Remarketing in 7 stappen

Geschreven door op
Remarketing in 7 stappen

Remarketing campagnes winnen steeds meer aan populariteit. Logisch ook, want wanneer je er op de juiste manier gebruik van maakt kan het je heel wat opleveren. De grootste remarketers (lees: Zalando) pakken het echter helemaal verkeerd aan. Wij bekijken met jou wat dat remarketing beestje net is en hoe je er een klinkend succes van maakt.

Remarketing, say what?

google remarketing

Simpel gesteld ga je met remarketing potentiële klanten bereiken die je website reeds bezochten. Bedoeling is dan dat je ze relevante advertenties gaat tonen om ze opnieuw te overtuigen van je meerwaarde. Je nieuwe advertenties kunnen te zien zijn in zowel het search als display netwerk van Google.

Je doet dit door in Analytics lijsten te definiëren van gebruikers die een bepaalde pagina hebben bezocht of een bepaalde handeling (niet) hebben uitgevoerd. Deze lijsten kan je dan als targetting van een nieuwe campagne gebruiken.

Remarketing best practices.

remarketing best practices

1. Maak gebruik van Frequency Caps

Als je maar een ding leert uit deze blogpost, laat het dan dit zijn. Een frequency cap is een limitatie van hoe vaak een gebruiker je advertentie te zien krijgt. Doe je dit niet, dan riskeer je twee dingen. Ofwel zit je gebruiker je ad zo vaak dat het banner blindheid veroorzaakt, waardoor je gebruiker je boodschap volkomen gaat negeren. Anderzijds is het goed mogelijk dat je gebruiker een negatief beeld krijgt van je bedrijf door een overvloed aan ads. Hier gaat Zalando bijvoorbeeld zwaar in de fout. Je moet nog maar van ver naar een paar schoenen kijken of je wordt gebombardeerd door hun advertenties voor dat en vergelijkbare modellen.

2. Verdeel en heers.

Hoe meer je je bezoekers gaat segmenteren, hoe relevanter je de boodschap kan maken. Maak bijvoorbeeld een lijst op met bezoekers van de homepagina, enkele die de productpagina’s tracken, en eentje die de bezoekers van de contactpagina registreert. Bezoekers van de homepagina krijgen een iets meer standaard branding boodschap voorgeschoteld, terwijl je voor specifieke pagina’s een bijzonder advertentie kan voorzien.

3. Durf te targetten.

Je hebt in feite al een heel sterke targetting in handen. Je adverteert namelijk alleen aan bezoekers die eerder al een interesse toonden voor je merk. Je zal echter betere resultaten behalen wanneer je je pijlen iets scherper richt. Gebruik contextual targetting om je bericht enkel op relevante pagina’s te tonen. Zo zet je je boodschap extra kracht bij. Ook geografisch en demografische targetting kan je vriend zijn. Enerzijds kan je ook je advertenties rond aanpassen, maar je kan er ook niet relevante gebruikers mee uitsluiten.

4. Durf uit te sluiten.

Afhankelijk van wat je wil bereiken met je remarketing kan je er best voor zorgen dat je gebruikers gaat uitfilteren. Stel dat je een campagne hebt lopen om mensen te bereiken die hun winkelmandje vulden maar niet naar de kassa gingen. Dan heeft het maar weinig zin ze te blijven overspoelen met dezelfde advertentie wanneer ze dan toch tot de aankoop zijn overgegaan. Je kan dit doen door een stukje code toe te voegen aan de pagina waar ze de actie uitvoeren.

5. Niet altijd dezelfde boodschap.

Zelfs de beste banners en tekst ads raken na een tijdje afgezaagd. Varieer dan ook genoeg met je advertentieteksten, zodat je potentiële klant je boodschap niet beu raakt. Andere segmenten van je verkeer kan je ook best een gepersonaliseerde boodschap voorschotelen.

6. Optimaliseer je advertenties.

Je campagne staat of valt met de juiste boodschap. Of je nu gebruik maakt van tekst ads of banners, zorg dat ze in het oog springen. In het geval van banners kan je best onthouden: less is more. Een simpel design, to the point copy en een duidelijke call to action, meer heb je niet nodig. Wanneer je banner ads maakt is het belangrijk dat deze herkenbaar zijn en aan je merk gelinkt worden.

7. Evalueer, maar op de juiste manier

Het is belangrijk om de juiste metrics in acht te nemen wanneer je een remarketing campagne gaat evalueren. Een display of remarketing campagne gaat niet op dezelfde manier clicks en conversies verzamelen als een search campagne. Je kan dan ook beter kijken naar de percentages van nieuwe gebruikers. Anderzijds zijn er ook de view through conversions die je laten weten wanneer een gebruiker die je ad zag maar er niet op klikte en achteraf tot conversie overging.

Topics: Adverteren, Google Display, Retargeting

Ook interessant om te weten