen met personen, ook al staat er niet meteen aangegeven dat ze actief op zoek zijn naar een job. Volgens Linkedin zelf staat 60% van de professionals open voor een nieuwe werkplek, ook al zijn ze niet actief op zoek.
  • Ook voor recruiters is originaliteit en een persoonlijke aanpak van groot belang. Vermijd het versturen van mails die te veel weg hebben van spam. Begin je bericht met waarom je net interesse hebt in het profiel van die kandidaat. Zo investeer je ook in het leren kennen van je kandidaten door te achterhalen waar hun skills nu net liggen. Niet alleen gaat je correspondent zich sneller aangesproken voelen door deze persoonlijke aanpak, jij kan meteen ook perfect verantwoorden waarom je voor deze persoon koos.

Topics: LinkedIn, Social Media

Ook interessant om te weten