Is Social Media een overdreven hype?

Geschreven door op
Is Social Media een overdreven hype?

Elk jaar pakt Proximity BBDO uit met haar Follow Fridays, waarin de AdNerds ("the radically digital division") telkens een bepaald facet van social media belichten. Ook in deze 4de editie stonden er weer drie sessies op het programma.

De eerste sessie ging schuil onder de titel "Social Media: the most overrated trend in business". De AdNerds belichtten social media als trend vanuit twee perspectieven: over- en underrated. Aan de hand van specifieke cases wisten de jongens van Proximity duidelijk aan te tonen dat social media geen kant-en-klare oplossing is voor een gebrekkige communicatie met klanten. Communicatie via social media zal ook niet tot haar volste recht komen wanneer het wordt gedaan "omdat iedereen het doet"... En in sommige gevallen kan er zelfs een averechts effect onstaan, waarbij je met goede intenties je op het social media-terrein begeeft en meer schade aanricht dan goeds.

Ook rest er zich nog altijd de vraag hoe men de waarde van een bepaalde social media community kan evalueren, en of die per defintie al te evalueren valt. Tools zoals Klout (social influence meten) laten wel toe om al een beeld te krijgen van hoe influential een persoon binnen zijn netwerk is, maar in hoeverre strookt dit met de realiteit? Of liever, in hoeverre strookt dit met de werkelijke invloed die iemand kan uitoefenen op personen? Is het belangrijkste hier niet uiteindelijk de persoonlijkheid, charisma en kennis van het individu; i.p.v. de kwantiteit en frequentie van interactie?

Wat duidelijk is, is dat het niet allemaal duidelijk is (volg je nog?)... Social media zijn voor vele bedrijven nog onbekend terrein. En net om die reden loopt het nog bij velen mis. Social media moet je leren en belangrijker, moet je interesseren.

En om terug te komen op de titel: is social media nu over- of underrated? Hoe zit dat nu? Wel, het antwoord is beide. Social media is voor een deel overrated in die zin dat ze nog te veel op een verkeerde of ongeschikte manier worden ingeschakeld. Veel mensen snappen bijgevolg niet wat al die heisa errond betekent, aangezien ze in die bepaalde gevallen weinig bijdragen tot zinvolle en geslaagde communicatie.
Toch dient het gezegd te worden dat er in vele opzichten een immense kracht in social media schuilt. De mogelijkheid om via een platform met elke klant op een persoonlijke wijze te communiceren is op zich al van onschatbare waarde. Om maar te zwijgen over de talrijke mogelijkheden wat betreft targetting, de enorme doelgroep en interactiemogelijkheden. Op die manier is social media dan weer underrated, en dan vooral in businesscontext. Nog te veel bedrijven hebben geen idee wat social media voor hen concreet kan betekenen of kan bijdragen...

Hieronder nog enkele kernpuntjes waarmee de AdNerds hun eerste sessie afsloten:

  • Je enkel focussen op de zogenaamde influentials maakt het je moeilijk te meten (of te weten) wat je communicatie-inspanningen werkelijk doen voor je merk;
  • Je aantal fans is enkel van belang als je content met succes consumenten uitnodigt voor interactie;
  • Traditionele media hebben nog altijd een belangrijke rol te vervullen, hetzij met een andere invulling.

Topics: Social Media, Conferenties & Events

Ook interessant om te weten