Verbeter je remarketing campagnes

Geschreven door op
Verbeter je remarketing campagnes

Ik koop en browse regelmatig op Coolblue. Soms doe ik dat voor mezelf, soms omdat bakerMEN iets nodig heeft en soms doe ik dat als resident nerd voor vrienden. Alleen… Elke keer ik op de site kom word ik nog maanden achtervolgd door de producten die ik er bekeek. Het is zo erg dat ik hen de laatste tijd alleen nog in Privacy mode bezoek.

Het leven van een webshopper

Ongeveer 2 maanden geleden hadden we op kantoor iets nodig om het internet van de ene kant naar de andere kant te brengen zonder kabels te moeten trekken of wifi-repeaters te gebruiken. Dat is iets waar je een lichtnetadapter voor inzet. Op Coolblue kijk ik even rond en ik vind meteen wat we nodig hebben. De volgende dag komt hij aan en… High five! Het probleem is opgelost. Maar omdat ik de aankoop niet deed staan diezelfde adapters twee maanden later nog altijd overal op het net naar mij te lonken.

Een tiental dagen geleden stuurt iemand een link naar mij omdat ze een stofzuiger met “cycloonkracht” willen kopen. Omdat ik nu éénmaal zo vriendelijk ben ga ik even kijken om te zien of ze een goeie deal doen. Wat kom ik sindsdien overal waar ik kom tegen? Juist ja! Diezelfde stofzuiger in een lijstje met lichtadapters, headphones en tv-toestellen.

In de beide gevallen zijn er veel signalen over mijn lage koopintentie.

  1. Bij de lichtnetadapter is het al zo lang geleden dat als ik hem nu nog niet gekocht heb, ik hem niet zal kopen. Stel je voor dat je een half jaar geleden een winkel binnenstapte en nu nog steeds op elke straathoek iemand tegenkomt die je alleen maar het product toont. Dat doet je toch niet kopen?
  2. Bij de stofzuiger was ik zo geïnteresseerd dat ik geen enkele andere pagina bekeken heb, en ook niet zo heel ver naar beneden heb gescrold of lang op de site heb gezeten. Dat gebrek aan interactie is een signaal dat ik niet echt wou kopen.

Toon de banners niet te lang

We weten dat we maar een beperkte periode hebben waar onze product Remarketing echt goed zal presteren. Dus kunnen we best de eerste dagen heel intensief hierop inzetten en dan stapsgewijs minder en minder de ads tonen. Tot we na een week, misschien twee, je geen producten meer tonen.

Na een bepaalde tijd is alleen de producten tonen alleen nog maar creepy in plaats van behulpzaam. Daar bovenop komt dan ook nog eens dat wie na een week nog steeds niets gekocht heeft, ook veel minder geneigd is om te kopen. Voor deze mensen kan je product remarketing inruilen voor gewone remarketingbanners. Focus vooral op je USPs. De volgende dag geleverd, zelfs op zondag. Of de geweldige service die je levert. Of wat je uniek maakt tegenover je concurrenten.

Pik andere signalen op dan alleen een bezoek

Bij de stofzuiger heb ik zelfs signalen gegeven dat ik niet wou kopen. Als bezoeker die meteen weg is, niet te diep naar beneden scrolt en niet lang op de pagina zit hoor ik eigenlijk niet in de targetlijst te zitten. Eventueel kan je me markeren als iemand aan wie je eventjes ads wil tonen, maar zeker niet te lang en voor een te hoge kostprijs.

Beperk het aantal vertoningen

Tenslotte kan je nog een frequency cap instellen. Zo zorg je ervoor dat je banners maar een bepaald aantal keer per dag getoond worden. Bezoekers hebben dan in ieder geval minder de indruk dat je hen achtervolgt. Het laatste wat je wilt is dat mensen je gaan beschouwen als onbetrouwbare stalkers, want dan kopen ze helemaal niets meer bij je.

Remarketing is een erg handige tool om mensen toch nog te overtuigen om voor jou te kiezen, maar weersta aan de verleiding om echt altijd en overal aanwezig te zijn.

Topics: Adverteren, Analytics, E-Commerce

Ook interessant om te weten