Verkopen via internet


Leestijd: 3 minuten

Geschreven door op
Verkopen via internet

Willen mensen maar niet kopen via jouw website? Blijven de leads uit?

Grote kans dat je de mensen vergeet te overtuigen.

Een grote rol in het overtuigen is weggelegd voor het tastbaar en levendig maken van jouw product of dienst. Als je er in slaagt om je klant de voordelen van jouw product te laten "voelen" door hem te helpen inbeelden wat je voor hem kunt doen, heb je de grootste slag gewonnen.

Het verschil tussen offline en online overtuigen

In echte winkels heb je hier een voorsprong ten opzichte van webshops. In een kleding- of schoenenwinkel kan je namelijk je kleren en schoenen al aanpassen. Je hebt ze om je lijf, of rond je voeten, waardoor je jezelf al helemaal ziet lopen in je nieuwe outfit. Ga je naar een boekenwinkel, dan kun je elk boek dat je ziet eens oppakken, de flaptekst lezen, er doorheen bladeren... Allemaal handelingen die het product véél dichter bij de klant brengen. Hierdoor stel je je als klant veel gemakkelijker voor hoe het zal zijn als je het product ook daadwerkelijk bezit. Dit maakt de stap om het product te kopen een stuk kleiner.

Verkoop je diensten?

Niet alleen producten, maar ook diensten zijn gemakkelijker tastbaar te maken in real life dan op het internet. Als iemand een afspraak heeft met bakerMEN spreek je met een persoon. We kunnen gesprekken voeren, luisteren, (bij)sturen, inspringen op bepaalde momenten... Een presentatie via een computerscherm is niet meteen zo interactief. Het is daarom zaak om die levendigheid en tastbaarheid van een persoonlijk gesprek over te brengen naar je website. Net zoals in een kledingwinkel zorgt deze interactie ervoor dat je "verkocht" raakt.

Hoe doe je dat nu online?

De klant zit achter zijn computer (of tablet of smartphone) en jij, als bedrijf, ook. Dit houdt in dat je een connectie moet gaan vormen met je klant door het computerscherm heen.

Hoe doe je dat?

Op dezelfde manier als dat je dat in real life doet...

Je probeert de klant te begrijpen door te luisteren en vragen te stellen. Je doet suggesties, laat zien wat de klant nodig heeft en geeft oplossingen voor zijn problemen. Kortom: je overtuigt.

Naarmate de tijd vordert verzinnen we steeds betere manieren om dit soort contact met de klant ook op internet te bereiken. Door gebruik te maken van technologie, maken we een website steeds duidelijker, relevanter, interactiever en overtuigender.

  • Je bezoeker begrijpen: Vooraleer je bezoekers op je website binnenhaalt, ga je onderzoeken wat het juist is dat mensen zoeken. Keyword research is hier een belangrijk onderdeel. Dit is de online manier van luisteren naar wat klanten zoeken. Daarnaast gebruik je Web Analytics data om te zien welk gedrag mensen vertonen op jouw website. Hiermee "luister" je naar hun reactie.Keyword research screenshot van "online verkopen" in Google Keyword Planner
  • Suggesties doen: De meest duidelijke vorm hiervan is natuurlijk de suggesties die webshops doen op basis van je surfgedrag. Denk maar aan websites als Bol.com en Coolblue, Zalando of H&M.H&M laat gelijkwaardige en bijpassende producten zien onderaan de productpagina
  • Je product of dienst tastbaar en levendig maken: Woodify, een bedrijf dat houten zonnebrillen verkoopt, laat zijn zonnebrillen tot leven komen door op de homepage foto's te tonen van klanten die hun bril dragen. Hiermee wordt het voor mij als klant veel persoonlijker omdat ik me kan verplaatsen in die mensen die Woodify's bril dragen. Dit versnelt mijn proces om tot een aankoop over te gaan.Foto's van klanten met hun zonnebril op de homepage van Woodify

Het lijkt altijd veel makkelijker om een product te promoten in plaats van een dienst. Er zijn overal voorbeelden van maar jij denkt waarschijnlijk: "Ik heb een dienst die ik wil verkopen, hoe maak ik die nu tastbaar, persoonlijk en levendig?".

Ik kwam vandaag een schitterend voorbeeld tegen van het bedrijf Shopify. Wat Shopify verkoopt is geen product. Mensen krijgen geen pakketje thuis gestuurd.

Shopify verkoopt een dienst: een platform/applicatie waar mensen hun eigen webshop mee kunnen opzetten (met de nodige support en service daaromheen).

Op een hele simpele manier slaagt Shopify er toch in om het inlevingsvermogen van de klant te activeren en ze een hele persoonlijke verkooppagina te laten zien. Shopify heeft ook geluisterd naar zijn klanten en weet wat zij willen gaan verkopen, eer zij hun webshop online hebben. Benieuwd hoe ze dat doen? Kijk dan eens naar de verkooppagina van Shopify voor hun webshop pakket.

Iedere klant kan kiezen wat hij of zij wil gaan verkopen. Op basis daarvan past de pagina zijn foto en call to action regel aan :)

Shopify verkooppagina voor antieke spullen

 

Shopify verkooppagina voor vloerkleden en tapijtenBelangrijk om te onthouden

Zorg er voor dat je weet wat je klanten nodig hebben. Probeer ze te begrijpen. Doe marktonderzoek en analyseer hun website gedrag. Inspireer je klanten met je verkooppagina. Probeer de verkoper in de winkel op je website te plaatsen. Geef suggesties, maak het navigeren makkelijk, vertel ze wat populair is et cetera. En ten slotte: maak je product of dienst persoonlijk. Laat zien hoe en wat het voor jou klant doet. Laat mij die zonnebril op het hoofd van een vriend zien, toon mij dat ik ook vloerkleedjes kan verkopen in plaats van antieke spullen!

 

Topics: E-Commerce, Psychologie

Ook interessant om te weten