Meten & weten met Multi-Channel

Geschreven door op
Meten & weten met Multi-Channel

Mensen gebruikten nog nooit zoveel kanalen als vandaag. En dat betekent natuurlijk ook dat mensen via al deze kanalen beïnvloed (kunnen) worden. Door deze verandering zien we een aanpassing in de customer journey. Doe zelf de test maar eens.

Je moet binnenkort naar dat chique feestje, maar je schoenen zijn compleet versleten. Dus je zet je pc aan en begint een zoektocht op het wereldwijd web. Als je "schoenen kopen" intypt bij Google, krijg je het volgende beeld.

Zalando Schoenen kopen

Je klikt op de advertentie van Zalando en ziet meteen het hele aanbod aan schoenen. Je beslist nog geen schoenen te kopen, maar je wel in te schrijven voor de nieuwsbrief. Een week later ontvang je een mailtje van Zalando met een korting nét op dat paar schoenen dat jij zo mooi vindt. Je twijfelt niet langer en koopt ze aan. Terwijl jij de volgende dag je nieuwste aankoop laat zien aan iedereen, bekijkt de online marketeer van Zalando de Analytics pagina.

Wat toont Google Analytics?

Analytics afbeelding

Wel, dit is volgens analytics de bron van de aankopen. Jij behoort in dit geval tot de e-mail conversies(rood). De advertentie die Zalando geplaatst had, heeft je echter niet kunnen omzetten in een klant. De online marketeer denkt dat er iets mis is met zijn advertentie, maar is dit wel het geval? Want zonder de advertentie had je misschien nooit dat paar schoenen gekocht. Het geeft dus geen volledig beeld van de aankoop weer.

Gelukkig kan de analist wel besluiten dat 32% van de aankopen komen door mensen die www.zalando.be hebben ingetypt in de adresbalk(groen). Of niet? Eigenlijk betekent dit dat Google zelf niet weet hoe deze kopers tot je website zijn gekomen. Hieronder vallen wel enkele mensen die de URL hebben ingetypt, maar weinig mensen doen dit door een magische ingeving. Misschien deden ze dit door een vriend die het hen aanbeval, door een reclamespot die ze op tv zagen of in ons geval door een eerdere AdWords campagne.

Insert: De multi-channel funnels

Om dit soort dingen meer in kaart te brengen, kan je op je Analytics pagina je data sorteren op basis van multi-channel funnels.
Multi-wat? Multi-channel funnels. Deze feature brengt in kaart met welke kanalen je koper in contact is gekomen voor hij daadwerkelijk overging tot de aankoop.

Screen Shot 2014-02-25 at 13.31.56 Wat voor informatie geeft Multi-Channel Funnels?

Het meest voorname is dat de multi-channel funnels functie een duidelijk onderscheid maakt tussen directe conversies en geassisteerde conversies. Dit laatste wil zeggen dat mensen pas na een tijd of een met een omweg actie gaan ondernemen na het zien van jouw kanaal.
Zo kan je onder Top Conversion Paths nagaan welke wegen de meeste consumenten afleggen voor ze je product kopen.

 

Multi-tips

Wat ben je nu met al deze informatie en hoe gaat het jouw conversie verbeteren? Wel, wij zouden BakerMEN niet zijn mochten we enkele tips meegeven waar je iets mee bent.

  • Er bestaat niet zoiets als het beste kanaal. De kracht van je campagne zit hem net in de mix van verschillende kanalen.
  • Gebruik elk kanaal van je mix voor het juiste doel. Zo werkt een e-mail beter om bestaande klanten te triggeren en AdWords is ideaal om nieuwe klanten aan te trekken.
  • Interpreteer je data. Direct verkeer wordt vaak door je andere kanalen getriggerd.
  • En natuurlijk, nu de luxe van Multi-Channel Funnels er is kan je deze maar beter gebruiken.

Samengevat…

http://www.youtube.com/watch?v=Cz4yHOKE5j8

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten