Not provided all over again?

Geschreven door op
Not provided all over again?

In 2013 kreeg elke online marketer te maken met “not provided” organische keywords omdat Google meer privacy aan zijn gebruikers wou aanbieden. Voor de AdWords-adverteerders was er op dat moment geen probleem, want Google zou zijn belangrijkste bron van inkomsten toch niet in gevaar brengen. Een aankondiging van Google enkele weken geleden deed dit vertrouwen even wankelen en zorgde voor opmerkelijke reacties.

 

The fuzz

In een officiële aankondiging geeft de zoekmachine aan dat ze de privacy van de gebruikers nog beter wilt waarborgen, ook voor AdWords-resultaten. Verschillende mensen vreesden dat het hele not-provided verhaal nu ook SEA ging raken. Maar is dit ook zo?

Wanneer we de aankondiging grondig lezen, komen we tot het besluit dat veel informatie behouden blijft in zowel AdWords, Analytics als de API’s en dat alleen dynamische URL’s het moeilijker gaan hebben. Verschillende adverteerders gebruiken een tag om de zoekquery van hun bezoekers mee te nemen in de bestemmings-URL en zo een beter zicht te hebben op het gedrag van de bezoekers per query.

Sommige blogs beweerden dat alle zoektermen versleuteld gingen worden waardoor we alleen nog maar de klikken, impressies, kosten,…van keywords gingen krijgen zonder te weten wat de exacte zoekopdracht was. Dit zou gevolgen hebben voor de optimalisatie omdat we niet wisten welke zoektermen werden ingegeven en dus bijvoorbeeld veel impressies maar geen klikken genereerden.

Not provided

What to do?

Sit back & relax. Er is niets om u zorgen over te maken, behalve wanneer al uw keywords broad match zijn en uw rapportering compleet afhankelijk is van de destination URL’s. Value Track vervangt momenteel de query in de destination URL’s door het keyword dat getriggerd is in uw AdWords campagne. Voor Phrase en Exact match keywords gaat dus dit niet al te veel verschil opleveren met uw huidige resultaten.

Daarnaast kunnen we nog altijd beroep doen op Details > Search Terms in de tab keywords. Dit onderdeel bestaat al jaren en toont de query’s die voor impressies en klikken zorgden. Hier kan je dus nog altijd terecht voor nieuwe keywords of om negatieve keywords toe te voegen.

Calm down

Conclusion

De not provided hype (en haat) die bij sommige mensen weer is aangewakkerd, is fel overdreven. De gevolgen voor SEA zijn verwaarloosbaar en helemaal niet te vergelijken met de not provided bij organische zoekresultaten. In AdWords heb je nog altijd verschillende insights, inclusief Value Track.

Topics: Adverteren, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten