Google's nieuwe "Smart List"

Geschreven door op
Google's nieuwe "Smart List"

Sinds deze week hebben wij, en met ons vele anderen die Google Analytics gebruiken, de mogelijkheid om een remarketing lijst door Google zelf samen te stellen. Deze noemen we "My Smart List".

In deze blogpost wil ik je antwoord geven op een drietal vragen rondom deze nieuwe functie:

  • Wat is een Smart Remarketing List?
  • Hoe werkt een Smart Remarketing List?
  • Wat is het voordeel van Smart Lists voor mij?

Screenshot of Google Analytics Smart Remarketing List

Wat is een Smart Remarketing List?

Een Smart List is een Remarketing lijst die automatisch door Google wordt aangevuld met bezoekers die het meeste potentie tonen om tot een conversie over te gaan. In plaats van zelf verschillende voorwaarden te stellen aan je bezoekers om in aanmerking te komen voor je Remarketing List genereert Google deze met Smart Lists zelf.

Automatisch? Hoe werkt dat dan?

Op basis van account data van miljoenen websites zoals de jouwe, weet Google een inschatting te maken welke bezoeken in de toekomst meer kans hebben om te converteren. Ze hebben een algoritme gebouwd dat kijkt naar een heleboel factoren zoals: bezoekduur, pagina diepte, locatie, mobiel/desktop, verkeersbron et cetera.

Let's back up for a second. Google vult de Remarketing lijst dus automatisch aan met bezoekers die het meest interessant zijn voor jouw bedrijf. Om te voorspellen welke bezoeker wel of niet gaat converteren heeft Google historische data nodig.

Véél data.

Gelukkig verzamelt Google anonieme data van miljoenen Google Analytics accounts over de hele wereld. In de "Account Settings" van Google Analytics kun je aangeven of je de data van jouw account ook anoniem wil delen met Google.

 

Screenshot van Google Analytics Data Sharing Settings

 

Nu weet je ook gelijk waarom je gevraagd werd om je data anoniem te delen bij het aanmaken van je Google Analytics account :-).

Wat is het voordeel van Smart Lists?

Het grote voordeel van Smart Lists is het feit dat de wetenschap bepaalt wie er wel of niet in aanmerking komt voor jouw lijst.

In plaats van zelf te moeten inschatten wanneer je een bezoeker wilt retargetten, wordt die keuze nu gemaakt op basis van historische data van miljoenen accounts. Een voorrecht waar niemand anders dan Google over beschikt.

Het volgende filmpje zegt alles (slechts 5 seconden):

Het voordeel voor beginners

Als je niet veel tijd hebt, of er simpelweg niet zo heel goed in onderlegd bent biedt Smart Lists van Google een uitkomst.

In plaats van je te moeten buigen over de honderden dimensies en metrics in Google Analytics, neemt Google je alle werk uit handen om je Remarketing lijst samen te stellen.

Hierdoor heb jij meer tijd over voor andere dingen!

Het voordeel voor ervaren Remarketers

Voor de doorgewinterde remarketer die al meerdere remarketing lijsten heeft gedefinieerd biedt het op dit moment nog niet veel toegevoegde waarde.

Maar let op: Google is bezig met het doorontwikkelen van het algoritme. De bedoeling is dat de signalen die worden gebruikt om te bepalen of een bezoeker later kans heeft om te converteren ook worden doorgegeven aan AdWords vanuit je bestaande remarketing lijsten.

Stay tuned dus, want binnenkort kan je ook profiteren van Google's Smart algoritme zodat je remarketing inspanningen nog beter beloond worden.

En wat levert het op?

We zouden bakerMEN niet zijn als we zelf niet testen waar we over praten. Daarom hebben we voor verschillende accounts een Smart List aangemaakt om te testen "wat dat geeft".

Volg ons op Facebook en/of  Twitter zodat je de resultaten van deze test niet mist!

 

Topics: Adverteren, Analytics, Retargeting

Ook interessant om te weten