Scoren met SEO


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
Scoren met SEO

Een juiste online copywriting strategie voor je bedrijf opzetten is niet simpel. Het is een kwestie van testen, analyseren en finetunen. Dit neemt niet weg dat er enkele best practices zijn die je al een heel stuk op weg helpen. Daarom vind je hier al onze tips voor succesvolle SEO op een rijtje. Van boodschap tot structuur, op weg naar de beste online vertegenwoordiging van je bedrijf.

Bepaal je doel

Seo doelstellingen

Voor je nog maar een letter op het internet publiceert is het belangrijk te definiëren wat je met je content wil bereiken. Wat zijn je bedrijfsdoelen? Hoe kan je website je hierbij helpen? Indien je een dienst aanbiedt, dan zal je vooral leads willen genereren via de website. Heb je een webshop, dan wil je natuurlijk producten verkopen.

Definieer je publiek

Je kan onmogelijk nuttige content schrijven als je niet weet voor wie je schrijft. Daarom is het belangrijk om te achterhalen wie je doelpubliek is en hoe je hen het beste kan bereiken.

relevante online content

We zien nog te vaak dat bedrijven de content van hun website schrijven vanuit wat zij kwijt willen over hun bedrijf en product. Je zal veel betere resultaten behalen als je eerst weet wat je publiek wil lezen. Zo kan je je boodschap evengoed kwijt, zij het in de vorm die voor je potentiële klant veel nuttiger is.

Wie is die geheimzinnige lezer?

bepaal je seo doelpubliek

Je kan je publiek niet bevatten in 1 simpel profiel. Daarom kan je best verschillende persona’s aanmaken van de mogelijke gebruikers die je wil bereiken. Elk type zit met andere vragen en noden waarop je je tekst moet afstemmen.

 • Is het een consument of bedrijf? De benadering van B2C en B2B gebruikers is volkomen anders.
 • Welk soort klant is het? Heeft hij al een aankoopintentie of is het iemand die research doet om eventueel later te beslissen? Misschien is het een potentiële klant die nog niet weet dat jouw product bestaat.
 • Welke content vindt hij nuttig?
 • Welke informatie vindt hij interessant?
 • Wat zou hij delen met zijn netwerk, via mail of sociale media?

SEO Structuur

seo structuur

SEO is niet statisch, daarom moet je steeds blijven optimaliseren. Een goede SEO-er weet dat een website nooit een afgewerkt product kan zijn. Het is een kwestie van een gerichte tekst schrijven en te blijven evalueren. SEO is geen exacte wetenschap, al ben je al een stap verder met de juiste structuur te brengen in teksten.

1. De juiste titel

Hier moet je de voordelen van je product of dienst benadrukken. Je zou hier bij wijze van spreken in drie woorden moeten duidelijk maken wat je biedt en waarin je bedrijf het verschil maakt.

2. De belofte

De bezoeker moet in een oogopslag kunnen bepalen of ze juist zijn terecht gekomen. Zo vermijd je gefrustreerde gebruikers. Vat beknopt samen wat ze kunnen verwachten en geef ze een reden om verder te lezen.

3. De details

Werk het onderwerp van de pagina uit tot in de details van wat je je gebruiker beloofde. Het moeilijkste is om alles gezegd te krijgen in een duidelijke en beknopte tekst.

4. Bewijs jezelf

Lever bewijs aan waarom je gebruiker voor jou zou moeten kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een behaalde prijs of certificaat zijn. Of je kan hier vermelden hoeveel tevreden gebruikers je al hebt.

5. Gevolg

Benadruk het verschil tussen de huidige situatie van de gebruiker met wat hij zou kunnen bereiken. Wees gerust specifiek in wat de bezoeker te verliezen heeft door geen actie te ondernemen.

6. Samenvatting

Vat de belangrijkste punten kort samen voor je gebruiker. Bevestig dat hij bij jouw bedrijf aan het juiste adres is.

7. Call-to-action

Online is het belangrijker dan ooit om je bezoeker te leiden naar wat je hen wil laten doen en/of ontdekken. Daarom is het toevoegen van minstens een call-to-action absoluut noodzakelijk.

Je mag meerdere call-to-actions aan je tekst toevoegen, zeker als je een pagina uitwerkt die van toepassing is voor al je gebruikers. Je kan bijvoorbeeld een link naar een contact of offerteformulier voorzien. Anderzijds kan je ook je gebruiker verder leiden door je website, naar andere pagina’s die relevant kunnen zijn voor hen.

 

Best practices voor SEO copywriting

best practices SEO

 • Weet voor wie je schrijft
 • Maak gebruik van metatitles & descriptions met de juiste keywords en boodschap. Dit is wat de gebruiker te zien zal krijgen op de zoekresultatenpagina. Als je deze boodschap goed verzorgt, zal dit al snel meer én beter bezoekers opleveren
 • Witruimte is uw vriend! Laat ruimte tussen de paragrafen van je online tekst. Zo is je tekst veel leesbaarder en kan een scannende lezer sneller de boodschap vatten.
 • Zet de belangrijkste info “above the fold”. Je boodschap moet duidelijk zijn van zodra de website geladen is. Niet elke gebruiker gaat naar beneden scrollen, dus zorg dat ze op zijn minst de essentie krijgen.
 • Structureer je boodschap met tussentitels in de juiste formattering. Zo krijg je een overzichtelijke tekst en kan het Google algoritme je teksten beter interpreteren. Maak gebruik van lijstjes om informatie bevattelijk te maken. Google kickt op structuur, en dan al zeker op lijstjes.
 • Gebruik synoniemen en variatie in je teksten.

Worst practices voor SEO

slechte seo

 • Vermijd keyword stuffing, waarbij je zoveel mogelijk dezelfde keywords gaat gebruiken om er hoger voor te ranken via Google. Dit soort teksten zijn voor je gebruiker onleesbaar en onaantrekkelijk. Ook Google weet beter en gaat je hiervoor net afstraffen in plaats van belonen. Daarom zijn synoniemen en variatie zo belangrijk.
 • Ga niet aan linkbuilding doen. Veel links naar jouw pagina zijn enkel positief voor je Google ranking als het vanwege relevante pagina’s gebeurt.
 • Overlaad je website niet met pdf- en word documenten. In sommige sectoren zijn fact sheets en whitepapers welliswaar onmisbaar. Dan kan je best de meest essentiële info op een gewone pagina zetten en de uitgebreide versie in pdf toevoegen.
 • Content toevoegen om maar extra content te hebben. Google houdt inderdaad rekening met de “versheid” van je website, maar nutteloze en stuurloze content leidt nergens toe.

 

Met deze tips ben je al een stuk verder in het opzetten van de online identiteit van je bedrijf. Een SEO-strategie wordt pas echt een knaller wanneer je ze opmaakt met jouw specifieke doelen en noden in het achterhoofd. bakerMEN helpt je graag met het opstellen van het specifieke Online Marketing DNA van je bedrijf.

Zit je nog met vragen over hoe je al deze theorie omzet in de praktijk? Of heb je graag dat wij je website met een kritische blik bekijken? Neem dan gerust contact met ons op!

Topics: Search Engine Optimisation, Inbound Marketing

Ook interessant om te weten