Follow Fridays #2: Social media strategy for suits

Geschreven door op
Follow Fridays #2: Social media strategy for suits
social media strategy for suitsDe tweede Follow Fridays-sessie stond in het kader van social media strategieën voor ondernemers. Maar eerst een ode aan een van ‘s werelds meest succesvolle overleden entrepreneurs, Steve jobs. De AdNerds, voorzien van zwarte koltrui, jeans en sportschoenen gingen vervolgens van start met enkele verschillen tussen B2B en B2C. Iedereen die al heeft meegedraaid in een of andere vorm van organisatie  weet dat wanneer er in groepsvorm moet beslist worden, het er heel anders aan toegaat dan wanneer men voor zichzelf beslissingen moet maken. De AdNerds toonden dit aan met enkele vaststellingen:
 • In een B2B-context wordt er meestal op safe gespeeld, ook wat betreft marketingbeslissingen;
 • Geld dat je uitgeeft moet opbrengen, anders is het verloren;
 • Alles draait om toestemming;
 • Hoe meer geld er mee gemoeid gaat, hoe meer mensen er met de beslissing gemoeid gaan;
 • B2B marketingcampagnes moeten geëvalueerd worden overmaanden en jaren, meestal wordt een lange termijneffect beoogd, i.p.v. enkele quick wins;
 • B2B-beslissingen zijn zeer complex;
 • Oplossingen voor een business zijn van nature uit niche-oplossingen;
 • Bij koopbeslissingen in B2B gaat het waarschijnlijker om eencommitment, dan een transactie.

Ondanks bovenstaande verschillen zijn er toch ook enkele zaken die B2B gemeen heeft met B2C: we houden van of haten merken omdat we irrationeel zijn, omdat we mens zijn. Merken zijn ‘dingen’ die we kopen i.p.v. producten, zodra we ons deze kunnen permiteren.

Merken zijn dus een ‘big deal’. Of toch tenminste voor de klantenzijde… Maar kan een merk iets meer betekenen voor en business zelf? Kan dit bewezen worden? Wel, als we de cijfertoer opgaan is het zo dat B2B bedrijven met een evenwichtige corporate brand strategie in het algemeen een return voor hun aandelers genereren van wel 5 tot 7% hoger (zie keynote hieronder).

Vraag is dan hoe social media moeten of kunnen aangewend worden in dit B2B-plaatje… Volgende stappen zijn cruciaal.

Communiceer effectief je brand values

Geef je klanten en prospects een duidelijk beeld waarvoor je merk staat, wat je merk hoog in het vaandel draagt. Het ultieme doel is om jouw brand values overeen te laten komen met wat de klanten belangrijk achten. Brand values geven vorm aan je brand identity. Zo staan Coca-Cola voor ‘happiness’, IBM voor ‘smart’ en bijvoorbeeld Apple voor ‘innovatie’.

Cree, een gigant in LED-verlichting en -accessoires, trok dit door tot elk communicatiekanaal dat kon aangewend worden. In het kader van hun acquisitie van Ruud Lighting Inc. zetten ze een heuse campagne op poten genaamd “Lighting the LED Revolution”. Werkelijk alle belangrijkste social media werden ingeschakeld: blogs, Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn, noem maar op… (zie keynote hieronder)

Ontwikkel een collectief ‘company brain’

Delen van kennis, uitwisselen van ervaringen, interne opleidingen, … Leid je werknemers op, school ze bij. Leer ze op de geschikte manier communiceren met klanten. Bouw een collectief brein m.b.v. een interne werknemerscommunity.

Vinger aan de pols houden

Blijf constant in contact met de klanten. Houd de communicatiestroom intact. Opnieuw zijn online communities hiertoe een efficiënte manier. Maar waar ga je je community oprichten? Sociale netwerken? Of in reeds bestaande niche communities? Focus op verschillende dingen afhangende van waar je je community gaat oprichten. Bovendien, ga je voor een open of gesloten community en misschien nog belangrijker, wie gaat de rol van ‘opzichter’ spelen?

‘Thought leadership’ opbouwen

Ben jij een challenger of eerder een relationship builder als het aankomt op de interactie met je klanten? Challengers dwingen de klanten buiten hun “comfort zone”. Ze wijden hun klanten in tot nieuwe gedachtegangen… én tot nieuwe ideeën. Je klant goeie ideeën opspelden en zeggen wat er vervolgens gedaan moet worden is één ding, maar een klant zelf op die ideeën laten komen is andere koek.

Influencers verwennen

Reputatie is belangrijker dan ooit in sociale media. Veel mensen stemmen hun gedrag af op dat van zogenaamde ‘influencers’. Influencers zijn consumenten die de publieke opinie beïnvloeden omwille van hun expertise, kennis, charisma of een andere reden die de moeite waard is om gevolgd te worden. Daarom is het slim om deze influencers aan te spreken en als het ware te “verwennen” met unieke content en outside-the-box communicatie. Om maar een gepast voorbeeld te geven: “Will It Blend?” van Blendtec.

Hier nog enkele conclusies waarmee de AdNerds hun tweede Follow Friday afsloten:

 • Branding heeft dus wel degelijk een waardetoevoegend effect in B2B;
 • Communities kunnen in veel gevallen als “sales people” fungeren;
 • Challengers doen het beter dan relationship builders wat betreft waardevolle klanten;
 • Er is altijd wel een reden om social media te overwegen…


Topics: Ondernemen, Social Media

Ook interessant om te weten